Iklim notumuz berbat durumda

Güncelleme Tarihi:

Iklim notumuz berbat durumda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2011 00:00

Türkiye, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede tüm kıtalardaki en kötü performanslardan birini sergiliyor. Sondan dördüncü sırada yer alan Türkiye’yi Kazakistan, İran ve Suudi Arabistan takip ediyor.

Haberin Devamı

ÜLKELERİN karbon gaz salınım düzeylerini ve küresel ısınmayla ilgili geliştirdiği politikaları uzun yıllardır izleyip derecelendiren Germanwatch adlı sivil toplum kuruluşu, 2012 yılı endeksini yayımladı. Hiçbir ülke yeterince mükemmel performans sergileyemediği için ilk üç basamağı boş bırakılan endeksin tepesinde, 68.1’lik puanıyla dördüncü sıradaki İsveç var. İskandinav ülkesini İngiltere, Almanya, Brezilya, Fransa, İsviçre, Meksika, Slovakya, Danimarka ve Belçika izliyor. Yalnızca 41.7 puan verilen Türkiye, listede sondan dördüncü basamakta yer aldı ve performansı “çok kötü” ülkeler grubuna dahil edildi. Performansı Türkiye’den kötü olan üç ülke Kazakistan, İran ve son sıradaki Suudi Arabistan.
ABD, Avustralya, Kanada gibi ülkeler de en kötü performans gösteren ülkeler grubunda yer alıyor; ancak örgütün raporundaki yoruma göre bunun başlıca nedeni, bu tür ülkelerdeki karbon salınımının yüksekliği.
OECD’de sondayız
Raporun ayrıntılarına inildiğinde, Türkiye’nin küresel ısınma konusunda ne denli kötü bir sınav verdiği daha da net ortaya çıkıyor. Endeks, OECD ülkeleriyle sınırlı tutulduğunda, Türkiye son sırada yer alıyor. “Yeni sanayileşen ülkeler” listesinde de Türkiye, en sona yerleşti.

Haberin Devamı

90 yıl sonra su en büyük sorun

İNGİLTERE’nin Ulusal Meteoroloji Ofisi’nin (Met Office) raporunda, yüzyıl sonunda Türkiye, Brezilya, Çin, Mısır, Hindistan, Rusya ve ABD’de yiyecek üretiminin çarpıcı bir biçimde düşebileceği uyarısı yapıldı. 2100 yılı itibariyle Türkiye nüfusunun yüzde 45’inin, su sıkıntısı yaşama olasılığı var. Daha iyimser bir senaryoya göreyse bu oran yüzde 30’la sınırlı kalacak. Raporda, kuraklıktan en çok Türkiye’nin güneyinin etkileneceği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!