IFAP: Tarım stratejisi çiftçi odaklı olmalı

Güncelleme Tarihi:

IFAP: Tarım stratejisi çiftçi odaklı olmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2007 11:17

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nu (IFAP) mevcut stratejilerin ve tarım politikalarının çiftçi lehine çalışmadığını belirtti. IFAP, herhangi bir tarım ve kırsal kalkınma stratejisinin başarılı olabilmesi için, küçük ölçekli tarım işletmelerine yatırım yapılması gerektiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden (TZOB) yapılan açıklamada, "Dünya Çiftçiler Günü"nün her yıl 14 Mayıs'ta kutlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, söz konusu kutlamanın Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun (IFAP) 1984 yılında Hindistan'da yapılan genel kurulda alınan bir kararla başladığı belirtildi.

IFAP'ın, 1946 yılında, çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kurulduğu kaydedilen açıklamada, IFAP'ın 80 ülkeden, TZOB'la birlikte 15 çiftçi kuruluşunun üye olduğu ve dünyada 600 milyon çiftçi ailesini temsil ettiğine işaret edildi. Açıklamada, IFAP'ın dünya çiftçilerinin sorunlarının tartışıldığı önemli bir platform olduğu vurgulandı.

Açıklamada, son zamanlarda IFAP'ın kalkınma alanında, Tarım ve Gıda Teşkilatı (FAO) ve Dünya Bankası'ndan kalkınma programlarını "çiftçi odaklı" yaklaşım modeline göre oluşturmalarını talep ettiği kaydedildi. Açıklamada, IFAP'ta mevcut stratejilerin ve tarım politikalarının çiftçi lehine çalışmadığı görüşünün ağırlık kazandığı belirtildi.

Açıklamada, IFAP'ın tespitlerine yer verildi. Buna göre;

"-Gelişmekte olan ülkelerde küçük işletme sahipleri tarım sektöründen ayrılarak diğer sektörlere aktarma çabası bulunuyor ve bu sorun yaratıyor. Çok sayıdaki küçük işletmenin oluşturduğu yoğun tarım nüfusu karşısında sanayi ve hizmetler sektörü yeterince gelişemiyor. Bu sebeple gelişmekte olan ülkelerde çiftçi odaklı programların uygulanmasında zorluklar yaşanıyor.

-Bu durumda herhangi bir tarım ve kırsal kalkınma stratejisinin başarılı olabilmesi için, küçük ölçekli tarım işletmelerine yatırım yapılması hedeflenmelidir. Böylece küçük ölçekli teşebbüsler haline gelecek ve büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmayacaktır.

-Söz konusu küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmelerin gelişmeleri için kooperatifler şeklinde örgütlenmeleri de bu yöndeki gelişmeyi hızlandırabilir."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!