İftar sofrası el yakıyor

Güncelleme Tarihi:

İftar sofrası el yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2002 13:12

Ramazan ayının değişmez iftariyeliği hurmanın kilosu 2-9 milyon lira, siyah zeytinin kilosu da 2-5 milyon 750 bin lira arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Ramazan ayının gelişi ve iftar sofralarının hazırlamasına iki gün kala, iftariyeliklerle süslenen tezgahlarda, alışverişler yoğunlaştı.

Ramazan ayının değişmez iftariyeliği hurmanın kilosu 2 milyon lira ile 9 milyon lira, siyah zeytinin kilosu da 2 milyon lira ile 5 milyon 750 bin lira arasında değişiyor.

Ramazan alışverişlerinde fiyatının yüksekliği ile rakip tanımayan pastırmanın fiyatı ise 18 ile 25 milyon arasında değişen fiyatlarla müşteriye sunuluyor.

İftarlarda ve sahurlarda tatlı olarak sunulan güllaçın ve tel kadayıfın fiyatları ise 3 milyon liradan başlıyor.
   Â
DAR GELÄ°RLÄ° SOFRASI
   Â
BeÅŸ yıldızlı otellerde dünya mutfağından çeÅŸitli alternatiflerin bulunduÄŸu zengin iftar sofraları kiÅŸi başı en az 20 milyon liradan baÅŸlarken, 4 kiÅŸilik dar gelirli bir aile iftar sofrasını tüm olanakları zorlayarak 3 milyon liraya mal edebilecek.Â

Haberin Devamı

Piyasaların canlandığı, sofradaki mönülerin zenginleÅŸtiÄŸi Ramazan ayında, dar gelirli yine her ÅŸeyin en ucuzunu alarak bütçesine uygun ekonomik bir sofra oluÅŸturabilecek.Â

Asgari ücretliyle, 184 milyon liraya bir ay süreyle geçinmeye çalışan dar gelirli 4 kişilik bir aile, iftar sofrasını Ramazan boyunca çorbasından et yemeğine, ekmeğinden tatlısına kadar en ucuz ürünü seçerek 90 milyon liraya maledebilecek.

Her şeyin ucuzunu alarak bütçesine en uygun sofrayı kurmak isteyendar gelirli, ortalama maliyeti 200 ile 700 bin lira arasında değişen patates, patlıcan ve fasulye gibi sebze yemeklerini, kilosu 1.5 milyon liradan tavuk göğsü, 2.5 milyon liradan dananın kuyruk sokumundaki ''zıpkın'' adı verilen et ve koyunun baş etinden sıyrılan kilosu 3.5 milyon lira olan kıymayı tercih ediyor.

Ramazan öncesi sakatatçılar ile tavuk satıcılarının satışlarında yoğunluk gözlenirken, asgari ücretlinin normal et yerine sinirli eti ya da tavuk etini seçmesi dikkati çekiyor.

İftar için et yerine balıkla sofra hazırlamak isteyenler ise kilosu 2 milyon lira olan hamsi ve 2.5 milyon liralık istavrite ilgi gösteriyor.
              Â
VATANDAÅž VE ESNAF NE DÄ°YOR?
     Â
Bu arada Ramazan alışverişine çıkmaya başlayan vatandaşlar, genel olarak fiyatların yüksekliğinden yakındılar.

Haberin Devamı

Bu yıl satışların daha az olduğunu ve zamların kendilerini zor duruma düşürdüğünü ifade eden esnaf ise vatandaşın çoğu ürünün en ucuzunu seçtiğini ve az miktarlarda aldığını söyledi.

Ankara Ulus'ta, Ulaşan Kardeşler marketinin sahibi Cevat Tansel, fiyatların yüksek, talebin az olduğunu belirtirken, müşterilerin daha çok süt mamullerine yöneldiğine işaret etti.

Yetkin DoÄŸal Ãœrünler Satış sahibi Mehmet Yetkin de, en çok kayısıya zam geldiÄŸini, geçen sene 1 milyon liradan satılan kayısının bu sene 6 milyon liraya çıktığını kaydederken, müşterilerin kuruyemiÅŸlerin yanına yanaÅŸamadığını söyledi.       Â
   Â
BEÅž YILDIZLI Ä°FTAR SOFRALARI VE Ä°FTARÄ°YELÄ°KLER
   Â
İftarını evin dışında bir ortamda açmak isteyenlere ise çeşitli seçenekler ve fiyatlar sunuluyor.Söz gelimi Osmanlı motifleri ile dekore edilmiş yemek salonunda özel mönülerden hazırlanmış iftar sofraları hazırlayan Ankara Sheraton Otel'deki Le Jardin Restoranı'nda tasavvuf müziği eşliğinde sunulan yemek ve açık büfenin fiyatları  29 milyon 500 milyon liradan başlıyor.

Haberin Devamı

Ankara Dedeman Otel'de ise 101 çeşitten oluşan açık büfe fiyatları16 milyon lira olarak belirlendi. Ankara Hilton Otelinde de açık büfe iftar yemekleri Türk müziği eşliğinde 23 milyon lira.

İstanbul'da da, 5 yıldızlı otel ve restaurantlarda iftar yemekleri16 milyon lira ile 60 milyon lira arasında değişiyor.

Bayram öncesi, Ankara Ulus Hali'nde satılan iftariyeliklerin kilo fiyatı şöyle:Â

                                ÂEn Düşük   En YüksekÂ
                                   (Bin TL)  (Bin TL)Â
Beyaz peynir                  2.000       5.250Â
Sucuk                           2.400      13.500Â
Zeytin                            2.000       5.750Â
Bal                                2.250       6.700Â
Pastırma                     18.000      25.000Â
Tulum peyniri                4.200       5.750Â
KaÅŸar peyniri                3.000       7.500Â
Salam                           1.000       5.750
Cevizli sucuk                6.750       9.000Â
Ä°ncir                             4.000       5.000Â
Kayısı                          6.000       8.000Â
Erik kurusu                  2.700       8.000Â
Kuru üzüm                   2.100       6.000Â
Hurma                         2.250       9.000  Â
Dut kurusu                   5.000       6.500Â
Ceviz içi                       5.000      18.000      Â
Tahin                            2.100       4.200Â
Helva                           2.800       5.750Â
Tereyağı                       2.450       4.500
Reçel                           1.900       4.500
Fındık                           4.500       7.000
Şam Fıstığı                    3.500       6.200
Bisküvi ve Kuru Pasta   1.500       4.500

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!