İfade, çelişkili

Güncelleme Tarihi:

İfade, çelişkili
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Talimatı Nuriş'ten aldım demişti

Hürriyet'e 3 kurşun sıktığını açıklamıştı

SABANCI'nın katili Dev-Sol'cu Mustafa Duyar'ı Afyon Cezaevi'nde öldüren Ahmet Yargüder'in cumhuriyet savcısına verdiği ifadesinde, ‘‘İnfaz emrini Yeşil'den aldım. Yeşil cep telefonundan arayıp talimat verdi’’ demesi kafaları karıştırdı. Daha önce, ‘‘Talimatı Nuri Ergin'den aldım’’ diye basına demeç veren Yargüder'in sonradan ifade değiştirmesi çelişkili bulundu. Karagümrük Çetesi'nin lideri Nuri Ergin'in adamı olan Ahmet Yargüder'in, savcıya verdiği ifadesinde, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'dan talimat aldığını söylemesi, ‘‘Yargüder, savcıya, talimatı Nuri Ergin'den aldığını söyleseydi, Ergin, en az 30 yıl hapis cezası alırdı. Yargüder azmettiricinin ceza almasını önlemek için bu yola başvurmuş olabilir’’ diye yorumlandı.

YEŞİL İSTESEYDİ NURİŞ’E SÖYLERDİ

Üst düzey bir güvenlik yetkilisi, ‘‘Yeşil birine talimat verecek olsaydı, Yargüder'in bağlı olduğu patronu Nuri Ergin'e söylerdi. Yargüder'in ifadesi inandırıcılıktan uzak’’ diye konuştu. Yargüder, Uğur Dündar'a yaptığı açıklamada, ‘‘8 kişiyiz. Olaya Nuri Ergin'in talimatıyla girdik. Ergin bize ziyaretçi vasıtasıyla haber gönderiyordu’’ demişti. Bu açıklama, 16 Şubat 1999 tarihli Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştı.

2 YILDIR TELEFON BİLE ETMEDİ

Son olarak Yeşil'in adamı Zakir Selvi'yi gözaltına alan Ankara Terörle Mücadele Şubesi, Yeşil'in son iki yıldır hiç bir telefon irtibatını saptayamadı. Zaten Zakir Selvi de ‘‘Yeşil'le 4 yıldır irtibatım yok’’ diye ifade verdi. Bir polis yetkilisi, ‘‘Mustafa Duyar'ın infaz talimatını Yeşil vermiş olamaz. Çünkü Yeşil son yıllarda hiç kimseyle telefonla konuşmuyor’’ dedi. Ahmet Yargüder'in ikinci çelişkisi ise Duyar'a sıkılan kurşun olayında bulundu. Yargüder, ifadesinde, kendisinin ve Sami Tokur'un Duyar'a ikişer el ateş ettiğini söylerken, Tokur, olay günü kendisiyle cep telefonuyla konuşan Hürriyet Muhabiri Ali Aksoyer'e, üç kurşun sıktıklarını söylemişti.

Ahmet Yargüder kimdir?

Mustafa Duyar'ın öldürülmesi talimatını Yeşil'den aldıklarını söyleyen Ahmet Yargüder, ‘‘hırsızlık’’, ‘‘çete kurarak patlayıcı madde atmak’’, ‘‘haraç toplamak, ‘‘silahla adam yaralamak’’, ‘‘cezaevine uyuşturucu madde sokmaya teşebbüs’’ ve ‘‘1997'de Fatih'te adam öldürmek’’ olaylarından yargılanıyor. 25 yaşındaki Yargüder, 13 Şubat 2000 tarihinde duruşma için getirildiği İstanbul'da Astsubayı bir otele bırakıp kaçmış ve geçen ay İstanbul'da yakalanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!