İkinci tahliye istemi

Güncelleme Tarihi:

İkinci tahliye istemi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2010 00:50

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan tahliye istemi reddedilen müvekkili için ikinci itirazını özel yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne yaptı.

Avukat Kazan, müvekkilini birinci sınıf hakim statüsünde olduğunu, ilgili tutukluluğa itirazın önceki gün yapıldığı gibi CMK gereği değil, Hakim ve Savcılar Kanunu uyarınca yapılması gerektiğini hatırlattı. Kazan, itiraz dilekçesini verdikten sonra “12 Mart zulmünü de yaşadım. O günden bugüne adliye basılıp aranmamıştı. Bir başsavcı soruşturması nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanmamıştı. Ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla yargılanacaklar serbest bırakılırken, soruşturmayı yürüten başsavcı Ergenekon örgüt üyesi sayılıp tutuklandı” dedi.

CEMAAT SORUŞTURMASINDAN YARGI KRİZİNE

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, cemaatlere yönelik Kasım 2007'de bir soruşturma başlattı. Başsavcı Cihaner'in iddiasına göre Temmuz 2007'de Adalet Bakanı kendisini bu soruşturmaları sona erdirmesi için tehdit etti.
Mart 2009'a gelindiğinde ise Erzurum'daki özel yetkili savcı Osman Şanal, soruşturmanın kendi alanına girdiği gerekçesiyle Cihaner'den dosyayı istedi. Haziran 2009'da krize Adalet Bakanlığı el koydu. Cihaner hakkında 15 ayrı suçlamadan soruşturma başlatıldı. 26 yıl hapsi istenen Cihaner, savunmasında "Cemaatlere yönelik soruşturması nedeniyle üzerine gelindiğini" öne sürdü.
Ekim 2009'da Çatalarmut'ta bulunan el bombası ve mühimmatların ardından Ergenekon soruşturması Erzincan'a sıçradı. Aralık 2009'da MİT şube müdürü ve iki görevli gözaltına alındı. Ocak sonuna gelindiğinde ise dönemin Erzincan Alay Komutanı olan ve halen Eskişehir Alay Komutanı olan Albay Recep Gençoğlu tutuklandı.
Önceki gün ise cemaate yönelik soruşturmasını Ergenekon örgütünden aldığı emirle yaptığı öne sürülerek Başsavcı Cihaner gözaltına alındı. Olay bu noktadan sonra yargı krizine dönüştü. Dün yani 17 Şubat'ta önce Erzurum özel yetkili savcılar görevden alındı, ardından Yargıtay bu incelemeyi hukuka bulduğunu duyurdu. Hükümetin buna tepkisi gecikmedi ve HSYK'yı yetkisini aşarak yargı darbesi yapmakla suçladı. Aynı saatlerde Ağır ceza mahkemesi, savcının tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti. Bugün ise HSYK, Adalet Müsteşarının da katıldığı toplantıda görevden alınan özel yetkili savcıların yerine üç yeni atama yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!