İçişleri Bakanlığı’ndan 76 sayfalık DEAŞ raporu

Güncelleme Tarihi:

İçişleri Bakanlığı’ndan 76 sayfalık DEAŞ raporu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 13:57

İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı rapora göre Türkiye’de, DEAŞ terör örgütünce 10 canlı bomba, 1 bombalı saldırı, 3 silahlı saldırı gerçekleştirildi, saldırılarda toplam 304 kişi hayatını kaybetti. Fırat Kalkanı Harekatı sonucu; 71 Türk askeri şehit düştü, 2647’si ölü olmak üzere 3060 DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. DEAŞ terör örgütü ile mücadele kapsamında; 3840’ı yabancı uyruklu olmak üzere 9 bin 350 YTS gözaltına alıdı, 1337’si yabancı uyruklu 3069 kişi tutuklandı

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı terör örgütü DEAŞ’in Türkiye’de düzenlediği 14 silahlı ve bombalı eylemde 11’i güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 304 kişinin hayatını kaybettiğini, 1388 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bakanlık DEAŞ’ın dünya ve Türkiye yapılanması, eylemleri, örgütün Türkiye sınırlarındaki taciz eylemleri ile güvenlik kuvvetlerinin mücadelesini içeren 74 sayfalık Türkçe ve İngilizce yazılmış ayrıntılı bir rapor hazırladı. Raporda örgütle ilgili ayrıntılı bilgilere yer verildi. Raporda öne çıkan başlıklar şöyle :

AFGANİSTAN’DA KURULDU

“DEAŞ terör örgütü, ilk olarak 1999 yılında Ebu Musab el-Zerkavi tarafından Afganistan’da, Tevhid ve Cihad Örgütü adıyla kurulmuştur. 2001 yılında Irak Kuzeyi’ne gelerek örgütlenen grup, 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgali sonrasında ABD güçlerine yönelik düzenlediği eylemlerle öne çıkmıştır. Ekim 2004’te “Tanzim Kaidat el-Cihad fi Bilad el-Rafidayn” ya da daha çok bilinen şekliyle “Irak el Kaide’si” adını kullanan örgüt, Ocak 2006 ayında Irak’taki bazı küçük gruplarla birleşerek “Mücahitler Şura Konseyi” adıyla anılmaya başlanmıştır.

Haberin Devamı

OY KULLANAN TEKİF (KAFİR) İLAN EDİLİYOR

DEAŞ terör örgütüne göre; oy kullanmak, demokratik bir ülkede yaşayıp kamu kurumlarında görev almak, türbe ziyaret etmek, namaz kılmamak veya bunları yapanları/yapmayanları tekfir etmemek, örgüt mensuplarınca tekfir edilmeye bahane olabilmektedir.

GÜNAHA BULAŞANA İNFAZ

Büyük günaha bulaşanların dinden çıktığı ve tevbe etmelerine gerek kalmadan infaz edilebilecekleri inancı, örgütte hakim olarak görülmekte, uygulamada kendisine yer bulmaktadır. Birçok kimsenin cezalandırılması ve infazının bu inanç altyapısına dayanarak gerçekleştirildiği bilinmektedir.

KAFA KESME, YAKMA, YÜKSEK YERDEN AŞAĞIYA ATMA

Terör örgütünün kendi hâkimiyet/etki alanlarında gerçekleştirdiği terörist eylemleri ile bu alan dışındaki eylemleri mahiyeti itibariyle birbirinden farklılık arz etmektedir. Bu kapsamda (sözde) etki alanı içinde infaz adı altında acımasız öldürme yöntemleri kullanılmaktadır. Öne çıkan infaz biçimlerine örnek olarak kafa kesme, yakma, belirli bir yükseklikten aşağıya atma verilebilir.

Haberin Devamı

KADINLAR GANİMET OLARAK KULLANILIYOR

Cinayet eylemlerinin yanı sıra örgüt, hâkimiyet alanı içinde bulunan bölgelerde elinde bulundurduğu kadın esirleri erkek militanlara ganimet olarak paylaştırmakta, kadın esirler pazarlarda birer mal gibi alınıp satılmakta ve seks kölesi olarak çalıştırılmaktadır. BM İnsan Hakları Konseyi tarafından 2016 yılı başında yayımlanan raporda DEAŞ’ın Irak’ta kontrol ettiği bölgelerde yaklaşık 3 bin 500 kişiyi köleleştirdiği, yalnızca Musul vilayetinde 800 ila 900 çocuğun terörist olarak yetiştirilmek üzere ailelerinden zorla alındığı veya kaçırıldığı ifade edilmektedir.

TÜRKİYE’DE 14 EYLEM

DEAŞ terör örgütünce Türkiye’de 14 önemli terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. 10 canlı bomba, bir bombalı saldırı, 3 silahlı saldırı, saldırılar sonucu 10’u polis ve 1’i asker olmak üzere toplam 304 kişi hayatını kaybetmiş, 62’si polis ve 7’si asker olmak üzere toplam bin 338 kişi yaralanmıştır.

Haberin Devamı

SALDIRILARDA ÖNEMLİ GÜNLER SEÇİLDİ

DEAŞ mensubu yabancı terörist savaşçıların ülkemizde gerçekleştirdiği intihar saldırılarının üçü İstanbul’da, diğer beşi ise Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Gaziantep’te gerçekleşmiştir. Saldırıların yaşandığı dönemlere bakıldığında örgütün hedef tespit etme ve o dönemin hassasiyetlerine uygun hedef seçme yeteneğinin yüksek olduğu görülmektedir.

GAZETECİLERE YÖNELİK SUİKAST EYLEMLERİ

El Cezire isimli haber ajansı muhabirleri İbrahim Abdulkadir ve Firaz Hamadi, Şanlıurfa’da ikamet ettikleri adreste DEAŞ terör örgüt mensupları tarafından 30 Ekim 2015 tarihinde boğazları kesilmek suretiyle öldürülmüştür. DEAŞ terör örgütü aleyhine belgesel sunan gazeteci Naji ALJARF, Gaziantep 28 Aralık 2015 tarihinde tabancayla başından vurulmak suretiyle öldürülmüştür. DEAŞ terör örgütü; Gaziantep’te Muhammed Zahir El Şarkat’ın öldürülmesini üstlenerek, cinayeti örgüt karşıtı programlar sunduğu gerekçesiyle gerçekleştirdiğini örgüt ile bağlantılı yayın yapan Amaq Haber Ajansında açıklamıştır.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN ÖRGÜTLE MÜCADELESİ

DEAŞ terör örgütü ile iltisaki ve irtibatı olduğu belirlenen 12 dernek kapatılarak faaliyetlerine son verilmiştir. Örgütün sosyal medya aracılığı ile propaganda yapmasını ve müzahir kitle oluşturularak eleman kazanmasını engellemek amacıyla 2 bin 564 sosyal medya (facebook, twitter, vb) hesabı kapatıldı. 3 bin 840’ı yabancı uyruklu olmak üzere 9 bin 350 Yabancı Terörist Savaşçı (YTS) gözaltına alınmış, bin 337’si yabancı uyruklu 3 bin 69 kişi tutuklanmıştır. 33 İlde 66 noktada (hava ve kara hudut kapıları ile otogarlarda) Risk Analiz Birimleri oluşturulmuştur. Risk Analiz Birimleri 17 bin 500 yabancı şüpheli şahıs kontrol edilmiş, 4 bin 550’si sınır dışı edilmiştir. Çatışma bölgelerine gitmeye çalışan 99 Ülkeden 4 bin 957 kişi yakalanarak sınır dışı edilmiştir. 146 ülkeden 53 bin 781 kişiye Türkiye’ye giriş yasağı konulmuştur.

Haberin Devamı

22 TERÖR SALDIRISI ENGELLENDİ

Yürütülen istihbari çalışma ve yapılan operasyonlarla 2016 yılında 10 patlayıcı, 7 canlı bomba, 5 eylem yapacak terörist olmak üzere toplam 22 önemli terör eylemi engellenmiştir.

KAYNAK ÜLKELER ÖNLEM ALMIYOR

Türkiye’nin Yabancı Terörist Savaşçısı olma potansiyeli bulunan şahısları tespit edip geldikleri ülkeye geri gönderme işlemini yapmasına rağmen, kaynak ülkelerde bu şahısların oluşturduğu tehdidin yeterince dikkate alınmadığını göstermektedir.”

RAPORUN SONUÇ BÖLÜMÜ

Raporun sonuç  bölümünde de DEAŞ’ın finans kaynaklarının mutlaka kesilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca terörizmle mücadalede uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!