İHOP, "301. madde kaldırılmalı"

Güncelleme Tarihi:

İHOP, 301. madde kaldırılmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2006 20:04

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) kurucu örgütlerinin temsilcileri, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü ziyaret ederek, Türkiye'de ifade özgürlüğünün önündeki kısıtlamalar konusundaki kaygılarını ve özellikle 301. maddenin kaldırılması yönündeki görüşlerini paylaştılar.

Gül, Dışişleri Konutunda, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye temsilcilerinin katılımıyla yapılan görüşme öncesinde, ifade özgürlüğünün önemine dikkat çekti.
"İfadeye özgürlük insana özgürlüktür" diyen Gül, şimdiye kadar ifade özgürlüğü alanında birçok reform yapıldığını söyleyen Gül, bazı kesimlerin yapılanları sadece AB'yi tatmin etmek için yapıldığını savunduğunu, ancak bunun doğru olmadığını belirtti. "Bunlar öncelikle kendi milletimiz için yapılıyor. Herkesin düşündüğünü ifade edebildiği bir toplum meydana getirmek bizim siyasi sorumluluğumuzdur" diyen Gül, Türkiye'de bu konuda çok mesafe alındığını, ancak daha yapılacak çok şeyin olduğunu ifade etti.
Dışişleri Bakanı Gül'den sonra söz alan MAZLUMDER Genel Başkanı ve İHOP dönem başkanı Bilgen de "İfade özgürlüğü, özgürlüklerin anasıdır. Biz, 301. maddeyle ilgili kaygılarımız dile getirmek için geldik" dedi.
Bilgen'in bu sözü üzerine Gül, "Biz başka insan haklarıyla ilgili konular üzerinde de konuşacağımızı düşünüyorduk" diye konuştu.
Bir heyet üyesinin, "Demek ki sorun çok" demesi üzerine Gül de "Hiçbir ülke kendini sorunsuz göremez. Daha ileriye gitmek için eksiklerimiz, noksanlarımız neyse ona bakmak lazım. Arkasında şiddet olmayan ifade özgürlüğü, düşüncelerin ifadesi her şeyin önünde gelir" dedi.
Daha sonra yapılan ve yaklaşık 40 dakika süren görüşme sonrasında İHOP dönem başkanı Bilgen, şunları söyledi:
"Biz İnsan Hakları Ortak Platformu üyesi insan halkları örgütleri yöneticileri olarak buradayız. Türkiye'nin genel insan hakları sorunlarıyla ilgili endişelerimizi, kaygılarımızı, beklentilerimizi paylaştık. Özel olarak ifade özgürlüğüyle ilgili yürüttüğümüz ortak kampanya konusunda bilgi verdik ve 301. maddeyle ilgili küçük değişikliklerin sorunu çözmeye yetmeyeceğini, bu yasanın tümüyle kaldırılmasından başka hiçbir alternatifin Türkiye'nin iç barışına katkı sağlamayacağı, Türkiye'nin uluslararası kamuoyu önündeki karşılaştığı uygulamalardan kurtulmasına yetmeyeceğini ifade ettik."
İfade özgürlüğünün önündeki tek engelin 301. madde olmadığını söyleyen Bilgen, bunun dışında da hem anayasadan hem de diğer mevzuattan kaynaklanan hala çok ciddi düzenlemeler olduğunu öne sürdü.
Bilgen, bu konuda Bakan Gül'ün cevabının ne olduğunun sorulması üzerine, "Şiddete başvurulmadığı sürece herkesin düşüncesini özgürce ifade edebileceği bir ortamın, bir iklimin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Ama şartların ancak bir değişiklik için uygun olduğunu, tümüyle kaldırılmasına şartların hazır olmadığını ifade etti. Yani bir değişiklik hazırlığının olduğunu belirtti" dedi.
Bilgen, hazırlıkların içeriğine dair bilgilerinin olmadığını da ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!