İftariyelik caz

Güncelleme Tarihi:

İftariyelik caz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2010 00:48

Haberin Devamı

İSTANBUL Atlı Köşk’teki Sabancı Müzesi’nde daha önce “Kahvaltıda Caz” etkinlikleri organize eden Hakan Erdoğan, “Ramazan’da Caz” konserleri düzenlemeye başlıyor. İlk konser 14 Ağustos’ta. Müslüman caz sanatçılarını İstanbul’da buluşturacak etkinlik, geleneksel ramazan eğlencelerine alternatif olarak düşünülmüş. Arkeoloji Müzesi bahçesindeki Anouar Brahem (Tunus) konseriyle başlayacak etkinlik serisi 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Konser mekanları Topkapı Sarayı ve Arkeoloji Müzesi bahçesi. Bu yıl ilk kez yapılacak etkinliğin fikir babası Hakan Erdoğan, etkinliği aslında 10 yıldan bu yana planladığını, 1994 ramazanında Saraybosna’ya giden bir arkadaşının filarmoni orkestrası dinlemesiyle fikrin ortaya çıktığını söyledi. Erdoğan, amacının geniş kitlelere hitap etmek olduğunu belirterek, “Konserlere çok büyük katılım bekliyorum” dedi.

Konser programı

Haberin Devamı

14 Ağustos Cumartesi: Anouar Brahem Quartet / Arkeoloji Müzesi
17 Ağustos Salı: Ahmad Jamal Quartet / Topkapı Sarayı
18 Ağustos Çarşamba: Dhafer Youssef Quartet / Arkeoloji Müzesi
20 Ağustos Cuma: Dede Efendi Ensemble  Münip Utandı / Arkeoloji Müzesi
21 Ağustos Cumartesi: İlhan Erşahin’s Istanbul Sessions / Arkeoloji Müzesi
24 Ağustos Salı: Abdullah Ibrahim Trio / Topkapı Sarayı
26 Ağustos Perşembe: Aydın Esen Group / Arkeoloji Müzesi
31 Ağustos Salı: Kudsi Erguner Ensemble “Islam Blues” / Topkapı Sarayı
Tüm konserler 21.00’de başlayacak.

Garajdan çıkan servet

ABD’de yetişen en ünlü doğa fotoğrafçısı Ansel Adams’a ait olduğu iddia edilen ve yeni ortaya çıkan bir dizi negatifin 200 milyon dolar değerinde olabileceği iddia edildi. Rick Norsigian adlı Amerikalı, 10 yıl kadar önce California’da düzenlenen bir garaj satışı sırasında 45 dolar ödeyerek 65 adet eski negatif satın aldı. Norsigian’ın danıştığı sanat uzmanları, negatiflerdeki fotoğrafların Yosemite Milli Parkı fotoğraflarıyla ünlü Adams tarafından 1919-1930 yılları arasında çekilmiş olabileceğine hükmetti. Norsigian, “Fotoğrafların değerini öğrendiğimde az kalsın bayılıyordum” dedi. Ancak Ansel Adams Galerisi Başkanı Matthew Adams ve ünlü fotoğrafçının ailesi bu iddiaya şüpheyle yaklaştı. Negatiflerin bulunduğu zarfın üstündeki el yazısının ünlü fotoğrafçının karısı Virginia’a ait olduğu söylense de, Yosemite parkının isminin bile yanlış yazıldığını belirten Matthew Adams, “Parkta doğup büyümüş biri böyle bir hata yapmazdı” dedi. ? DIŞ HABERLER

Haberin Devamı

2010 yazının kitabı ‘İstanbul Hatırası’

TÜRKİYE’nin önde gelen online kitapçısı İdefix.com, son iki aylık dönemde en çok satan 50 kitabı açıkladı. Ahmet Ümit’in son kitabı “İstanbul Hatırası” ile 2010 yazına damgasını vurduğu görülen listede, geçtiğimiz yılın yaz döneminin en çok satan kitabı olan “Aşk”ın hâlâ listede bulunması da dikkat çekti. Elif Şafak’ın pembe kapaklı Aşk’ı 47’nci sırayla halen en çok satanlarda yer alıyor.
“2010 Yazı, En Çok Satan 50 Kitap” listesinde Ahmet Ümit’i, “Ölü Ruhlar Ormanı” ile Jean-Christophe Grange, “Otostopçunun Galaksi Rehberi” ile Douglas Adams, “Platon Bir Gün Kolunda Bir Ornitorenkle Bara Girer” ile Thomas Cathert ve “On İki” ile Jasper Kent takip ediyor. “En Çok Satan 50 Kitap” listesine giren kitapların 12 tanesi ise Ahmet Ümit başta olmak üzere, İpek Çalışlar, İhsan Oktay Anar, Falih Rıfkı Atay, Oğuz Atay, Elif Şafak, Ertuğrul Özkök, Ece Temelkuran, Vahdettin Engin, Gürkan Hacır, Sabiha Paktuna Keskin, Sadun Boro ve Y. Akın Öngör gibi Türk yazarlara ait.

Genç klasikçiler Türkiye’de

Haberin Devamı

İngİltere’nin en önemli genç klasik müzik topluluklarından Londra Gençlik Senfoni Orkestrası, bu yıl ilk kez düzenlenen 1. İstanbul Uluslarararası Gençlik Orkestraları Festivali’ne katılmak üzere dün Türkiye’ye geldi. 49 yıllık orkestra, Londra çevresinde yaşayan 13 - 23 yaş arasındaki, yetenekli gençlerden oluşuyor. 97 kişilik orkestra 3 Ağustos’ta Aya İrini’de sahneye çıkacak. Piyanist Aleksander Madzar’ın rahatsızlanması üzerine, konserin solistliğini Gülsin Onay üstlendi. Onay, İngiliz genç müzikçilerle Rahmaninof’un 3’üncü Piyano Konçertosu’nu yorumlayacak. Orkestra, 30 Temmuz’da Bodrum Gümüşlük Festivali’nde, 31 Temmuz’da da Didim Meandros Festivali’nde birer konser verecek. ?Serhan YEDİG

Pera’da Japon sanatı sergisi

Haberin Devamı

SUNA ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 6 Ağustos - 3 Ekim 2010 tarihleri arasında, Türkiye’nin 120 senelik dostu Japonya’nın sanatını, gelenekselden moderne, çağdaştan güncele tüm renkleriyle ülkemiz sanatseverleriyle buluşturuyor. Pera Müzesi’nin 3. katında yer alacak “Ikuo Hirayama - Türkiye, Batıyla Doğu Arasında Bir Kültür Kavşağı” başlıklı sergi, Nihonga resminin büyük ustası Ikuo Hirayama’nın 38 resminden oluşuyor.
“Japonya Medya Sanatları Festivali İstanbul’da - 2010” başlıklı sergi ise, Pera Müzesi’nin 4. ve 5. katında, Japon kültürünü yüksek teknoloji odaklı medya sanatları aracılığıyla sunuyor. Japonya Kültürel İşler Ajansı tarafından 1997 yılından beri düzenlenen bu kapsamlı festivalden seçme yapıtlardan oluşan Pera Müzesi’ndeki sergi, “Anlatıcı Akıl” ve “Yaratıcı Akıl” başlıkları altında; manga, animasyon, oyunlar ve interaktif sanat bölümlerinden oluşuyor.

Haberin Devamı

E-kitap rekortmeni Larsson
İSVEÇLİ yazar Stieg Larsson, Amazon.com internet sitesinde e-kitapları bir milyonun üstünde satan ilk yazar oldu. Siteye ait e-kitap okuyucusu Kindle için satışa sunulan en çok satan 10 e-kitap listesindeki üç kitap Larsson’a ait. Bu kitaplar, “Ejderha Dövmeli Kız,” “Ateşle Oynayan Kız” ve “Eşekarısının Kovanını Tekmeleyen Kız.” Expo Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yapan Larsson, 2004’te 50 yaşındayken kalp krizinden ölmüştü.
? DIŞ HABERLER

Bu müze tadımlık
ESKİ bakanlardan Ali İhsan Göğüş’ün annesinin adını yaşatmak kaydıyla Gaziantep Büyükşehir  Belediyesi’ne bağışladığı, doğup büyüdüğü konak, Emine Göğüş Mutfak Müzesi olarak, kentin mutfak kültürünün tanıtımına katkı sağlıyor. 2 yıl önce Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü 25 Aralık’ta açılan müzede, Gaziantep’in mutfak kültürünü yansıtan araç gereçler, sofra ve yemek kültürünü tanıtan maketler, duvarlarında Gaziantep yemeklerine ilişkin bilgilerin verildiği resim ve yazılar yer alıyor. ? A.A

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!