İKÖ 3. Olağanüstü zirvesi

Güncelleme Tarihi:

İKÖ 3. Olağanüstü zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2005 21:53

Haberin Devamı

Zirvede kabul edilen en önemli belgelerden biri olan ve İslam dünyasının geleceği için yol haritası niteliği taşıyan “İKÖ 10 Yıllık Eylem Programı”nda, İslam aleminin, siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve bilimsel alanlarda ağır güçlüklerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilerek, İKÖ üyelerinin bu güçlüklerle mücadele edebilmek için kararlı işbirliği içinde olması gerektiği vurgulanıyor.

Müslüman bilimadamları ve akademisyenlerin raporları temelinde hazırlanan eylem planında, ılımlılık ve hoşgörü, aşırılık, şiddet, terörizmle ve İslamofobiyle mücadele, İKÖ üyesi ülkeler arasında dayanışma ve işbirliğinin sağlanması, İslam'ın doğru imajı ve soylu değerlerinin yansıtılması gibi hususlara yer veriliyor.

Ekonomik ve bilimsel alanlarda İslam dünyasının daha üst kalkınma ve refah seviyelerine ulaşmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilen programda, cehalet ve düşük standartta eğitimin önüne geçebilmek için acilen harekete geçilmesine gerek duyulduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Programda, İslam dünyasının yeni vizyon ve hedeflerine ulaşabilmek için, İKÖ'nün 21'inci yüzyılın koşullarına uygun reformlardan geçmesi gerektiği kaydediliyor.

İslam toplumunun toplu çıkarlarını korumak ve yükseltmek amacıyla tüm bölgesel ve uluslararası forumlarda hazır bulunma ve etkin koordinasyon sağlanması ihtiyacının belirtildiği programda, İKÖ üyelerinden uluslararası ve bölgesel örgütlere adaylıklarına destek vermesi isteniyor. Türkiye, 2009-2010 dönemi için BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday konumunda bulunuyor.

Programda, “tehditlerle karşı karşıya olan İKÖ üyesi ülkelerle dayanışma ve destek” ifadesine yer veriliyor.
Hoşgörülü bir din olan İslam hakkında doğru düşüncelerin yayılarak, Müslümanları aşırılık ve dar kafalılığa karşı birleştirmeye çağıran eylem programında, İslam ve tüm insanlık değerleriyle çelişen aşırılık tüm şekilleriyle kınanıyor.
Medeniyetler ve dinlerarası diyaloga vurgu yapılan programda, terörizmin her türlüsü kınanırken, onu haklı gösterecek tüm gerekçeler reddediliyor ve terörizmin, herhangi bir din, renk ya da ülkeyle bağlantılı olmayan küresel bir fenomen olduğu kaydediliyor.

Haberin Devamı

Programda, terörizmle, yabancı işgaline karşı yasal direnişin birbiriyle farklı şeyler olduğu da belirtiliyor.
Eylem programında, ulusal yasalarda, tüm terörist ya da terörizmle bağlantılı eylemleri suç kapsamına alan kapsamlı değişiklikler yapılması gerektiği ifade ediliyor.

İSLAMOFOBİYLE MÜCADELE

“İslamofobi” kavramına yer verilen bildiride, hükümetler de dahil olmak üzere, uluslararası toplumun, tüm dinlere saygı gösterme ve dinlerin lekelenmesine karşı mücadele etme sorumluluğunu taşıdıkları belirtiliyor.

Programda, İslamofobi ile mücadele gereği ortaya koyularak, İKÖ Genel Sekreterliği'nde bu konuyla ilgili bir gözlem biriminin oluşturulması, bu birimin yıllık raporlar hazırlaması ve bu konuda ilgili resmi ya da bağımsız kuruluşlarla işbirliği içinde olunması hususlarına yer veriliyor.

Haberin Devamı

BM'nin, İslamofobi ile mücadele konusunda uluslararası bir yasa kabul etmesi için çaba gösterilmesi isteğinin dile getirildiği programda, tüm ülkelere İslamofobi ile mücadele için yasalar çıkarması çağrısında bulunuluyor.
Eylem programında, siyasi katılımın artırılması, eşitlik, sivil özgürlükler ve sosyal adaletin garanti altına alınması, şeffaflık ve güvenilirliğin teşvik edilmesi ve İKÖ üyesi ülkelerde yolsuzluğun engellenmesi için çaba gösterilmesi gerektiği ifade ediliyor.

İKÖ Dışişleri Bakanları Konferansı'na, üye ülkelerdeki insan haklarını teşvik etmek amacıyla bağımsız daimi bir organın kurulması olanaklarını araştırma çağrısının yapıldığı eylem programında, üye ülkelerden, insan haklarına saygıyı garanti altına alan mevzuat değişiklikleri yapmaları isteniyor.

Haberin Devamı

Programda, İKÖ Genel Sekreteri'ne, İKÖ üyesi olmayan ülkelerdeki Müslüman azınlıklar ve toplumların haklarının garanti altına alınması için diğer uluslararası ve bölgesel örgütlerle işbirliği yapma yetkisi verilmesi öngörülüyor.
Eylem programında, Arap topraklarındaki İsrail işgalinin son bulması için çaba gösterilmesi, Filistin yönetimine destek ve İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşim birimlerini durdurmaya zorlamak amacıyla uluslararası toplulukla birlikte çalışılması hususlarına vurgu yapılıyor.

İKÖ'nün, çatışmaları önleme, güven inşa etme, barışı sağlama ve kriz sonrası rehabilitasyon gibi konulardaki rolünün güçlendirilmesi ve bu konularda, İKÖ üyeleriyle uluslararası ve bölgesel örgütler arasında işbirliğinin geliştirilmesi gerekliliği dile getiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!