Güncelleme Tarihi:
Bornova Çamdibi’nde oturan ve doğdukları günden beri birbirlerinden ayrılmayan ikizler Muzaffer ile Sude Karaca, TEOG yüzünden ayrıldı. Muzaffer, 24 kilometre uzaklıktaki Kemalpaşa’daki Ferzent Bulum Anadolu Lisesi’ne yerleştirilirken; Sude, 128 kilometre ile İzmir’in en uzak ilçelerinden biri olan Karaburun’daki Çok Programlı Anadolu Lisesi yerleştirildi. Tercih döneminde 20’nin üzerinde okulu tek tek gezen, yerleştirme sonuçlarına isyan eden aile çözüm bulmak için kolları sıvadı.
İnce eleyip sık dokudu
Minibüsçülük yapan ve çocuklarının eğitimine çok önem verdiğini söyleyen baba Bülent Karaca, “Çocuklarım Bornova’daki Hilal Necmiye Hüsnü Ataberk Ortaokulu’nda okudu. Şimdiye kadar hiç ayrılmadılar, bundan sonra da ayrılsınlar istemiyorduk. O yüzden her ikisine de aynı tercihleri yaptık. Tercih dönemi ilk olarak verilen broşürü en ince ayrıntısına kadar okudum. Daha sonra bir hafta boyunca işi gücü bırakıp yazacağımız bütün okulları tek tek gezdim. Okul çevresinden servisine varıncaya kadar her şeylerini inceledim. Çocuklar uzak bir yere gitmesinler diye çevremizdeki okullardan A Grubu’ndan 13, B Grubu’ndan da 4 okul, 3 ilçe seçtik” dedi.
Yazılmayan okul çıktı
Çocuklarının tercih ettikleri okullardan birine mutlaka yerleştirileceği umuduyla rahat ettiğini anlatan Bülent Karaca, “Nokta atışı olsun, çocuklar uzak bir yerlere gitmesinler diye yüzdeliği düşük birkaç okul da yazmıştık. Muzaffer yüzde 47’lik, Sude ise yüzde 52’lik dilimde yer aldı. Tercihler arasında bulunan ve yüzde 68’lik dilimde yer alan Kemalpaşa Ferzant Bulum Anadolu Lisesi’ne yerleştirilmelerini beklerken sonuçları öğrenince şok olduk. Muzaffer, tercih listesinin son sıralarında bulunan Kemalpaşa’daki okula, Sude ise ne okul ne de ilçe tercihleri arasında olan, yazmadığımız Karaburun’daki Karaburun Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne yerleştirilmiş” diye konuştu.
Şimdi biz ne yapacağız
Kızını İzmir merkezindeki bir okula naklettirmek için dilekçe verdiğini ifade eden Bülent Karaca, “Bütün herkeste aynı şikayet var. Herkes kan ağlıyor. Okul ve kontenjan peşine düştük. Özel okula nakil yaptıracaklar gidecek ki yer açılsın, biz de çocuğumuzu aldıralım. Özel okula gidecek öğrenciler var ama nakiller açılmadığı için onlar gidemiyor, onlar gidemediği için kontenjan açılmıyor, bizler de çocuklarımızı naklettiremiyoruz. Bütün bunların yanında, okulların açılması beklenecek. Bu durumda 2-3 hafta çocuğumu buradan Karaburun’a nasıl götürüp getireceğim? Bu çocuk kaçta kalkacak, kaçta yatacak? Bunları düşünen yok!” diye isyan etti.
Sonuçlar açıklandığından bu yana çalışamadığını sözlerine ekleyen Karaca, “Minibüsü şoföre verdim, kontenjan peşinde koşturuyorum. Bu haftayı böyle geçirdik, haftaya da aynı şey olacak, yine Karaburun’a gidip yeni bir dilekçe vereceğim, okul bulana kadar bu böyle sürecek” dedi.
Çocuklarının hiç ayrılmadıklarını söyleyen anne Dilek Karaca ise, “Çocuklarım şimdi dedelerinin yanında. Sonuçları öğrenmek için telefon açtıklarında Sude hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı. Bunlar ikiz, sürekli kavga etseler de ayrı kalamıyorlar. Sude Karaburun’a gidemeyeceğine göre yeni formül arıyoruz, ama bulamıyoruz, sıkıştık kaldık” diye konuştu.
Fatih Altaylı'nın kızı da imam hatip lisesine kaydedildi
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı sonuçlarına göre yapılan adrese dayalı otomatik yerleştirmelerdeki tartışma devam ederken Habertürk yazarı Fatih Altaylı'nın kızı da oturdukları semtten yaklaşık 100 kilometre kadar uzaklıktaki Şile’de bir imam hatip lisesine kaydedildi.Altaylı, 26 Ağustos 2014 tarihli yazısında kızının evlerinden 94,5 kilometre uzakta bir okula kaydının yapıldığını belirten Altaylı, yaşanan olayı özetle şöyle anlattı: “Birkaç hafta önce öğrendik ki, tercih yapmayan öğrenciler MEB tarafından evinin en yakınındaki okula otomatik olarak yerleştirilecekmiş. Ben de başladım kızımla dalga geçmeye. ‘Tercih yapmadın, şimdi bizim mahalledeki imam hatip okuluna kaydedecekler’ diye. Pazar günü bir de baktık ki bizim şaka gerçek olmuş. Ama bir farkla. Okul bizim mahallede değil. Komşu ilçede değil. Hatta İstanbul’un bizim oturduğumuz yakasında da değil. TEOG, bizim kızı Şile’de bir imam hatip lisesine kaydetmiş. Google’ın haritasından mesafeyi ölçtüm. 94,5 kilometre...”
Bakanlık: Adrese uygun
Karaburun’a hayatı boyunca hiç gitmediğini belirten Karaca, “Kemalpaşa’daki okulu yazarken, ‘En azından orayı kazanırlar, sonra bir yolunu bulur yakında bir okula nakil yaptırırız’ diye düşünmüştük. Şoku atlattıktan sonra nakil yaptırabilmek için mecburen Karaburun’a gittim. İzmir’de minibüsçülük yapıyorum ama hiç gitmemiştim. Git 1.5 saat, gel 2 saat 15 dakika. Ben gidip gelene kadar canım çıktı. El kadar çocuk nasıl gidip gelecek? Komik olanı da, sonuçları öğrenmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinde karşılaştığımız yazı oldu. Sitede Sude ile ilgili sayfada, ‘Adrese uygun olarak yerleştirildi’ diye yazıyor. Çamdibi neresi, Karaburun neresi? Şaştık kaldık” görüşünü dile getirdi.