İftarın 'onur' konuğu

Güncelleme Tarihi:

İftarın onur konuğu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2008 00:00

New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Gülen cemaatinin kuruluşu Türk Kültür Merkezi’nin Waldof- Astoria Oteli’ndeki iftarında Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe ile aynı masada oturdu.

Demokratik yoldan iktidara gelen ancak zamanla eli kanlı bir diktatöre dönüşen Mugabe 1982-1985 yılları arasında binlerce kişinin ölüm emrini verdi.

FETHULLAH Gülen cemaatinin ABD’deki en önemli kuruluşu "Türk Kültür Merkezi"nin (TCC) Waldof- Astoria Oteli’nde bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği iftar yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı konuşmada Türkiye ve ABD’nin ortak değerler ve ortak hedefler üzerine kurulu güçlü bir ilişkiye sahip olduğunu söyledi. Ancak Gül’ün ABD Başkanı George W. Bush tarafından "zalim diktatör" olarak tanımlanan Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ile birlikte iftarda aynı masada oturması tezat oluşturdu.

15 bin dolar istendi

Son üç yıldır BM Genel Kurul haftasına denk gelen iftar yemeklerini organize eden Türk Kültür Merkezi geceye katılan 700 davetliden ücret almadığını açıklarken, iftar yemeği için daha önceden ileri gelen işadamlarına gönderdiği sponsorluk için davetiye paketlerinde 10 kişilik masalar için 10 bin dolar istendiği, hatta protokole yakın masalardan 15 bin dolarlık bir ücret istendiği ortaya çıktı.

Daha önceki iki yemeğe katılıp konuşma yapan ve geçtiğimiz yıl kürsüde Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Hillary Clinton, bu yıl geceye katılmazken, eşi Bill Clinton ile birlikte gece için özel hazırlanmış video mesajlarını gönderdiler. Bill Clinton mesajında, ABD’deki Türk toplumunun kültürel ve eğitim faaliyetlerinin hem ABD’de dünya barışına, güvenliğe ve hoşgörünün yerleşmesine hem de Türkiye-ABD ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu belirtti.

Dinlerarası diyaloğa övgü

New Jersey Valisi Jon Corzine de konuşma yaptığı gecede, Gülen cemaatinin kurduğu Türk Kültür Merkezi’nin dinlerarası diyaloğun gelişmesine yönelik katkılarını övdü. New York Musevi cemaatinin dini liderlerinden hahambaşı Arthur Schneier konuşmasına, "Selamünaleyküm-Şalom" sözleriyle başlayarak, insanlığın ve dinlerin ortak değerleri paylaştığını, bu kapsamda medeniyetler arasında "çatışma" kavramını kabul etmediklerini belirterek, Türkiye’nin ve İspanya’nın Medeniyetler İttifakı girişimine eşbaşkanlık yapmalarının tesadüf olmadığını söyledi.

İftara Bosna-Hersek Devlet Başkanı Haris Silajdzic, Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahmanov ve çeşitli ülkelerin dışişleri bakanları da katıldı.

20 BİN SİVİLİ ÖLDÜRTTÜ
/images/100/0x0/55ea1268f018fbb8f8699585


BİR zamanlar "Afrikalı demokrat modeli" olarak örnek gösterilen Robert Gabriel Mugabe (84), ülkesinin İngiltere’den bağımsızlık ilan ettiği 1980 yılından beri Zimbabve’nin devlet başkanı. Ancak G8 ülkeleri, "Zimbabve halkının iradesini temsil etmeyen" Mugabe’nin iktidarını tanımadıklarını temmuz ayında açıklamıştı. Ülkesinde hiper enflasyon yaşanan Mugabe’ye Batı ülkeleri ambargo uyguluyor. Demokratik seçimlerle geldiği iktidarını anayasayı değiştirerek sağlamlaştıran ve zamanla bir diktatöre dönüşen Mugabe, 1982-1987 yılları arasında ülkedeki muhalif Ndebele aşiretinden 20 bin sivili, Kuzey Kore’de eğitilmiş 5. Tugay askerlerine öldürttü. Bu etnik temizliğe, "Gukurahundi" (dökülmüş yaprakları süpüren yağmur) adı veriliyor. Mugabe, son anayasa değişikliği 2000 yılında referandumda reddedilince, bu kez ülkedeki beyaz azınlığı suçlamaya başladı. Ülkenin İngiltere sömürgesi olduğu dönemden kalan beyazlara ait çiftlikler, Mugabe’ye bağlı "gaziler" tarafından basıldı. El koyma sırasında şiddet kullanıldı ve mülk sahipleri göçe zorlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!