Iğdır'da öğrencilere kuş gribi seminerleri

Güncelleme Tarihi:

Iğdırda öğrencilere kuş gribi seminerleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2005 14:59

Iğdır'ın Aralık İlçesi'nde görülen kuş gribi vakasının ardından, ilçedeki okullarda öğrencilere kuş gribi hakkında seminerler verilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Aralık Kaymakamı Mehmet Nuri Başaran, Iğdır Valiliği'nin talimatı doğrultusunda, ilçedeki okullarda öğrencilerin kuş gribi hakkında bilinçlendirilmesi amacıyla bu hastalığın belirtileri, nedenleri ve korunma yolları hakkında bilgiler verildiğini söyledi.

İlk olarak Kazım Karabekir İlköğretim Okulu'nda seminer düzenlendiğini belirten Başaran, “Hastalık hakkında halkın bilgilenmesi için broşürler dağıttık. Ayrıca okullarda da kuş gribiyle ilgili olarak öğretmen ve sağlık görevlilerince bilgi verilmeye başlandı” dedi.

ALINAN TEDBİRLER...

Bu arada, Iğdır Valisi Halil Ulusoy da yaptığı yazılı açıklamada, Aralık İlçesi'nde tüm tedbirlerin alındığını bildirdi.
Açıklamada, alınan tedbirler şöyle sıralandı:

“Iğdır'a kanatlı hayvan giriş ve çıkışı yasaklanmıştır. Tavuk ölümleriyle ilgili ihbar alınır alınmaz, 18 Aralık tarihi itibariyle tavuk ölümlerine ilişkin detaylı analiz sonuçları beklenmeden tedbir amacıyla ilçe merkezinde geçici kordon ve karantina tedbirleri uygulamaya konmuştur. Hastalığın çıktığı Aralık İlçesi Köprüler Mahallesi merkez alınarak, 3 kilometre çapındaki alanda söz konusu tedbirler uygulanmaya devam etmektedir. 19 Aralık itibariyle 359 adet kanatlı hayvan itlaf edilmiştir. Söz konusu hayvanların bedelleri hak sahiplerine ödenecektir.

Bugüne kadar bin 200 civarında tavuk ve diğer kanatlı ölümü olduğu tespit edilmiştir. Alınan tedbirlerden sonra, son bir haftada kanatlı hayvan ölümü olmamıştır. İtlaf işleminden kaçırılmış kanatlı hayvan olasılığına karşı, ilçe merkezinde yeniden tarama faaliyeti başlatılmıştır. Tespit edilen kanatlı hayvanlar bedelleri ödenmek şartıyla alınarak, usulüne uygun şekilde itlaf edilecektir.

Haberin Devamı

Aralık ilçe merkezinin dışındaki 10 kilometrelik alanda kanatlı hayvanların kümeslerinde beslenmesi gerektiği halka duyurulmuştur. Ayrıca evcil kedi ve köpeklerin başıboş bırakılmaması ve başıboş kedi ve köpeklerin toplatılacağı halka duyurulmuştur.

İl genelinde kanatlı hayvan giriş ve çıkışının önlenebilmesi için güvenlik tedbirler alınmıştır. Arama noktaları, 24 saat esasına göre faaliyete geçirilmiştir.

Sağlık Bakanlığı'ndan gelen uzman bir heyet, Aralık İlçesi'nde göreve başlamıştır. Sağlık Bakanlığı'nın kuş gribiyle ilgili genelgesi doğrultusunda tüm sağlık personeli talimatlandırılarak, sağlık taraması başlatılmıştır.
Çiftçilere ve halka yönelik kuş gribi konusunda eğitim çalışmaları başlatılmıştır. Iğdır il ve ilçe merkezlerinde canlı tavuk ile diğer canlı kanatlı hayvan satışlarının açıkta yapılmaması için, gereken tüm tedbirler alınmıştır.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!