DHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 16:02
İZMİR'de bu yıl üniversite sınavına girecek ikizleri olan 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erhan Atlı, alan dışı tercihlerde puan farkını neredeyse sıfırlayan YÖK'ün yeni katsayı uygulamasının iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu.
Birkaç ay önce de katsayı farkını kaldıran YÖK'ü dava eden Atlı, “YÖK, şimdi de göstermelik bir fark bırakarak katsayı uygulamasında hukuku dolanmıştır, bu da açıkça ifade edilmiştir. Bu yıl uygulanmaması, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtım” dedi.
İkizlerinden Kerem, Cem Bakioğlu Anadolu Lisesi, Banu ise Bornova Anadolu Lisesi öğrencisi olan Hakim Erhan Atlı, YÖK'ün 21 Temmuz 2009 tarihli kararıyla, kendi alanından bölüm seçen öğrenciler ile alan dışı tercih yapan öğrenciler arasında uygulanan katsayı farkının kaldırılması üzerine Danıştay'a başvurup yeni sistemin 2010'da uygulanmaması için yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmıştı. ‘Veli’ kimliğiyle kızı Banu adına dava açan Atlı, YÖK'ün katsayı farkını tümüyle kaldıran kararının yürütmesinin, İstanbul Barosu'nun başvurusu üzerine durdurulduğunu hatırlattı.
Yürütmenin durdurulması ile 2010 ÖSS'ye girecek adayların yaşadığı sevincin kursaklarında kaldığını ve YÖK'ün 17 Aralık 2009 tarihinde katsayı farkını azaltan bir karar aldığını vurguladı. Alandan tercihte 0.15 olan katsayının alan dışı tercihte 0.13'e indiğini, bunun da yüzbinlerce öğrenciyi mağdur edip, özellikle fen- matematik alanı mezunlarına büyük avantaj sağlayacağını söyledi. Atlı, dilekçesinde “Alınan yeni kararla yargı kararını etkisiz bırakmak ve kanunu dolanma düşüncesiyle hareket edilmiştir. YÖK Başkanı da medya karşısındaki açıklamasında maalesef, ‘Hukuku dolanacağız’ tabirini kullanarak, gerçek niyetini ortaya koymuştur. YÖK'ün yaptığı hoş değil. Halbuki alınan kararlarda geleceğe yönelik geçiş süreci tanınmış olsaydı, binlerce öğrenci yaratılan belirsizlikle karşı karşıya kalmayacaktı” ifadelerine yer verdi.
Velisi bulunduğu lise son sınıf öğrencisi çocuklarının 2006- 2007 öğretim yılında lise öğrenimine başladıklarını, o dönemde geçerli kurallara göre gelecekte hukuk fakültesinde okumak düşüncesiyle Türkçe-Matematik alanını seçtiklerini belirten Atlı, “Getirilen yeni sistem ile sayısal grubundan birçok öğrenci hukuk- siyasal gibi Türkçe- matematik grubunun tercih edeceği bölümlere yöneldi. Bu durum dershanelerdeki bölüm ayrışmalarında da açıkça ortaya çıktı. Matematik- Fen alanını seçip bu yıl sınava girecek adaylar avantajlı duruma getirildi. Oysa devlet, kamu kurum ve kuruluşlarının işlemlerinde, hukuk devleti ve eşitlik ilkesi, güvenilirlik ilkeleri zedelememesi gerekir. Katsayıya ilişkin alınan karar 2009- 2010 öğretim yılı içinde uygulanmaması, kendi alanı için 0.8, alan dışı tercihinde 0.3 katsayısının uygulanmasını, bu amaçla yürütmenin durdurulması ve iptal edilmesini talep ettik” diye konuştu.