IDF hatırası

Güncelleme Tarihi:

IDF hatırası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2006 00:00

İKİ hafta önce ziyaret ettiğim Intel Geliştiriciler Forumu (IDF), teknoloji dünyasının rotası hakkında önemli ipuçları sunuyordu.

IDF uzun yıllar bilgisayar ve etrafındaki teknolojilerin odak noktasında yer aldı. Intel’in tartışmasız lider olduğu bilgisayar endüstrisi teknolojiyi derinden etkiliyordu ve bunun bir uzantısı olarak IDF, endüstride neler olup bittiğini anlamanın yegane adresiydi. Sonrasında PC akımı da tarihteki diğer akımların akıbetine uğradı ve bir duraklama dönemine girdi. PC dünyasının efsanevi ikilisi Microsoft ve Intel’in hisse senetleri, bu trendi ispatlarcasına iki yıldır yerlerinden oynamıyorlar. Dolayısıyla IDF bu sene eskiye göre biraz daha küçüktü, ancak yine de geleceğe ışık tutması açısından güzeldi. İşte benim gözlemlerim.

Çekirdek yarışı başlıyor

Uzun yıllar bilgisayar piyasasında ciddi bir megahertz yarışına sahne oldu. 4 Gigahertz’e kadar devam eden bu yarış, artık teknolojik imkanları iyice zorlamaya başladığından endüstri bu yarışı bitirdi. Şimdi yarışın yeni adı çekirdek sayısı. Intel de IDF’te çok çekirdekli işlemciler üzerine yeni çözümlerini tanıttı. Şimdilerde pek moda olan Intel Core 2 Duo, aslında iki Intel işlemcisinin bir paket içine konularak piyasaya sürülmüş hali. Buna 2 çekirdekli işlemci diyoruz. Kasımda Intel’in bu kez içinde 4 tane çekirdek bulunan yeni işlemcileri piyasaya süreceğini de IDF’te öğrendik. Bu trend 8 ve 16 çekirdekli işlemcilerle devam edecek, dolayısıyla gençler arasındaki teknoloji muhabbetleri de bu yöne kayacak. İki çekirdekli işlemcinin bilgisayarın performansını neden ikiye katlamayacağını anlatan çok teknik bir makale yazabilirim, ancak onu PC dergisinden arkadaşlara bırakıyorum.

Bu arada çok çekirdekli işlemcilerle birlikte hayatımıza girebilecek güzel bir yenilik var: Aynı anda çok sayıda işletim sistemini aynı bilgisayar üzerinde doğal bir şekilde çalıştırabilme olanağı. Ben IDF’te bunun örneğini görmedim, ancak pazarda böyle bir uygulamaya çok ihtiyaç var ve pazarda ihtiyaç varsa çözüm de muhakkak bulunacaktır.

Kablolara son

Intel geçmişte harika bir iş yaptı ve Centrino ile hayatımıza WiFi’yi soktu. Bizler de kablosuz teknolojiler olmadan yaşayamayacağımıza karar verdik (gerçi bunu cep telefonlarından biliyorduk, ama Intel veri alanında da buna olan inancımızı pekiştirdi).

Fuarda hayatımızı değiştirmeye aday iki kablosuz teknoloji daha gördük. Bunlardan ilki olan WiMAX, uzun mesafelerde hızlı İnternet bağlantısını kablosuz olarak bilgisayarlarımıza ve diğer elektronik ürünlere taşıyabilecek güzel bir teknoloji. Intel WiFi’de yaptığı gibi WiMAX’ı da bilgisayarlara entegre edecek.

İkincisi ise Çok Geniş Bant (Ultra Wide Band). Kısa mesafede çok hızlı veri alışverişine olanak veren bu teknolojinin ilk uygulaması kablosuz USB olacak. 480Mbps hızına erişen kablosuz USB, yakında bizi USB bağlantı kablolarından kurtaracak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!