Güncelleme Tarihi:
Paksoy, İstanbul'un 2 gündür çok ciddi lodos fırtınasının etkisi altında olduğunu ve bu süre içinde deniz otobüsü, feribot ve vapur seferleri gibi birçok seferin yapılamadığını hatırlattı.
Paksoy, dün saat 19.00 sıralarında Karaköy Vapur İskelesi'nin, hafif meylettiğine ilişkin bilgi geldiğini, bunun üzerine iskeleye hemen müdahale ettiklerini kaydederek, güvenlik açısından saat 20.00 itibarıyla seferleri iptal ettiklerini söyledi.
İskelenin saat 00.00 sıralarında yan yattığını ve alabora olduğunu anlatan Paksoy, bu süreye kadar İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Deniz Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü gibi birçok ilgili birimin olaya müdahale ettiğini belirtti.
İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, şu bilgileri verdi:
“İskelenin ön tarafındaki tanklardan birinin su aldığı belliydi. Dört saatlik bir çalışma oldu ama lodos ve fırtına bize engeldi. Bizim bütün çabalarımıza rağmen iskele yan yatmaya devam ediyordu. Artık bir noktadan sonra oradaki insanların, kurtarma ekibinin güvenliği de söz konusuydu. Yan yatma hızlanınca iskeleyi terk etmek durumunda kaldık. Üzücü olayın tek sevindirici yanı hiçbir yaralanma olmamasıdır.”
İDO'nun bütün iskeleleri, gemileri ve yolcularının tam sigortalı olduğuna dikkati çeken Paksoy, 1984 yapımı Karaköy Vapur İskelesi'nin, kendilerine devrolan iskelelerden biri olduğunu vurguladı.
Paksoy, şehir hatlarını devraldıktan sonra birçok iskeleyi elden geçirdiklerini, yeni iskeleler yaptıklarını dile getirerek, Karaköy iskelesinin de 2006 yılında su altı kısmını bakıma aldıklarını anımsattı.
TEK YÜZEN İSKELEYDİ
İDO'nun tek yüzen iskelesinin Karaköy iskelesi olduğunu kaydeden Paksoy, “İskelenin alabora olmasıyla ilgili Kaza Tetkik Kurulu çalışmalarına şu an itibarıyla başlamış durumda. İlgili birimler iskele üzerinde gerekli çalışmayı yapıyorlar. Yani olayın neden kaynaklandığı, neyin sebebiyet verdiği teknik heyetin yapacağı çalışmalar sonucunda ortaya çıkacaktır” dedi.
Ahmet Paksoy, güvenliği çok önemsedikleri için gerek iskele, gerek gemi bakımlarına en üst düzeyde önem gösterdiklerini ve ciddi bütçeler harcadıklarını bildirdi.
Karaköy iskelesinin çok önemli sayıda yolcusu bulunduğunu, bu yolcuların mağdur edilmemesi için bir dizi eylem planını hemen hayata geçirdiklerini ifade eden Paksoy, Karaköy İskelesi'nin yanındaki Tur-Yol motor iskelesinden Kadıköy-Karaköy arasında motor seferlerini başlattıklarını, gerek Eminönü-Kadıköy, gerekse Kabataş-Kadıköy arasındaki sefer sayılarını artırdıklarını, ayrıca Eminönü'nde yapılan ve Ocak 2009'da hizmete girmesi planlanan yeni iskeleyi de hemen devreye alarak halkın hizmetine sunduklarını ve oradan daha çok sefer yapılacağını kaydetti.
DUBA ŞEKLİNDE YÜZER BİR VASITAYDI
İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, teknik ekibin bir çalışma daha yürüttüğünü belirterek, “İskele, duba şeklinde yüzen bir vasıtaydı. Onun yerine ne tür şekilde bir duba koyabiliriz, bunun çalışmasını yapıyoruz, alternatifleri değerlendiriyoruz. Onu da kısa zamanda inşallah hayata geçirip böylece orada vapur seferlerini kısa sürede başlatmış olacağız” diye konuştu.
Paksoy, ellerinde dubalar ve kendilerine ait yüzen iskeleler de bulunduğunu ancak kot farkı, yolcu sirkülasyonu açısından her geminin iskelesinin farklı olduğunu, şu anda bu konuyla ilgili çalışmayı da yaptıklarını dile getirerek, alabora olan iskeleyi ikame edecek dubanın 1 ay içinde yerine yerleştirileceğini söyledi.
Karaköy iskelesinin alabora olma nedenine ilişkin şu ana hiçbir bulgu olmadığını vurgulayan Paksoy, “İDO, bakımında, yenilenmesinde hiçbir zaman masraftan kaçınmamıştır ve çok düzenli bir şekilde diğer iskelelerde de olduğu gibi Karaköy iskelesinin de bakım onarımını yapmıştır ama elverişsiz hava şartlarının çok büyük etkisi olduğu aşikardır” dedi.
Ahmet Paksoy, iskelenin alabora olmasının çevresel açıdan hiçbir olumsuz etki yaratmadığını, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün tüm tedbirleri en üst düzeyde aldığını ifade ederek, alabora olan iskelenin tekrar kullanılma şansının olmadığını, uygun bir yere çekileceğini sözlerine ekledi.