İkametgah belgesi nasıl alınır?

Güncelleme Tarihi:

İkametgah belgesi nasıl alınır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2015 21:02

İkametgah almak artık bir tık uzaklıkta! Geçmişte sadece muhtarlıklardan alınan ikametgah belgesini, günümüzde Nüfus Müdürlükleri ve e-Devlet yoluyla da almak mümkün. Müdürlüklerden nüfus cüzdanınızla alabileceğiniz ikametgah belgesini, e-Devlet uygulaması ile sıra beklemeden ve zaman kaybı yaşamadan edinebilirsiniz. Peki ikametgah belgesi nereden alınır ve nasıl alınır? İşte detaylar...

Haberin Devamı

İnsanların hayatlarını devam ettirmek için oturdukları yere ikametgah deniyor. Vatandaşlar sadece bir ikametgah adresine sahip olabilirken, ticari ve sanayi işletmelerin, yasalara göre birden fazla ikametgahları bulunabiliyor. Ayrıca vatandaş, yazlık ve kışlıklarını ikinci bir adres olarak gösterebiliyor. Peki ikametgah belgesi nereden alınır ve nasıl alınır?

Geçmişte muhtarlıklar yoluyla ücret karşılığında alınabilen ikametgah belgesi, günümüzde Nüfus Müdürlükleri ve devlet tarafından verilen hizmetlere elektronik ortamda ulaşılmasını sağlayan e-Devlet yoluyla da temin edilebiliyor. Üstelik herhangi bir ücrette ödenmiyor. Yurt genelindeki tüm Nüfus Müdürlükleri’nden alabileceğiniz ikametgah belgesi için nüfus cüzdanınız yanınızda olması yeterli.

Haberin Devamı

E-Devlet İkametgah Belgesi Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

İkametgah belgesi alma işlemi e-devlet sisteminde yer alan Nüfus Genel Müdürlüğü menüsündeki Adres Değişikliği Bildirimi sekmesinden alınabiliyor. Bu sekmeye gerekli bilgileri girdikten sonra “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız. TC kimlik numaranız ve mobil imza ya da elektronik imzanız ile tercihinize göre E-Devlet ikametgah belgesi alma işlemi gerçekleştirilebiliyor.

e-Devlet vasıtasıyla ikametgah belgesi almak istediğiniz vatandaşın,  şu anda nüfusa kayıtlı olduğu yeri değil, ikamet ettiği yani yaşadığı yeri göreceksiniz. e-Devlet’te herhangi birinin ikametgah adresini öğrenebilmek için o kişinin 18 yaşından büyük olup seçmen kaydının bulunması gerekiyor. Ancak bu koşullarla e-Devlet ikametgah belgesi sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

E-devlet şifresi ile ikametgah almak için linki tıklayın.

BAKMADAN GEÇME!