İKÖPAB olağanüstü toplandı

Güncelleme Tarihi:

İKÖPAB olağanüstü toplandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2009 13:57

İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) İcra Komitesi, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını değerlendirmek üzere olağanüstü toplandı.

Haberin Devamı

TOPLANTIDAN FOTOĞRAFLAR

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın çağrısı üzerine Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıya, 30 ülkeden yaklaşık 200 temsilci katılıyor.

Toplantıda, komite üyeleri Türkiye, Nijer, Mısır, Mali, Azerbaycan, İran, Cezayir, Suudi Arabistan ve Çad'ın da aralarında bulunduğu 14 ülke meclis başkanları düzeyinde temsil ediliyor. Toplantıda, diğer ülkelerden de meclis başkan yardımcısı ve milletvekilleri yer alıyor.

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının değerlendirileceği toplantıda, İslam ülkelerini doğrudan ilgilendiren ve bölgesel olarak istikrarsızlığı derinleştirme potansiyeli bulunan Gazze saldırıları ile ilgili olarak parlamenter diplomasinin imkanları kullanılarak çözüm arayışları ve barış için ortak akıl üretilmesi hedefleniyor.

Toplantı sonunda “İstanbul Deklarasyonu” yayımlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

KUR-AN'I KERİM OKUNMASIYLA BAŞLADI

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Gazze'de vicdanları yaralayan bir insanlık dramı yaşandığını belirterek, “Bu dramın daha fazla devam etmesi mümkün değildir” dedi.

İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) İcra Komitesi olağanüstü toplantısı, Hilton Oteli'nde Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Toplantının açılışında konuşan Toptan, konuklarını Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Halkların temsilcilerinden oluşması nedeniyle İslam dünyasında özel bir konuma sahip İKÖPAB'ın, ucu açık tutulan İcra Kurulu olarak, Gazze şeridinde yaşanan trajediyi görüşmek ve bu trajik olaylar karşısında tavrı tüm dünyaya açık şekilde duyurmak üzere toplandıklarını anlatan Toptan, şöyle devam etti:

“Keşke başka bir nedenle toplanmış olsaydık. İcra Kurulu üyesi olmayan ülkelerin sayın başkan ve temsilcilerinin de çağrımıza gösterdiği ilgi, çok önem taşımakta ve karşı karşıya olduğumuz soruna olan büyük duyarlılığı ifade etmektedir. Davetimiz üzerine gösterdiğiniz bu yoğun ilgi ve katılım için TBMM olarak sizlere en derin teşekkürlerimi sunuyorum.”

Toptan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 27 Aralık 2008'den bu yana insanlık adına elem duyulan günler yaşandığını belirterek, İsrail'in saldırılarının kuşatma altındaki Gazze şeridinde esasen çok zor koşullarda yaşayan Filistinlilerin durumunu daha da ağırlaştırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Zaten yetersiz olan ve önceki saldırılarda büyük zarar gören altyapının neredeyse tamamen tahrip olduğunu, su ve elektrik şebekelerinin çökme noktasına geldiğini kaydeden Toptan, hastanelerin de yaralılara yetişemediğini dile getirdi.

TBMM Başkanı Toptan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gazze'de Filistinli kardeşlerimiz en temel ihtiyaç maddelerinin yokluğunu çekmektedir. Bombardıman sonucunda binlerce insan evsiz kalmıştır. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil, hayatını kaybetmiştir. Gazze'de vicdanları yaralayan bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Bu dramın daha fazla devam etmesi mümkün değildir. Kimi uluslararası kurum ve ülkelerin konuyla ilgili teşebbüsleri, çözüm girişimleri maalesef kalıcı ve mutlak bir çözümün kapısını aralayamamıştır.”

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Orta Doğu'da barış girişimlerinin yoğunlaştığı, diyalog ve işbirliği kanallarının geliştirilmeye çalışıldığı bir süreçte yaşanan bu çatışmanın bütün bölgeyi içine alma ve istikrarsızlaştırma potansiyelinin yüksek olduğunu ifade ederek,”Zaman politik duruşlarımıza göre bölgeye ilişkin bir tavır geliştirme zamanı değil, kanamakta olan yaraya acil, kabul edilebilir bir çözüm bulma zamanıdır” dedi.

Toptan, İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) İcra Komitesi olağanüstü toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, İsrail kuvvetlerinin Gazze'ye yönelik saldırısının, bölgede yaşanmakta olan krizin kapsamı ve etkisini daha da derinleştirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

“Akla gelebilecek en güç şartlar altında asıl bedeli sivil halk ödemek zorunda kalmaktadır” diyen Toptan, yaşanan saldırılar nedeniyle sayısı her geçen gün artarak büyüyen ve aralarında çok sayıda çocuk ve kadının da bulunduğu Filistinli sivil kayıplardan derin üzüntü duyduklarını ve acılarını yüreklerinde hissettiklerini anlattı.

Toptan, “Masum sivil halkın, çocukların ve bebeklerin katledilmesi, hiçbir politik gerekçe öne sürülerek mazur gösterilemez, izah edilemez” diye konuştu.

Geçen günlerde Birleşmiş Milletler himayesindeki okulda hayatını kaybeden çocuklar, kadınlar ve sivil halkın olayın vahametini ortaya koyduğunu dile getiren Toptan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Tüm bu gelişmeler İsrail'in uluslararası toplumun uyarılarına ve uluslararası kamuoyundaki tepkilere rağmen sürdürdüğü Gazze'ye yönelik saldırılarında orantısız ve aşırı güç kullandığının açık ve kesin emareleridir. Unutmayalım ki, bugün bombalanan Gazze halkı ile İsrail halkı bu bölgede birlikte yaşamaya mecbur iki komşu halktır. Bu tür operasyonlar barış girişim ve ümitlerini ciddi şekilde zedelemekte, bölgede şiddeti tırmandırarak yeni öfke alanları yaratmaktadır. Ayırım gözetmeksizin tüm nüfusun yaşamını etkileyen bu tür eylemlerin ileride taraflar arasında barışın kurulmasına yeni büyük engel teşkil edecek bir psikolojik iklimi besleyeceğinden endişe ediyorum. Orta Doğu'da barış girişimlerimizin yoğunlaştığı, diyalog ve işbirliği kanallarının geliştirilmeye çalışıldığı bir süreçte yaşanan bu çatışmanın bütün bölgeyi içine alma ve istikrarsızlaştırma potansiyeli de yüksektir.”

BARIŞ ÇABALARI

Barış çabalarına gölge düşüren bu gelişmeler karşısında uluslararası toplumun çabalarının da henüz beklenen neticeyi vermediğini kaydeden Toptan, BM Güvenlik Konseyi'nin 8 Ocakta aldığı İsrail kuvvetlerinin Gazze'den çekilmesi ile acil ve kalıcı bir ateşkes ilan edilmesini isteyen 1860 sayılı kararının ateşkes sağlamada henüz olumlu bir sonuç sağlanayamadığını belirtti.

Toptan, şunları kaydetti:

“Yaşanan vahim tablo karşısında BM'den sonra ikinci büyük uluslararası örgüt konumundaki İKÖ'nün parlamentolarının örgütü olan İKÖPAB'ın temsilcileri olarak sağduyumuzu kaybetmeden somut sonuçlar doğuracak, uygulanabilir, kalıcı barışın kapısını aralayan bir ortamın oluşturulması için çaba göstermeliyiz. Memnuniyetle söylemeliyim ki, hazır bulunduğunuz bu toplantı konuya ilişkin yapılan en geniş katılımlı parlamenter girişimdir. Bugünkü toplantımız da bölgemizde devam eden bu trajediye derhal son verilmesine atfettiğimiz önemin göstergesidir. Gazze'deki insanlık dramı karşısında aynı acıyı hisseden, aynı duyguları paylaşan ülkelerin parlamento temsilcileri olarak, birliğimize her zamankinden daha fazla vurgu yaparak uluslararası toplum nezdinde daha etkin ve güçlü bir ses olmalıyız. Zira zaman politik duruşlarımıza göre bölgeye ilişkin bir tavır geliştirme zamanı değil, kanamakta olan yaraya acil, kabul edilebilir bir çözüm bulma zamanıdır.”

“TÜRKİYE ETKİN BİR POLİTİKA YÜRÜTTÜ”

TBMM Başkanı Toptan, barışı yaygınlaştırmak ve egemen kılmak için çaba gösteren Türkiye'nin bu acı olayların başlangıcından bu yana etkin ve aktif bir politika yürüttüğüne işaret etti.

TBMM'nin de yürütülen diplomatik çabalara aktif destek verdiğini ve başlattığı Filistin'e yönelik yardım kampanyasıyla bölgede yaraların sarılmasına katkıda bulunmaya gayret gösterdiğini anlatan Toptan, “Yürütülmekte olan tüm bu çabalardan çıkmasını beklediğimiz somut sonuçlar, öncelikli olarak İsrail saldırılarının bir an evvel durdurulması ve sürdürülebilir ateşkes üzerine anlaşılmasına ve ablukanın sona erdirilmesi için Gazze'ye sınır geçişlerinin açılmasına izin verilmelidir” dedi.

Köksal Toptan, ayrıca eş zamanlı olarak Gazze halkının acil çözüm bekleyen insani ve ekonomik gereksinimlerinin karşılanması için elden gelenin yapılmasını istedi.

Toptan, İsrail ve Filistin taraflarının müzakere masasına getirilmesi ve Orta Doğu dörtlüsünün belirlediği ilkelerin, Annapolis Ortak Anlayışı ve Arap Barış Girişimi temelinde kapsamlı ve kalıcı barış yönünde çalışmak üzere teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

TBMM Başkanı Toptan, şunları kaydetti:

“Orta Doğu'da kapsamlı barış sağlanması yolundaki amacımıza ulaşmamızın en önemli aracı, diyalog yollarının açık tutulmasıdır. Diyaloğa yaptığımız vurgu, sadece çatışan taraflar için değil, Filistin için de birliğin sağlanması açısından da önem taşımaktadır. Aksi halde bu birlik temin edilemediği sürece beklentilerimizin gerçekleşmesi mümkün gözükmemektedir. Bölgede saldırıların durması, sükunetin sağlanması için net hedeflerle uluslararası toplum nezdinde girişimlerde bulunarak, hükümetlerimizle bu konularda dayanışma içerisinde acil ve kalıcı barışı zorlamaktan başka yolumuz yoktur. Bu bağlamda İKÖPAB üyelerinin üzerlerine düşen görevleri yerine getirme konusundaki hassasiyetlerini biliyor, kendilerine teşekkür ediyorum. Bu tarihi toplantımızın, Filistin'de yaşanan acıların sona erdirilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum.”

LARİCANİ: İNSANLIK CİNAYETİ

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin olarak “Siyonist rejimin cinayeti, insanlık aleyhine bir cinayettir. Bir an önce ateşkes ilan edilmeli” dedi.

Hilton Otel'inde düzenlenen İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) İcra Komitesi Olağanüstü Toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Laricani, Gazze sorununun bölgesel bir konu değil, bir insanlık faciası olduğunu ifade ederek, İslam ülkelerinde ve Avrupa'da protesto gösterileri düzenlendiğini kaydetti.

Bugünkü gibi toplantıların böyle faciaların derinliğini anlatmaya çalıştığını belirten Laricani, “Bu toplantı, bu tecavüzün sona ermesi için çok sıkı ve ciddi bir oluşum olabilir” şeklinde konuştu.

“Ankara'daki görüşmelerinde Türk hükümetine nasıl bir mesaj verdiği” sorulan Laricani, “Türk hükümetinin mesaja ihtiyacı yoktur. Kendileri bu konuda son derece dakik ve iyi hareket ediyor” dedi.

Laricani, bir gazetecinin “İsrail'e yaptırım çağrısında bulunacak mısınız ve Hamas'a baskı uygulayacak mısınız?” şeklindeki sorusuna “Neden bu soruyu sorduğunuzu merak ediyorum. Hamas'ı seçen Filistin halkı değil mi, kendi hükümetlerini seçmek onların hakkı değil mi, daha önce yapılmış anlaşmaları bir tarafa bırakan İsrail değil mi?” karşılığını verdi.

İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇ

Ali Laricani, yaşananların bir savaş değil, bir tür yıkım ve insanlığa karşı işlenen suç olduğunu belirterek, Hamas'ın kendisini koruma hakkı bulunduğunu söyledi.

Laricani, “Bana göre bu durum daha uzadıkça İsrail rejimine zarar verecektir” görüşünü aktardı.

İsrail'e yaptırım konusunda ise bazı öneriler olduğunu, kendilerinin de bu konuda bazı düşünceleri bulunduğunu ifade eden Laricani, konuya ilişkin detay vermedi.

Laricani, Arap ülkelerinin tavrına ilişkin bir soru üzerine şunları anlattı:

“Bu konuyu Arap-Acem çerçevesine sığdırmamalıyız. Tüm ülkeler bu konu ile ilgileniyor. Bazı Arap ülkelerinde fikir ayrılıkları olabilir, ama önemli olan hangi konularda herkesin aynı görüşte olduğudur.

Siyonist rejimin cinayeti insanlık aleyhine bir cinayettir. Bir an önce ateşkes ilan edilmeli. Siyonist rejimin ordusu eski yerine dönmeli, kuşatmalar kaldırılmalı, güzergahlar açılmalı. Bu konularda herkes fikir birliğine sahiptir.”

MAHMUD KILIÇ: ENDİŞEYLE İZLİYORUZ

İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) Genel Sekreteri Mahmud Kılıç, İKÖ üyesi ülkelerin parlamentolarından oluşturulacak bir delegasyonun Gazze'ye giderek Filistin halkıyla dayanışmayı sergilemesini önerdi.

İKÖPAB İcra Komitesi Olağanüstü Toplantısı'nın açılışında konuşan Kılıç, Gazze'deki gelişmeleri “endişeyle izlediklerini” belirterek, İsrail'in burada “bütün uluslararası hukuk kurallarını ve sözleşmeleri ihlal ettiğini” savundu.

Bütün bu gelişmelerin tüm insanlığın gözleri önünde gerçekleştiğini anlatan Kılıç, İsrail'in “katliamların, soykırımın ve çocuklar, kadınlar ve yaşlıların terörize edilmesinin sona erdirilmesi yönünde hükümetlerin ve halkların çağrılarına yanıt vermediğini” ifade etti.

Bugünkü toplantının konuya ilişkin bir duruş belirlenmesi ve yol haritası çizilmesini amaçladığını kaydeden Kılıç, alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladı:

“Uluslararası toplum ve etkili devletler tarafından İsrail'in derhal ve koşulsuz olarak durdurulması ve aynı zamanda Filistin halkına karşı blokajın sona erdirilmesi çabaları takip edilmeli. Bütün Müslümanlar, Filistin halkını desteklemek konusunda ortak bir pozisyon almaya çağrılmalı, aynı zamanda Filistinli gruplar da güçlerini birleştirmeye davet edilmeli.

Suçluların savaş suçları dolayısıyla uluslararası mahkemelerde yargılanması sağlanmalı, ayrıca İsrail'den neden olduğu büyük yıkım ile yaşamların, evlerin, hükümet binalarının ve altyapının kaybı nedeniyle tazminat talep edilmeli.”

Kılıç, şu anda Avrupa Parlamentosu'ndan 8 üyenin Gazze'de bulunduğunu belirterek, “İKÖ üye devletlerin parlamentolarından oluşturulacak bir delegasyonun Gazze'ye giderek Filistin halkıyla dayanışmayı sergilemesi, insani yardım faaliyetlerini gözlemlemesi ve bazı parlamenterlerle görüşmesini öneriyorum” diye konuştu.

“DÜNYA GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN BOŞLUK”

İKÖPAB İcra Komitesi Olağanüstü Toplantısı Oturum Başkanı Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı Abdelaziz Ziari de, uluslararası toplumun Gazze sorununa çözüm bulmakta aciz kaldığını belirterek, bu toplantıda 50 ülkenin temsil edildiğini ve bu ülkelerin üzerine ağır sorumluluklar düştüğünü söyledi. Ziari, “Sadece desteğimizi dile getirmekle yetinmemeliyiz. Bu bizim görevimizdir. Aynı zamanda elimizden gelen çabayı da göstermemiz ve neyi başarabilirsek onu gerçekleştirmemiz gerekiyor” dedi.

Abdelaziz Ziari, İsrail'in uluslararası kuruluşları ve dünya kamuoyunu “hiçe saydığını” ifade ederek, bu durumun uluslararası kuruluşların felç olduğunu gösterdiğini, özellikle barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getiremediklerini vurguladı. Ziari, “Biz öyleyse bütün dünya güvenliğini tehdit eden bir boşlukla karşı karşıyayız” görüşünü aktardı.

Filistinliler'in barış isteklerin ve Oslo Anlaşması çerçevesindeki fedakarlıklarının karşılığını görmediğini dile getiren Ziari, bu süreçte İsrail'in bu çabaları istismar ederek Gazze'deki varlığını güçlendirdiğini kaydetti.

Ziari, bu çerçevede, sonuç bildirgesinde yer almasını istedikleri hususları şu şekilde sıraladı:

“Gazze'deki tehlikeli durum, Filistin sorununun ciddi bir şekilde ele alınmaması ve soruna kesin bir çözüm bulunmamasından ileri gelmektedir. Bu sorun kelimenin tam anlamıyla siyasi bir sorundur. Tüm dini ve etnik yönler bir kenara bırakılarak, uluslararası yasalara bağlı kalan haklarını ve onurlarını savunan bütün halkları ilgilendirmektedir. Acil bir şekilde hepimiz Filistinlileri birleştirmeye çalışmalıyız. Aynı zamanda ülkelerimizin oynayabileceği rolü düşünmemiz gerekiyor. Filistinli kardeşlerimizi maddi, manevi ve siyasi bir şekilde desteklememiz gerekiyor. Filistinli gruplar arasında devam eden tartışmalar her iki tarafın da çıkarına değildir. Kardeş ülkeler tarafından harcanan bütün çaba ve girişimlerin desteklenmesi gerekiyor.”

Açılış oturumunda, konuşmaların ardından “Aile Fotoğrafı” çektirildi. TBMM Başkanı Köksal Toptan ve İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Filistin poşusuyla basın mensuplarına görüntü verdi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!