İki yaşındaki çocuğa mucizevi kalp nakli

Güncelleme Tarihi:

İki yaşındaki çocuğa mucizevi kalp nakli
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2009 00:00

Gazi Üniversitesi’nde mucizevi bir kalp nakli gerçekleştirildi. İki yaşındaki Hayrünnisa Altandağ’a, üç yaşındaki Elif Taşkın’ın kalbi nakledildi. Bu, Türkiye’de bu yaşta bir çocuğa yapılan ilk kalp nakli oldu.

İKİ yaşındaki Hayrünnisa Altandağ’ın kalbi iflas etmişti. Antalya’da trafik kazasında hayatını kaybeden üç yaşındaki Elif Taşkın’ın kalbi uçakla Ankara’ya getirilip hastaneye getirildiğinde, Hayrünnisa’nın kalbi durdu. Doktorlar Hayrünnisa’nın kalbini masajla çalıştırıp, ameliyata aldı ve gelen kalbi nakletti. Bu, Türkiye’de bu yaşta bir çocuğa yapılan ilk kalp nakli oldu. Hayrünnisa yaşama tutundu.

Ameliyatı gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan, Hayrünnisa’yı yaşama bağlayan ’mucizevi ameliyat’ sürecini şöyle anlattı: "Minik hastamız, 10 gün önce çok riskli ve kötü durumdayken hastanemize geldi. Kalbi ve karaciğeri büyümüş, karnı asitle dolmuş, elleri ve ayakları şişmişti. Acil nakil listesine aldık. Çok büyük bir şans sonucu geçen çarşamba Antalya Tıp Fakültesi’nden kalbin gönderildiği haberini aldık. Hemen Hayrünnisa’yı ameliyata hazırladık. Sabaha karşı ameliyata aldık. Kalbin hastane kapısından içeri girdiğini öğrendiğimiz an Hayrünnisa’nın kalbi aniden durdu. Onu bir süre masajla hayatta tuttuk. Kalp gelir gelmez, 35 dakika gibi kısa bir sürede ameliyatı gerçekleştirdik. Normal bir ameliyat 1-1.5 saat sürüyor. Eğer kalp biraz daha gecikseydi kızımızı kurtaramazdık. Gerçekten bir mucizeye tanık olduk. Minik kızımızın sağlığı gayet iyi. Konuşuyor, ağlıyor, artık alete de bağlı değil."

’Organlarınızı bağışlayın’

Hayrünnisa’nın babası Mehmet Altandağ, Şanlıurfa’dan geldiklerinde kızının yaşayacağına dair hiç umutlarının olmadığını söyledi. Altandağ, "Ama organ bağışı kızımın hayatını kurtardı. Allah kızımın hayatını kurtaranlardan razı olsun, onların da acısını dindirsin" dedi.

’Kömür değil sağlık’

Dört çocuk babası Altandağ, "Ben kömür değil Urfa’ya bir kardiyoloji bölümü istiyorum. Çünkü kızımı ilk doktora götürdüğümde ’soğuk algınlığı’ dediler. Orada bir kardiyoloji bölümü olsaydı, belki de son ana kadar beklememiz gerekmeyecekti. Biz şanslıydık" dedi.

Böbrekleri, Sevda’ya da hayat vermişti

ANTALYA’nın Kumluca İlçesi’nde trafik kazası sonucu ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen üç yaşındaki Elif Taşkın’ın iki böbreği birden, iki kız kardeşiyle birlikte böbrek bekleyen 16 yaşındaki Sevda Gürkan’a başarıyla nakledilmişti. Sevda Gürkan’ın ablası 18 yaşındaki Rahime ve 11 yaşındaki Semra da halen böbrek bekliyor
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!