İcra müdürlüğü sınavına ‘yürütmeyi durdurma’ kararı

Güncelleme Tarihi:

İcra müdürlüğü sınavına ‘yürütmeyi durdurma’ kararı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2008 12:16

HUKUK fakültesini bitirdikten sonra icra müdürü olabilmek için yazılı sınava giren ve 1100 kişi arasında 25'inci olan İzmirli avukat Mustafa Çağlayan, mülakat sınavında 150 kişi içinden elenen 10 kişi arasında yer alınca, sınav yönetmeliğine karşı dava açtı. Ankara İdare Mahkemesi, sınavla ilgili olarak ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

Adalet Bakanlığı, geçen yıl ekim ayında düzenlenen icra müdürlüğü sınavını Ankara'da gerçekleştirdi. Hukuk fakültesini bitirdikten sonra avukatlık yapmaya başlayan Mustafa Çağlayan da icra müdürü olabilmek için bu sınava girdi. Türkiye genelinde yapılan sınava Çağlayan'la birlikte toplam 1100 kişi katıldı. 50 hukuk, 50 genel kültür sorusunun sorulduğu yazılı sınavda başarılı olan Mustafa Çağlayan, 80.178 puanla sınavda 25'inci oldu.

Yazılı sınavdan bir ay geçtikten sonra, ilk 150'ye girenler mülakata çağırıldı. Ankara'da, Adalet Bakanlığı'ndaki sınav komisyonu karşısına tek tek çıkan adaylar, komisyon üyelerinin hukuksal içerikli sorularını sözlü olarak yanıtladı. Avukat Mustafa Çağlayan da mülakatta sorulan 3 soruya da net cevap verip, sınav sonucunu beklemeye, hatta çalıştığı hukuk bürosundaki eşyalarını toplayarak, yeni görevine hazırlanmaya başladı. Ancak açıklanan sınav sonuçlarına göre avukat Mustafa Çağlayan, mülakata girenlerden kazanamayan 10 kişi arasında yer aldı.

Sınavı kazanalardan bazılarını tanıyan avukat Mustafa Çağlayan, kendisinin başarısız başarısız kabul edilmesinin haksızlık olduğunu, ayrımcılık ve kayırma yapıldığını iddia ederek hukuk mücadelesi başlattı. Avukat Abdülkadir Ön'ün yardımıyla Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açan avukat Mustafa Çağlayan, başarısız olarak nitelendirilmesine neden olan mülakat sınavıyla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istedi.

Avukat Mustafa Çağlayan, mülakatta sorulan soruların değil, ‘torpilin’ konuşulduğunu belirterek, “Yazılı sınavda başarılı olduğumda bu işin bittiğini düşünmüştüm. Mülakatta da üç soru sordular ve onları da cevapladım. Mülakata girip de çıkanlarla konuştuğumda bazı sorulara cevap veremediği için çok umutsuz olan insanlar gördüm. Ancak ben cevap verdiğim için asla kazanamayacağımı düşünmedim. Şimdi o sorulara cevap veremeyen insanlar kazandıkları için seviniyor, yazılı da başarılı olan sözlü de sorulara cevap verip içi rahat olması gereken insan olarak ben üzülüyorum. Bu nasıl bir adalet anlamıyorum. Ne zaman bu ülkede başarılı olan insanlara başarılarından dolayı hakları verilmeye başlanacak” dedi.

Davayı açan avukat Mustafa Çağlayan, “Yazılı sınavda 1100 kişiden 25'inci oldum. Mülakatta ise kazanan 150 kişiden biri değil, elenen 10 kişiden biri oldum. Bunun mantığını kimse bana anlatamaz. Benim 25'inci olduğum sınavda benden daha düşük puan alan 115 kişi, ne başarı gösterdiler ki, mülakatta beni geçtiler. Bizleri adaletin içinde adalet arayan insanlar durumuna düşürenler utansın diyorum” dedi.
Avukat Çağlayan'ın açtığı davaya bakan Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi, sınavla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. İcra müdürlüğü sınavlarında haksızlık yapılmış olabileceğini kabul eden mahkeme heyeti, bu sınav sonuçlarına göre icra müdürlüklerine atama yapılmasını da engellemiş oldu. Avukat Çağlayan'ın avukatı Abdülkadir Ön, “Yürütmeyi durdurma kararı, bu sınav sonuçlarına göre geri dönüşü olmayan işlemlerin yapılmasının önüne geçilmesi için verilmiş bir ön karardır. Mahkeme bundan sonra, sınavın iptali yönünde karar verebilir” dedi.

Avukat Mustafa Çağlayan da “Hukuk fakültesini bitiren bir insan olarak, kendimden aşağı gördüğüm için değil, mülakatta, iki yıllık yüksek okul bitiren insanlardan bile eksik görülmemi anlamak mümkün değil. Bu resmen torpil ve ayrımcılıktı. Bu tezim de bu sonuçla kabul edilmiş oldu” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!