Iğsız bombası

Güncelleme Tarihi:

Iğsız bombası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2010 01:03

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ile birlikte 19 subayı ‘internet andıcı’ olarak bilinen belgeyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağırdı. ‘Acil’ kodlu ifade çağrısı YAŞ’ın ikinci gününde bomba etkisi yaratırken, 5 adreste de arama yapıldı. Iğsız dahil 19 subayın 3 gün içinde ifade vermesi istendi.

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ile birlikte 19 subayı dün öğleden sonra internet andıcıyla ilgili ifadeye çağırdı. “Acil” kodlu ifade çağrısı, Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) ikinci gününde gündemde bomba etkisi yarattı.Çağrıda, YAŞ’ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na terfisi beklenen Orgeneral Iğsız’la birlikte Balyoz’dan yakalama emri bulunan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otizbiroğlu, Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, İç Güvenlik Harekât Daire Başkanı Tuğgeneral Mustafa Bakıcı ve Albay Dursun Çiçek’in de isimleri var.

Gri ve siyah propaganda

Kendisini subay olarak olarak tanıtan meçhul ihbarcının “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesinin ardından Kasım 2009’da yolladığı ikinci mektubunda, Genelkurmay Bilgi Destek Şube müdürlerinin adı ve kredi kartı kullanılarak hizmete sokulan 42 internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna yönelik ‘gri ve siyah propaganda’ yapıldığını öne sürdü. İddialara göre, hükümet ve AK Parti aleyhine yayınlar da yapan sitelerde, cemaatler ve tarikatlar da hedef alınmıştı. İhbarcının iddiaları çeşitli gazeteler ve internet sitelerinde yayımlandı. Ayrıca dönemin Genelkurmay 2’nci Başkanı Hasan Iğsız’ın paraf ederek komutanlığa arz ettiği iddia edilen internet andıcında, 430 internet sitesi ’bölücü, irticacı, aşırı sol, milliyetçi’ şeklinde tek tek fişlendi.

Başbakanlık emri

Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubukçu 6 Kasım 2009’da yaptığı açıklamada, internet sitelerinin Başbakanlığın emriyle kurulduğunu açıkladı. Çubukçu açıklamasında, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Başbakanlığın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunmaktadır. Söz konusu siteler, 5651 sayılı kanun çerçevesinde kurulmuştur. Normal bir işlem, kamuoyuna çok farklı bir şekilde anlatılmıştır. Başbakanlığın direktifi, tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar” dedi.

Emir bulunamadı

Genelkurmay’a göre sitelerin kurulmasıyla ilgili emir 2000 yılında verilmişti. Ancak Başbakanlık kaynakları, 10 Kasım’da yaptıkları açıklamada, 2000 ve daha sonraki yıllarda Genelkurmay’a böyle bir emir verildiğine dair bir belge bulamadıklarını bildirdi. Açıklamada, “Bahsedilen, Ecevit hükümeti döneminde, tam 9 yıl önce Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne giren genel bir direktif. Direktifte, TSK bünyesinde ‘irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek için siteler kurulması’ ifadesi yok” denildi.

Soruşturma başlatıldı

İddialara göre, internet andıcıyla ilgili tartışmalar sürerken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmayı Savcı Zekeriya Öz yürüttü. Savcılığın talebi üzerine araştırma yapan TR.NET Orta Doğu Yazılım Hizmetleri A.Ş., Milli Savunma Bakanlığı’na ait IP numaralarını kullanan bu sitelerin Genelkurmay’a ait olduğunu tespit etti. Savcı Öz, belgede parafları bulunduğu öne sürülen Orgeneral Hasan Iğsız, Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, Korgeneral Mehmet Eröz, ‘Balyoz’dan hakkında yakalama emri bulunan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 19 kişiye ifade daveti çıkarttı. İddialara göre, Savcı Öz’ün emriyle 5 adreste de arama yapıldı.
Dursun Çiçek’in ifadeye çağırılmasıyla ilgili bilgisinin olmadığını söyleyen avukatı Celal Ülgen, “Bize yapılmış bir tebligat yok. Biz de internet ve televizyon haberlerinden öğrendik” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!