İhracatçı KOBİ’ye sıfır faizle kredi verilecek

Güncelleme Tarihi:

İhracatçı KOBİ’ye sıfır faizle kredi verilecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2007 00:00

KOBİ’lerin desteklenmesinde görev alan kurum ve kuruluşların idari yapısını yeniden düzenlemeyi öngören 60’ıncı hükümet, üretim,ihracat ve istihdamının artmasına yönelik "faizsiz kredi" uygulaması da dahil bir dizi yeni destek, düzenleme ve projeyi uygulamaya hazırlanıyor.

Öngörülen düzenlemelerden bazıları şöyle:

İSTİHDAM KREDİSİNE DEVAM: KOBİ’lerin ihracat hacimlerinin artırılması için verilecek destekler kapsamında, her yıl "sıfır" faizli en az 1 milyar dolar ihracat kredisi verilmesi hedefleniyor. İhracat yapan KOBİ sayısının ise 45 bine ulaştığı belirtiliyor. KOBİ’lerin nitelikli eleman gereksinimi karşılamak ve kayıt altına girmelerini özendirmek amacıyla başlatılan her yıl "sıfır" faizli istihdam kredisi verilmesi uygulaması da sürdürülecek.

GİRİŞİM SERMAYESİ İMKANI: Yeni kurulan ve gelişme sürecine giren bilgi ve teknoloji tabanlı KOBİ’lerin sermaye ihtiyaçlarını bankacılık sistemi dışındaki kaynaklardan sağlayabilmesi için Girişim Sermayesi Fonları aracılığı ile 1.5 milyar YTL girişim sermayesi imkanı oluşturulması öngörülüyor. KOBİ’lerin teminat sorunu kredi garanti fonlarının gücü artırılarak aşılacak, bu fonların teminat hacmi 5 milyar YTL’ye yükseltilecek.

TAŞINMA VE AR-GE DESTEĞİ: KOBİ’lere, inşaatı tamamlanan küçük sanayi siteleri ve organize sanayi bölgelerindeki işyerlerine taşınıp sağlıklı çalışma koşullarına kavuşmaları için taşınma desteği verilecek. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’ne yatırım kredisi faiz desteği sağlanarak Ar-Ge çalışması yapan KOBİ’lerin sayısı artırılacak. Üniversiteler başta olmak üzere kamu kuruluşlarının insan gücü, laboratuar gibi imkanları KOBİ’lerin yararlanmasına sunulacak.

’KÜMELENME’ YAKLAŞIMI: Modern teknolojiyi izleyememeleri nedeniyle rekabet güçleri azalan KOBİ’lerin ortak yatırımları "kümelenme" yaklaşımı çerçevesinde desteklenecek. OSB yönetimlerinin kümelenmede önemli rol üstlenmeleri sağlanacak. "Kümelenme" diye adlandırılan bu yapılanma bazı illerde zaten yaşanıyor. Gaziantep’te halı sektörü, Konya’da otomotiv yan sanayii firmalarının kümelenme yöntemini benimsediği görülüyor. Halen doğal olarak oluşmuş KOBİ kümelerinin sektörel kümeler halinde örgütlenmesi hedefleniyor.

AR-GE MERKEZLERİ AÇILACAK: Teknoloji yoğunluklu KOBİ’lerin sayısının hızla artırılması için yenilikçi ve pazarlanabilir fikirleri olan girişimciler şirket hisseleri karşılığı verilen sermaye ile desteklenecek. Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı aracılığıyla, uluslararası ileri teknoloji şirketlerinin Türkiye’de Ar-Ge merkezleri açması için aktif çalışma yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!