İki ülke tek yürek

Güncelleme Tarihi:

İki ülke tek yürek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2009 00:00

Bu yıl 54. yapılan 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda birincilik Norveç, ikincilik İzlanda'ya gitti. Birbirine tam puan veren kardeş ülkeler Azerbaycan üçüncü, Türkiye ise dördüncü oldu.

Haberin Devamı

HADİSE SAHNE ALIRKEN BÜYÜK ALKIŞ KOPTU - VİDEO

 

BİRİNCİ OLAN NORVEÇ'İN ŞARKISI -VİDEO

 

ÜÇÜNCÜ OLAN AZERBAYCAN'IN ŞARKISI - VİDEO

 

İŞTE EUROVİSİON 2009'DAN MUHTEŞEM KARELER

 

HADİSE'NİN SAHNE FOTOĞRAFLARI

 

AYSEL VE ARASH'IN SAHNE PERFORMANSINDAN FOTOĞRAFLAR

Bu yıl Moskova'da muhteşem bir organizasyonla yapıyan Eurovision Şarkı Yarışması'nda ilk 4'e iki Türk kızı girdi. Sanki Türk bayrağını temsil eder gibi Hadise kırmızı giymeyi tercih etmişti, Azerbaycan'ı temsil eden Aysel ise beyaz. Yılın en büyük sürprizini ise Azerbaycan yaptı. Aysel & Arash ikilisi tarafından temsil edilen Azerbaycan, sahne şovuyla süsledikleri ve Batı ile geleneksel melodileri harmanlayan "Always" adlı şarkılarıyla 207 puan toplamayı başararak üçüncü oldu. Azeri yıldız Aysel güzelliği ve kıyafetiyle büyük beğeni topladı. Azerbaycan ekibine Ermenistan'dan 1 puan geldi. Erivan'ın Bakü'ye sembolik desteği jest olarak değerlendirildi. Türkiye ve Azerbaycan, birbirlerine 12'şer puan verdiler.

Haberin Devamı

Patricia Kaas'ı geride bıraktım

Hadise şunları söyledi: "Ben her zaman ilk 5 demiştim ve 4. olduk. Çok gururluyum, hedefime ulaştım. Ben hiçbir zaman birinciliğe oynamadım. Çünkü final grubu çok güçlüydü. Birinci olmak isterdim, ama hiçbir zaman birincilik için mücadele etmedim. Herkes benden birincilik isterken, ben hep ilk 5'e girmeyi düşündüm ve bunun için de dua ettim. Allah da dualarımı kabul etti. Baştan beri Norveç'in favori olduğu söyleniyordu. Ama ben Fransa'dan Patricia Kaas gibi, İngiltere'den Jade Ewen gibi dünyaca ünlü sanatçıları geride bıraktım. Biraz daha düşündüm, dördüncülük çok büyük başarıdır bizim için. Jürili oylamada yine eskisi gibi bir politika döndüğünü de fark ettim. Bu biraz ters."

Bir daha Belçika'ya gitmezdim

İki ülke tek yürek
"Türkiye'den sonra ikinci vatanım olan Belkiça'dan 12 puan gelmeseydi, hayatta bir daha Belçika'ya gitmezdim. Ama Belçika'yı çok seviyorum. Şu an en çok yapmak istediğim ve yapamadığım şeyi yapacağım, bol bol yağlı yemekler istiyorum. İlk gördüğüm hamburgercide duracağım, doyana kadar hamburger yiyeceğim. Daha sonra da kahve içeceğim."

Haberin Devamı

Şarkı söyleyip dans da edebilen adam bulamadık

Hadise erkek geri vokal Steve'in Belçika'dan kadın geri vokal Eva'nın Hollanda'dan gelmesi konusundaki eleştirileri de şöyle yanıtladı: "Türkiye'de hem dans edebilen hem de şarkı söyleyebilen, bu arada da cool görünebilen adam bulamadık. Bir de yine de gösteriye daha fazla şey katmak istemedim. O zaman şov değil sirk oluyor. Burada çok komik şovlar da var. Eurovision ülkeni rezil etme değil, temsil etme yarışması."

Rüyamda Hannibal'ı gördüm

Hadise kendisine kimseyi rakip görmese de, "İzleyici olsaydım Moldova'ya oy verirdim" diyor. Şimdiye kadar en az 1000 kez söylediği Düm Tek Tek artık rüyalarına bile girdiğini dile getiren Hadise, "Finalden önce rüyamda Hannibal Lecter beni kaçırıp buzdolabına tıkıyordu. 'Eurovision'a katılmam lazım' diye yalvarıyordum" dedi.

Haberin Devamı

Erotizme kaybetti masumiyet kazandı

İki ülke tek yürek
Bu seneki Eurovision'da duygusal şarkılar büyük beğeni topladı. Oylar, buğulu sesiyle "Peri Masalı" parçasını seslendiren Alexander Rybak ile yarışmayı "Is It True" isimli duygusal bir parçayla ikinci sırada bitiren İzlanda'ya gitti. Eurovision'da kötü sonuçlar alan Almanya'nın erotik şov kozu ise puan getirmedi. ABD'li ünlü striptizci Dita Von Teese'in dansının da yer aldığı şovla katılan Almanya yarışma sonucunda 35 puan alarak ancak 20. sıraya yerleşebildi.

Kızımın hakkı yendi

Ender DURUEL / MOL

Belçika'nın Mol şehrinde doğup büyüyen Hadise'nin annesi Gülnihal Canol ve babası Hasan Acıkgöz kızlarının hakkının yendiğini söyledi. Kızının hakkının dördüncülük olmadığını söyleyen baba Açıkgöz, "Kızım sahneye çıktığında çok heyecanlandım. Bir kalp ameliyatı geçirdim. Doktorlar dikkatlı ol dediler. Onları dinlemedim yine de kızımı salondaki coşku eşliğinde izlemek için buraya geldim. Bence Türkiye'nin ve kızımın hakkını yediler. Bestesiyle,
kıyafetiyle, müziğiyle kısa her haliyle muhteşem bir parçaydı" dedi.

Haberin Devamı

Bakoyani'ye Hadise kostümü

Yorgo KIRBAKİ / ATİNA

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani'ye fotomontajla Hadise'nin Eurovision şarkı yarışmasındaki kırmızı renkteki "modern çağın dansöz kıyafeti" giydirildi. Haftalık Thema Gazetesi'nde siyasi gelişmeler, mizah yolu ve fotomontajlı fotoğraflarla değerlendirildi. "Tsircus Maximus" sayfasında Dışişleri Bakanı Bakoyani Hadise, Başbakan Kostas Karamanlis ise Yunanistan'ı Eurovision'da temsil eden Sakis Rouvas oldu. Karamanlis, Rouvas'ın "This is our night" şarkısını söyler gibi "Ben de skandalları unutmanız için takla atacağım" derken, hemen yanında Hadise'nin kostümü ile Bakoyani "Şimdi bu şimdi (şişmanlıktan) bummm tektek yapsa sanki çok umurumda" diyor.

Haberin Devamı

Ünlü İngiliz yorumcu yoktu

Yarışmayı 5. bitiren İngilizler için bu yarışmanın anlamı ise başkaydı. Çünkü 1980'den beri yarışmayı ilk kez Terry Wogan'ın anlatımıyla takip etmediler. Eurovision sunma rekoru kıran Wogan, yerini bu yıl Jade Ewan'a bıraktı. Wogan, son yıllarda tüm eski Doğu Bloku ülkelerinin birbirlerine SMS mesajlarıyla oy vermesine büyük tepki göstermişti.

Hadise sahne performansıyla kaybetti

Kıyafetiyle yarışma öncesi çok tartışılan Hadise'nin sahne performansı da eleştiri aldı. Bloglarda Hadise 'Kötü performansıyla Norveçlilerin kazanmasını sağladı' yorumları yapıldı.

Tarihin en yüksek puanı

Alexander Rybak, 387 puanla Eurovision tarihinin en yüksek puanını almayı başardı. Rybak (23) gazetecilere yaptığı açıklamada 'Gerçekçi olmam gerekirse benim şarkım, yarışmaya katılan şarkılar arasında en iyisi değildi. Bana göre en iyisi İzlanda idi. Türkiye de çok iyiydi. Hadise çok iyi performasyon sergiledi ve hak ettiği puanları aldı" dedi.

Komşuvision yarışması

Büşra BOZOK

Garo Mafyan

Eurovision artık komşuvision yarışması oldu. Hakikaten bunun şeklinin değişmesi lazım. Bu şarkı yarışması mı yoksa komşuluk mu yarışması. Hadise dördüncü oldu, komşuluk ilişkisi olmasaydı birinci ya da ikinci olurduk. 12 puan komşumuza neye göre komşumuza veriyorsun.

Atilla Özdemiroğlu

Norveçli çocuğun keman çalıyor olması ve sunumları iyiydi. Hadise de çok hoştu. Bazı teknik aksaklıklar yaşamış olabilir. Oylama gösterdi ki bu komşuluk ilişkileri sadece bize karşı değil diğer ülkelerde de etkili oldu. Nasıl ki günümüzde ülkemize oy veremiyorsak, yakında komşu komşuya da oy veremeyecek duruma gelebilir.

Fuat Güner

Hadise akılda kalıcı bir şarkıyla sahneye çıktı. Sadece kareografisini çok dağınık buldum. Eurovision artık düzmece bir yarışma haline geldi. Türkiye nasıl hem Belçika, İngiltere, Fransa, İsviçre gibi ülkelerden 12 puan alırken, 10 ülkeden hiç puan almaz. Bir şarkı iyiyse iyi, kötüyse kötü. En iyisi bundan sonra ülkeler biraraya gelsin ve komşular birbirlerine puan versin.

Özdemir Erdoğan

Hadise'nin finaldeki performansı elemelerdekinden daha kötüydü. Bütün geri vokallere rağmen. Bir modacıyla bir programa katıldık, oradaki yorumumuzda diz kapağıyla kalçası arasındaki kısmın biraz geniş olduğundan ve buranın
gizlenmesinden örtülmesinden bahsettik. Neticede benim konum değil ama Hadise'nin bacaklarının kalınlığı çok dikkat çekiciydi. Finalde şarkı söylerken çok detone oldu. Dördüncülükte iyi bir derecedir.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!