İhracatçıya müjdeli haber

Güncelleme Tarihi:

İhracatçıya müjdeli haber
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2008 13:08

İhracat bedellerinin yurda getirilerek Türk Lirasına dönüştürülme zorunluluğunun kaldırılması, ihracatçılar arasında büyük sevinç yarattı.

Haberin Devamı

Türk parası kıymetini koruma kararında değişiklik

İhracatçılar kararı 'devrim' olarak nitelendirirken, uygulama hem bürokrasinin hem de ihracatçıların iş yükünü azaltacak.

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, ihracat bedellerinin yurda getirilip bozdurulma zorunluluğunun kaldırılmasının,  uzun zamandır talepleri içinde yer aldığını belirterek, “Nihayet  gerçekleşti. Gecikmiş de olsa alınan bu karardan dolayı Hazine  bakanlığını kutluyoruz” dedi. Satıcı, şöyle konuştu:

“İhracatçının dövizini yurda getirme zorunluluğunun var olması, zaten  yanlıştı. Bu ortadan kalktı. Bizim uzun zamandır taleplerimizin  içindeydi. Nihayet gerçekleşti. Piyasa ekonomisi içinde böyle bir  kısıtla çalışmak mümkün değil. Gecikmiş de olsa alınmış bir karardan  dolayı Hazine bakanlığını kutluyoruz. bunun ekonomiye ya da döviz  rezervlerine hiç bir olumsuz etkisi olmaz. Tam tersine, Türkiye'deki  defter, muhasebe düzeninin düzelmesine katkı sağlar. Hayırlı olsun.”

Haberin Devamı

DÖVİZ AKIŞINA OLUMSUZ ETKİ YARATMAZ

Türkiye Dış Ticaret Derneği (TURKTRADE) başkanı Serdar Koçtürk de kararın Türkiye'ye döviz akışına herhangi bir olumsuz etkisi  olmayacağını söyledi. Koçtürk, şöyle devam etti:

"Uygulamada zaten dövizi 180 güne kadar sürede yurda getirme imkanı vardı. İhracat bedellerinin ciddi şirketlerin işletme sermayesinde,  nakit akışında çok ciddi bir yeri var. Dolayısıyla böyle bir hak verilse  bile döviz girdilerinde bir azalma olacağını düşünmüyorum. Türkiye'nin  döviz dengesini de hiç bir şekilde olumsuz etkilemez. Bu ihracatçıya bir  rahatlık verecektir. Bazı malların ihracatında, malın kalitesi ile ilgili 180 günde çözülemeyen problemler oluyor. Müşteriye süre tanımanız  gerekiyor. Şimdi ihracatçılara daha fazla güven duyulduğu gösterildi. Zaten işini ciddi yapan ihracatçının işletme sermayesi olarak bu paraya ihtiyacı var. Getirebilen ihracatçı zaten getirecektir. Ciddi şirketlerin hiç biri dövizini dışarda bırakmak istemeyecektir."

Dolardaki sürekli döviz kaybı nedeniyle dövizin yurt dışında  bırakılmasının bir risk oluşturduğuna işaret eden Koçtürk, “Dolar YTL  karşısında sürekli değer kaybediyor. Yani dövizini yurda geç getirmek, ekonomik kayba neden oluyor. Doları geciktirmek, bir avantaj sağlamıyor.  80'li yıllarda dolar değer kazandığı için dövizi geç getirmek avantaj  sağlıyordu. Bugün için böyle bir avantaj değil, tam tersine bir risk söz  konusu” dedi.

BU BİR DEVRİM

Haberin Devamı

Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) Hububat, Bakliyat, Yağlı  Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ünlü de “devrim” olarak nitelendirdiği kararın, hem bürokrasiyi  hem ihracatçıyı hem de yargıyı rahatlatacağını bildirdi. İhracat bedellerinin yurda getirilmesi konusunda ihracatçının bazen  ciddi sıkıntılar yaşadığını işaret eden ünlü, şu bilgiyi verdi:

“Devrim niteliğinde bir karar. Önceden 1567 sayılı karar uyarınca,  ihracatçı mal bedelini tahsil edemez, dövizi yurda getiremezse, yüzde 5  ceza ödüyor, ayrıca kambiyo takibine uğruyor, mahkemelerde  yargılanıyordu. İhracatçı açısından lüzumsuz yargılama işlemleri sona  erecek. Bürokrasiyi, ihracatçıyı ve yargıyı rahatlatacak devrim  niteliğinde bir karar. İhracatçı zaten parasının peşinde, parasını  almaması söz konusu olamaz, bunun takibini de bırakmaz.”

Haberin Devamı

Kararın döviz rezervlerini de olumlu etkileyeceğini vurgulayan Ünlü,  “İhracatçı, yargıda, bürokraside kaybettiği zamanı ve enerjiyi ihracata  ayıracak. İthalat bedelleri de bankalar aracılığı ile transfer  edilebildiği için, dövizi yurda getirip alım-satımdan doğan zarar  önlenecek. Tekrar tekrar bu kararı alanları tebrik ediyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!