Oya ARMUTÇU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2009 00:00
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ile YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkındaki soruşturmayı tamamlayan Teftiş Kurulu’nun ihraç istemli raporları Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na iletildi.
ADALET Bakanlığı Teftiş Kurulu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ile YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkındaki soruşturmayı tamamladı. “Yargıçların genel kararlarla usülsüz dinlendiğine” ilişkin iddiaları gündeme getiren Eminağaoğlu ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) usülsüz dinleme yapıldığı şikayetini işleme koyan, ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “kayıp trilyon” davasından yargılanmasına karar veren Kaçmaz’ın hem meslekten ihraçları hem de haklarında adli soruşturma açılması istendi.
İhraç ve değiştirme cezasıTeftiş Kurulu, Kaçmaz ve Eminağaoğlu ile ilgili hem disiplin hem de ceza işlemi yapılması istemli idari soruşturma raporlarını bakanlığa sundu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in “olur”u ile raporlar disiplin işlemi yönünden, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) iletildi. Kaçmaz ve Eminağaoğlu’na birer kez “ihraç”, ikişer kez “yer değiştirme” cezası istendi. Disiplin hukuku yönünden iki “yer değiştirme” de ihraç cezasına denk geliyor. Bu nedenle talep edilen cezalar çifte ihraç istemi anlamına geliyor.
Toplam 7 soruşturma Raporda, disiplin cezasından ayrı Kaçmaz’a dört, Eminağaoğlu’na üç ayrı adli soruşturma yapılması da istendi. Kaçmaz hakkındaki soruşturma dosyası en yakın ağır ceza mahkemesi olması sıfatıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Eminağaoğlu hakkındaki ise Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
Başsavcılıklar ne yapacakAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaçmaz ile ilgili mütalaa hazırlayarak, beş gün içinde Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na başvuracak. Kovuşturma sonucunda yargılanmasına karar verilirse Kaçmaz birinci sınıf hakim olduğu için Yargıtay’da yargılanacak. Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı da Eminağaoğlu hakkında aynı adli soruşturma sürecini işletecek. Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı, Eminağaoğlu hakkında iddianame hazırlayarak, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderecek. Sincan Ağır Ceza “son kovuşturmanın” açılmasına karar verirse Eminağaoğlu da birinci sınıf hakim olduğu için Yargıtay’ın ilgili ceza dairesinde yargılanacak.
İtiraz yolu açıkKaçmaz ve Eminağaoğlu hakkındaki “ihraç” ve “yer değiştirme” taleplerini ise HSYK karara bağlayacak. HSYK’nın disiplin yönünden vereceği kararlara Kaçmaz ve Eminağaoğlu itiraz edebilecek. İtirazı, HSYK’nın yedek üyelerinin de katılımıyla İtirazları İnceleme Kurulu görüşecek.
Kaçmaz raporuMüfettiş raporunda, Kaç-maz’a “hürriyeti tahdit, evrakta sahtecilik, izinli raporlu veya sevkli olmadığı halde görev yerini terk etmek, tavassut sonucu karar vermek ve görevini tarafsız yapamayacağı” iddialarıyla ceza soruşturması istendi. Kaçmaz’a, “Davranışlarıyla görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısı uyandırdığı, adli yargı adalet komisyonu ve ağır ceza mahkemesi başkanı sıfatlarına yakışmayacak hareket ve ilişkilere girdiği, mesleğin şeref ve nüfuzu ile şahsi onur ve saygınlığını yitirdiği” suçlaması yapıldı. Kamuoyunda geniş yankı uyandıran davaların da bulunduğu bazı kararlarla ilgili gazetecilere bilgi sızdırdığı iddia edildi.
Eminağaoğlu raporu
Eminağaoğlu’na, soruşturma açılması istenen üç konu şöyle:
1.Ergenekon soruşturması nedeniyle yaptığı açıklamalar nedeniyle “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs”,
2 “Gizli” telefon dinleme kararları ve dinlenen hakimlerin listelerini kamuoyuna açıkladığı için “Gizliliği ihlal”,
3-Yargıtay ek binasında basın toplantısı düzenlediği için Dernekler Kanunu’na muhalefet.
Mitinglerden de suçlandıMüfettiş raporunda, Eminağaoğlu’na yöneltilen suçlamalar ise şöyle:
“Anıtkabir ve Tandoğan Meydanı’ndaki Cumhuriyet mitingine katılmak, Ergenekon soruşturmasına ilişkin demeçler vermek, bakan ve müsteşar hakkında açıklamalarda bulunmak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün seçimi sürecinde medyaya açıklamalarda bulunmak. Sabih Kanadoğlu’nun evinin aranmasının ardından açıklama yapmak, Cumhuriyet Gazetesi’ne destek vermek. Ankara’da düzenlenen Türkiye Barolar Birliği’nin mitinginde yaptığı konuşma. İstanbul Barosu tarafından avukatlar günü nedeniyle yapılan törende yaptığı konuşma. Hrant Dink’in suçsuzluğuna ilişkin olarak bir dergiye verdiği röportaj”
Ergin: 2008’de başlamışAdalet Bakanı Sadullah Ergin de gazetecilerin Kaçmaz hakkındaki soruları üzerine, “Yeni değil. 2008’de başlamış bir soruşturma. Bizim Teftiş Kurulu ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğümüz kendi işlemlerini bitirip ilgili başsavcılığa göndermiş. Bundan sonra süreç bağımsız yargıda işleyecek. Hep beraber takip edeğiz” dedi.
Kaçmaz'a suçlamalar: Raporluyken tatil yaptı ‘ilgilenme’ sözü verdi1- Mesai saatleri içinde adliyede bulunmayarak bir sanığın bir gün nezarette kalmasına neden olduğu ve hürriyeti tahdit suçunu işlediği.
2- Yargıtay üyesi ve HSYK Başkan Vekili Fehmi Ulusoy’un suç örgütü ve tapu yolsuzluğu davasından tutuklu akrabaları Mehmet K. ve yeğeni İbrahim U.’nun tahliyesiyle ilgili ricası üzerine “ilgilenme” sözü verdiği ve sanıkların iki gün sonra tahliye edildiği.
3- Okyanus Operasyonu sırasında dinlenen ve hakkındaki soruşturma devam eden eski Konya Başsavcısı Mehmet Fatih Özdemir’in dinlendiği yönünde uyarılması için telefonda bilgi vermesi.
4- İzinli raporlu, sevkli olmadığı halde ayrı ayrı tarihli duruşmalara dört gün boyunca katılmaması.
5- Mesai saatleri içerisinde şehir dışına Antalya’ya gitmesi. 2008’de 20 gün raporlu olmasına rağmen 13 gün boyunca Bodrum’da tatil yapması.
6- Abdullah Gül ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in davalarıyla ilgili gazetecilere bilgi sızdırması.
7- Yıllık izindeyken İstanbul
Atatürk Havalimanı’nda bulunmasına rağmen aynı gün akşam saatlerinde Ankara’da bulunuyormuş gibi elektronik imzasıyla göreve başlamaya dair resmi evrak hazırlatması.
Ucu açık kararla genel izin aldılarYARGIÇLAR ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, dün yaptığı yazılı açıklamada, “İstanbul CMK 250 md ile görevli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, yürüttüğü bir soruşturmada yargıç ve cumhuriyet savcıları hakkında kendisini yetkisiz gördüğünü belirterek, şöyle devam etti:
“Bu yüzden yasal yönden gereğini yapması için elindeki evrakı Adalet Bakanlığı’na iletti. Dönemin Adalet Bakanı da konu ve isimlerle sınırlı olmaksızın yetki verdi. Adalet müfettişlerinin bu çerçevede, haklarında yasanın öngördüğü biçimde makul şüphe ve kanıt olmayan ve Adalet Bakanlığı’nın beklentileriyle örtüşmeyen işlemlere imza atan birçok yargıç ve savcı hakkında dinleme kararları aldırdıkları ayrıca tüm yargıç ve savcıları kapsamına alabilecek biçimde ucu açık biçimde soruşturmalar yürüttükleri açıktır.”