Güncelleme Tarihi:
Kaddafi'nin, dönemin Türk Başbakanı'nın gözlerinin içine bakarak, PKK'yı övmesi, Erbakan'ın "başkan Yardımcısı" olduğu "islam komutanlığını" kamuoyu önünde ilk kez açığa vurması, Türkiye'de "dönüm noktası" haline gelmişti.
Â
Åžimdi "içerik" açısından benzemese de, "ÅŸekil açısından" çok benzer bir olay da Suudi Arabistan'da yaÅŸandı.   Â
Â
Suudi Arabistan Meclis Başkanı Şeyh Salih Bin Abdullah Bin Hamid'in davetiyle bu ülkeye giden TBMM Başkanı Köksal Toptan ve beraberindeki heyet de, Riyad'da "bedevi çadırında" ağırlandı.
Â
Abdullah Bin Hamid, TBMM eski Başkanı, AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın da içnde bulunduğu heyet onuruna akşam yemeğini, Şura Meclisi bahçesine kurulan çadırda verdi.
Â
Geziye katılan milletvekillerinin anlattıklarına göre, "Beş yıldızlı konfora" sahip, klimalı çadır iki bölümden oluşuyordu; İlk bölümde Suudi Arabistan Kralı ve "çok ağır misafirlere ayrılmış", Kral'ın "tahtı hatırlatan" saltanat koltuğunun yanısıra, en az onun kadar haşmetli koltuklar bulunuyordu. Türk heyeti, diğer bölümden, şeffaf bir perdeyle ayrılan bu ilk bölüme alınmadı. TBMM Başkanı Toptan ve beraberindekiler, ikinci bölümde hazırlanmış yaklaşık 20 kişilik masaya davet edildi.
Â
Türk halkının deprem, sel gibi doğal felaketler sonrasında görmeye alıştığı, bizim Kızılay çadırlarının tam tersine, Suudi "protokol çadırının" tabanı kat kat halılarla kaplıydı; En altta "duvardan duvara" ya da daha doğrusu "bezden beze" halı, onun üzerinde ise el dokuması onlarca İran halısı...
Â
HAVYAR, KARÄ°DES, BALIK VE "SUUDÄ° ÅžAMPANYASI"...
Â
Yemek çadırdaydı ama, yemeğin menüsü bizim Kızılay çadırlarında alışkın olduğumuz şekilde değildi; Başlangıç olarak konuklara Beluga havyarı, karides kokteyli ve deniz ürünleri tabağı sunuldu. Ardından, tavuk ve balık, salatayla birlikte ana yemek olarak masaya geldi. Tatlı için ise, konuklara dondurmayla birlikte tropik meyveler ikram edildi.
Â
Tüm bunların yanında içecek olarak, heyet üyelerinin adını "Suudi Şampanyası" koydukları, sodalı elma suyu sunuldu.
Suudilerin kendilerini neden "çadırda" ağırladığını, heyetteki Türk milletvekilleri de bilmiyordu. Ancak bunun "bedevi yaşam tarzını ve kültürünü hatırlatmak amacıyla" yapılmış olduğu izlenimini edindiklerini anlattılar.
KRAL, 15 DAKİKALIK GÖRÜŞME İÇİN TBMM HEYETİNİ BİR SAAT BEKLETTİ
Â
TBMM heyeti, Suudi Arabistan'da "en üst düzeyde" kabul gördü. Çok sık seyahat etmemesiyle tanınmasına raÄŸmen,Âson bir yıl içinde Türkiye'ye iki kez gelerek tüm dünyayı ÅŸoke eden Kral Abdullah da, TBMM heyetini kabul etti;
Ancak bu kabul tam bir saat gecikmeyle gerçekleşti...
Â
TOPTAN BÄ°LE SÄ°NÄ°RLENDÄ°
Â
Heyet, Kraliyet Sarayı'na görüşmeye 10 dakika önce geldi, bekleme salonuna alındı. Ancak görüşme saati geçti, Kral'dan hiç ses çıkmadı. Bunun üzerine, başta Köksal Toptan olmak üzere, Türk heyetinin üyeleri sıkılmaya, kendi aralarında Kral Abdullah'ın yaptığının "Türk heyetine hakaret niteliği taşıyıp taşımadığını" tartışmaya başladılar; Nitekim bekletilenler, Türkiye'deki en üstün organın, yasama organı TBMM'nin Başkanı, eski Başkanı ve temsicileri idi.
Â
Burada devreye Türkiye'nin Suudi Arabistan Büyükelçisi Naci Koru girdi. Heyet üyelerine, Suudi Kralı'nın hemen hemen tüm kabullerinde böyle gecikmeler yaşandığını, ülkesine gelen heyetleri pek kabul etmeyen Kral Abdullah'ın, TBMM heyetiyle görüşmeyi kabul ederek, Türkiye'ye verdiği önemin altını çizdiğini anlattı.
Â
Sonuçta, randevu saattinden ancak bir saat sonra Kral Abdullah, TBMM heyetini kabul etti ve 15 dakika görüştü.
Â
KRAL'DAN "TÜRKÇE" KELİMELER
Â
Görüşmede TBMM heyeti, Türk işadamlarının Suudi Arabistan'da yaşadıkları sorunları anlattı, özellikle para transferlerinin kolaylaştırılması için bu ülkede bir Ziraat Bankası şubesi açılması konusundaki istekleri dile getirdi.
Â
Ancak Suudi Arabistan'da herşey "yavaş yavaş" işliyordu. Nitekim Kral da, TBMM heyetine bu konuda kendisine pekçok talep geldiğini, değerlendirilmekte olduğunu söyledi, Arapça "acele etmeyin" dedi ve sürpriz bir şekilde Türkçe ekledi; "yavaş yavaş...."
Â
HEYET UMRE DE YAPTI
Â
Riyad'daki temasların ardından bir de Umre yapma imkanı bulan ve Kabe'yi tavaf eden TBMM heyeti, toplam dört gün süren ziyaretin ardından Türkiye'ye önceki gün döndü.