İkinci vatandaşlık için en uygun ülkeler

Güncelleme Tarihi:

İkinci vatandaşlık için en uygun ülkeler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2013 13:27

Amerikan ve İngiliz İstihbarat Servisleri’nin yaptığı usulsüz dinlemeler ile ilgili belgeleri basına sızdırdıktan sonra ülkesinde yargılanmamak için Moskova Havaalanı’nda bir kaçak hayatı yaşamaya başlayan ABD’li Edward Snowden’ın durumu ve hangi ülkeye sığınacağı ile ilgili tartışmalar “pasaport satan” ülkeleri gündeme getirdi. ABD, İngiltere ve Kanada’nın yeterli maddi kaynağı olan ve siyaseten kendilerine ters düşmeyen herkese kucak açtığı biliniyor. Ancak dünyada uygun bir fiyata vatandaşlık önerip zenginlere dolaşım, vergi indirimi ve koruma sağlayan birçok ülke var:

Haberin Devamı

St. Kitts ve Nevis
Amerika’nın en küçük ülkesi olan St. Kitts ve Nevis Ada Federasyonu ülkenin başlıca gelir kaynağı olan Şeker Endüstrisi’ne 250 bin dolar (yaklaşık 500 bin TL), ya da emlak piyasasına 400 bin dolar (yaklaşık 800 bin TL) yatırım yapan herkese vatandaşlık öneriyor. Bu ödemeyi yapan herkes birkaç ay içinde gelir vergisi almayan ve 130 ülkeye vizesiz giriş hakkı sağlayan tropik cennete ait bir pasaporta sahip oluyor. Kitts ve Nevis’in “yatırımla vatandaşlık” sisteminden sadece İran vatandaşları yararlanamıyor.

Dominika
Karayipler’deki bu küçük ülke pasaport satın almak için fazla para harcamak istemeyenlerin birinci tercihi. Ülkenin Merkez Bankası’na 100 bin dolar (200 bin TL) yatıran herkes iki ay içinde 84 ülkeye vizesiz giriş imkanı veren bu ülkenin vatandaşı olabiliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca Dominika vatandaşlığı almak için bu ülkeye adım atmak bile gerekmiyor. Dominikalı olmak isteyenler zorunlu görüşmelerini yapmak için 3 bin dolar (5 bin TL) ödeyip, seyahat masraflarını karşılayarak devlet yetkililerini bulundukları ülkeye getirtebiliyor.

Avusturya
Tropik cennetler kadar ucuz ve kolay pasaport vermese de AB üyesi Avusturya’da yatırımcılara Avusturyalı olma imkanı tanıyor. Avusturya devleti “Cumhuriyete açık katkı sağlayanların” vatandaşlık alabileceğini söylüyor. Ülkeye 10 milyon dolar (195 milyon TL) direk yatırım yapanlar Avusturya pasaportu sahibi olabiliyor ancak ülke sınırları içinde yaşayanlardan yüzde 50 gelir vergisi alıyor. Vatandaşlar Avusturya sınırları dışında yaşadıkları sürece ise bu vergiden muaf tutuluyor ve AB pasaportunun bütün ayrıcalıklarından da yararlanabiliyor.

Hong Kong
Hong Kong’da yatırımla vatandaşlık almak mümkün değil, ancak ülke yatırımla oturma izni veriyor. Ve birçok zengin gelir vergisinin sadece yüzde 15 olduğu bu ülkede bu şekilde yaşamayı seçiyor. Ülkeye 1,3 milyon dolar (2 milyon 500 bin TL) yatırım yapan kişiler, Hong Kong’da yaşama izni alıyor ve bu izinle birlikte gelen birçok haktan yararlanıyor. Vergi sistemlerinin ve kapital taşıma özgürlüğünün oldukça kısıtlayıcı olduğu Asya’da birçok zengin Hong Kong’a yerleşiyor.

Haberin Devamı

Singapur
Hong Kong gibi bir oturma izni sistemi yürüten Singapur’da görece düşü gelir vergisi talebi nedeni ile birçok yatırımcı tarafından tercih ediliyor. Ayrıca Singapur oturma izni alanlara sadece iki yıl içine vatandaşlığa geçme imkanı da tanıyor. Ancak Singapur’da oturma izni almak Hong Kong’dan çok daha zor. Oturma izni vermek için 2 milyon dolar yatırım talep eden Singapur’da oturma izni sahibi ailelerin çocuklarının zorunlu askeri hizmet yapması gerekiyor.

Avusturalya
Avusturalya vatandaşlığı en pahalıya gelen ülkelerden biri. 2012 yılından bu yana ülke 4,7 milyon dolar (10 milyon TL) yatırım yapan herkese “yatırımcı vizesi” veriyor. Bu vizeyi alanlar 4 yıl sonra sınırsız oturma hakkı ve daha sonra da vatandaşlık sahibi oluyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!