Uğur DÜNDAR-Hatice DEMİRCAN
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2006 00:00
Türkiye, Uşak Müzesi’ndeki Karun Hazinesi hırsızlığının şokunu atlatamamışken Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un başlattığı bir uygulama, yeni bir müze hırsızlığını ortaya çıkardı. Kahramanmaraş Müzesi’nde Pers dönemine ait nadide bulunan 545 adet gümüş sikkenin kayıp olduğu belirlendi.
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Atilla
Koç, yaklaşık bir yıl önce bir genelge yayınlayarak bütün müzelerdeki tarihi eserlerin uzmanlarca incelenmesini ve müdürlerin görev değişimi sırasında yeniden sayım yapılmasını istedi. Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış, genelge doğrultusunda, 6-7 ay önce müzedeki tüm eserlerin incelenmesi talimatını verdi.
1998 yılında müze müdürü değişikliği sırasında, Pers Hükümdarı (satrabı) Mazaios (MÖ 361-333) dönemine ait 545 adet çok değerli gümüş sikke, 7 ay süreyle ambar memuruna zimmetli kaldı. Daha sonra bu sikkeler yeni müdüre devredildi.
AMBAR MEMURUNA ZİMMET
İşte valinin başlattığı sayım, bu sikkelerin sahteleriyle değiştirildiğini ortaya çıkardı. Bakanlık müfettişleri sikkelerin müze ambar memurunun 1998’de zimmetinde kaldığı 7 aylık süre içinde değiştirildiği iddialarının doğru olup olmadığını araştırıyorlar. Uzmanlara göre, çalınan 545 gümüş sikke, hem Pers dönemine ait olması, hem de az sayıda basılmış olmaları nedeniyle büyük değer taşıyor. Bakanlık müfettişleri, halen Kahramanmaraş Müzesi’nde konuyla ilgili soruşturmalarını sürdürüyorlar.
BAKAN AÇIKLAMAMIŞTI
Türkiye genelindeki müzelerde tarihi eserlerin sahte olup olmadığı konusunda tarama yaptıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, dün Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan demecinde, Karun Hazinesi’nden Kanatlı Denizatı’nın çalınmasına benzer bir hırsızlık olayına bir başka müzede daha rastlandığını açıklamıştı. Soruşturma devam ettiği için müze ya da eser ismi vermeyen Bakan Koç, "Bir yerde daha Uşak’takine benzer bir hırsızlık olayı var, ama neticeyi almadan açıklamayacağım. Biz bunları kapatabilirdik de. Ama kapatılmasından yana değilim" demişti.
VALİ: MÜZE MÜDÜRÜ ALTI AYDIR RAPORDA
Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış, olayın 6-7 aydır sürdürülen çalışma sonucu ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: "1998 yılında tayini çıkan müze müdürü, ambar memuruna eserleri teslim ediyor. Ambar memuru da 7 ay falan müzeye bakıyor. Müze müdürü döndükten sonra sayım ve devir teslim tekrar yapılmıyor. Dolayısıyla o arada bu olayın olduğunu düşünüyoruz. Bakanlığımız ve Valiliğimiz sayım yapma gereğini düşününce bu durum ortaya çıktı." Ambar görevlisi Ali Yiğit hakkından idari soruşturma başlatıldığını, Müzesi Müdürü Ahmet Denizhanoğulları’nın 6 aydır raporlu olduğunu söyledi.
MÜZENİN GÜVENLİK KAMERA SİSTEMİ YOK
Kahramanmaraş Müzesinde bulunan gümüş sikkelerden 545'inin sahteleriyle değiştirilmesine ilişkin soruşturma sürerken, müzenin güvenlik kamera sistemi olmadığı belirtildi.
Alınan bilgiye göre, Kahramanmaraş Müzesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişlerince yapılan denetimler sonucunda, M.Ö. 333-361 dönemine ait 545 adet gümüş sikkenin sahteleriyle değiştirilmesi olayı ile ilgi soruşturmanın devam ettiği belirtildi.
Sikkelerin değiştirilmesi olayına adı karışan ambar memuru A.Y'nin halen görevde bulunduğu ve soruşturma kapsamında ifadesine başvurulacağı öğrenildi.
1947 yılında kurulan ve içerisinde toplam 24 bin adet tarihi eser olduğu bildirilen Kahramanmaraş Müzesinde güvenlik kamera sisteminin bulunmadığı belirtildi.
Kahramanmaraş Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğünün yakınında bulunan Kahramanmaraş Müzesinde yer darlığı nedeniyle birçok eserin sergilenemediği kaydedildi.
Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, ek bina inşaatı için Anıtlar Kurulundan gerekli izinlerin alındığını ve bu yıl sonuna doğru ek bölümün yapımına başlanacağını belirttiler.
Bu arada, yetkililer, Kahramanmaraş Müzesinde 1994 yılında müze bekçisi Hasan Hüseyin Kesme Gül'ün gece nöbeti sırasında bıçaklanarak öldürüldüğü olay sırasında da 98 altın, 864 bronz, 718 gümüş, 543 adet bakır sikkenin çalındığına dikkat çekerek, bugüne kadar bu cinayetin fail veya failleri ile çalınan eserlerin izine rastlanmadığını bildirdiler.
Ayrıca, Ocak 2000 tarihinde İhsan Karaca imzasıyla Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçede “Altından içi boş kral kafası Kahramanmaraş Müzesinden çalınmıştır” ihbarının yer aldığı öğrenildi. İhbar üzerine bakanlık yetkilileri, müze ve emniyet Müdürlüğü ekiplerinden oluşan bir komisyonun çalışmaları sonucunda, müzedeki diğer eserlerin kayıtlarının yerinde olduğu, dilekçede adı geçen ”kral kafası”nın müze envanterinde bulunmadığı yönünde rapor tutulduğu da belirtildi.
Öte yandan, bakanlık müfettişlerinin, Kahramanmaraş Müzesindeki çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.
Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış, dün yaptığı açıklamada, 6 ay önce şüphe üzerine Müzede başlatılan denetimlerin sonuçlandığını ve M.Ö. 333-361 yılları arasına ait 545 gümüş sikkenin sahte olduğunun ortaya çıkartıldığını ifade etmişti.