Güncelleme Tarihi:
TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), Hatay-Reyhanlı sınır hattındaki varlığını her gün yapılan takviyelerle güçlendirirken, İdlib operasyonuna başlayan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerine ilk destek atışını dün sabah yaptı. Cilvegözü ve Oğulpınar sınır karakollarında konuşlu 40 kilometre menzile sahip Fırtına obüsleri 7 atışla ÖSO’ya destek verdi. Askeri kaynaklar destek atışlarının, Türkiye’ye kuş uçuşu 34 kilometre mesafede olan İdlib’in Batı kırsalında ilerleyen yaklaşık 500 kişiden oluşan ÖSO gücüne ‘ön temizlik’ amacıyla yapıldığını, gerekirse devam edeceğini söylediler.
ÇÖL KAMUFLAJI: İdlib harekâtı kapsamında Hatay’a gelen çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ile obüs Reyhanlı sınırına konuşlandırıldı. İdlib’de görev alacak olan Leopard tankları da sınır hattına sevk edildi. Tankların çöl rengiyle boyanarak bölgenin doğal koşullarına uygun kamuflajlarının yapıldığı görüldü.
ANINDA KARŞILIK VERİLECEK
İdlib’e konuşlanacak Türk, Rus ve İran askerleri için iki ayrı askeri koordinasyon merkezi oluşturulması bekleniyor. Bu merkezlerden birinin Rusya’nın Suriye’deki Hmeymim Üssü, diğerinin de Türkiye sınır hattı içinde olabileceği ileri sürülüyor. Koordinasyon merkezlerinin bu ay sonunda Astana’da yapılacak toplantıda netleşebileceği belirtiliyor.
Suriye’deki muhalif güçlerin sivil kanatları da sürekli toplantı halinde. Suriye Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Abdurrahman Mustafa, her türlü senaryoya karşı AFAD ve Kızılay yetkilileri ile koordinasyon halinde olduklarını belirterek, “Ancak İdlib’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulduktan sonra göç beklemiyoruz. Zaten çatışmasızlık bölgelerinin bir amacı da göçü önlemek” dedi.
TÜRK ARAÇLARI GİRDİ İDDİASI
Bu arada Reuters haber ajansı, bölgeden iki kaynağa dayandırdığı haberinde Türk askeri araçlarının Atme Sınır Kapısı’ndan İdlib bölgesine giriş yaptığı ve HTŞ savaşçılarının heyete eşlik ettiğini iddia etti. Hürriyet’e bilgi veren ÖSO’ya yakın bazı kaynaklar ise farklı iddialarda bulundu. Bir kısım ÖSO kaynakları Türk askeri heyetinin HTŞ ile müzakere etmek amacıyla İdlib’e girdiğini öne sürdü. Diğer bazı ÖSD kaynakları ise Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait üç askeri aracının keşif yapmak amacıyla İdlib’in Afrin bölgesine yakın olan Dertül İza bölgesine girdiğini iddia etti. ÖSO ile bağlantılı yine bazı Suriyeli kaynaklar da Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık’ın insani yardım çalışmalarını yerinde görmek ve eksikleri tespit etmek için İdlib’e gitmesinin, “Türk askeri İdlib bölgesine girdi” diye yansıtıldığını savundu. Ancak iddialarla ilgili Türk askeri kaynakları ‘bilgimiz yok’ yanıtını verdi.
ABD'DEN DESTEK
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Ortadoğu Masası Sözcüsü Eric Pahon, Türkiye’nin İdlib hamlesi konusunda, “NATO müttefikimiz Türkiye’nin sınırlarını koruması ve terörle mücadelesi ve terör örgütlerinin güvenli bölgeler oluşturmalarını engelleme çabalarını destekliyoruz” açıklamasını yaptı. AA muhabirine yazılı açıklama yapan Pahon, ABD’nin Nusra Cephesi ile ilgili pozisyonunun değişmediğini belirterek “Örgüt, El Kaide’nin Suriye’deki uzantısıdır” dedi.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR