Güncelleme Tarihi:
Berberoğlu’nun avukatlarının itirazını değerlendiren İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi ise “Karar verilmesine yer olmadığına” karar verdi. Mahkeme, “hak ihlali”nin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 2’inci Ceza Dairesi’nce yapıldığına, Anayasa Mahkemesi’nin ihlalin giderilmesine ilişkin görevin BAM 2’inci Ceza Dairesinde olduğu kanaatine varıldığını belirtti. Kararda Berberoğlu hakkındaki onaylanan, kesinleşen ve ihlalin kaynağı olan hükmün, BAM 2’inci Ceza Dairesi’nin 13 Şubat 2018 tarihli hükmü olduğu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve diğer mevzuat gereği ilk derece mahkemesinin, istinaf mahkemesinin (BAM) hükmünü kaldırmasının mümkün olmadığı vurgulandı.
CHP’DEN TEPKİ: MAHKEMELER AYM’YE UYMAK ZORUNDA
◊ CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, itiraz kararıyla ilgili TRT’nin haberi duyurmasına karşın, Berberoğlu’nun kendisine veya avukatlarına bir bilgi verilmemesi ve kararın UYAP’ta yayınlanmamasını eleştirdi: “Bu karar gerçekten doğru mudur? Gerçekten doğru ise neden UYAP’ta yoktur. Enis Berberoğlu’nun, avukatının neden bilgisi yoktur, sadece TRT’nin bilgisi vardır. Eğer AYM bir kararı vermişse, diğer mahkemeler buna uymak zorundadır. O nedenle AYM’nin aldığı kararı hangi mahkeme karara bağlayacaksa, bu karara bağlanmalı ve kriz ortadan kaldırılmalıdır. Aksi düşünülemez. ” (◊ ANKARA)
ŞENTOP: ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI BAĞLAYICIDIR
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dün akşam katıldığı canlı yayında “Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları bağlayıcıdır. Bireysel başvuru kararları da bu anlamda bağlayıcıdır. Bu karara, gerek Anayasa gerekse Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanuna göre muhatapların uyması gerekir. AYM’nin kararının yorumlanması, değerlendirilmesi veya değiştirilmesi, bozulması, iptali gibi bir müessese yok hukuk sistemimizde” dedi.