İçişleri Bakanlığı: Coplamayacağız, gazlayacağız

Güncelleme Tarihi:

İçişleri Bakanlığı: Coplamayacağız, gazlayacağız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2012 00:00

İzmir Barosu, İçişleri Bakanlığı'na müracaat ederek biber gazının insan sağlığına zararlı olduğu ve kalıcı etkiler bırakması nedeniyle kullanımının yasaklanmasını istedi. Ancak Bakanlık, Baro'ya gönderdiği cevap yazısında ''Cop iz bırakıyor, gaz kullanımına devam'' dedi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eacf96f018fbb8f8982e21
Hopa’da 2011 Haziran’ındaki seçimlerden önce yapılan mitingte emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun biber gazına maruz kalması sonucu ölümünü örnek gösteren İzmir Baro Başkanı Sema Pekdaş, ''Yoğun biber gazı kullanımı vardı o dönemde de. Biz de bunun üzerine Tabip Odası ve başkaca bilimsel kurumlardan raporlar aldık. Bu raporlar ışığında İçişleri Bakanlığı’na başvurduk'' dedi. İzmir Barosu, ''Biber gazı insan sağlığına zararlıdır ve ölümlere yol açmaktadır'' gerekçesiyle biber gazının kullanımının yasaklanmasını istedi. 

Bakanlık da Baro'ya verdiği cevapta, ''Bu tür kimyasal maddelerin insan sağlığına zarar verdiği ve hayat kaybettirdiğine dair bize bir rapor intikal etmemiştir'' diye belirterek ekledi: ''Cop kullanılması fiziksel zarar verdiğinden biber gazı kullanımına devam edilecektir''

Haberin Devamı

İZMİR BAROSU DAVA AÇTI ANCAK REDDEDİLDİ

''Bakanlığın cevabı üzerine işlemin iptali için dava açtık'' diyen Pekdaş, ''Ancak bizim bu davamız reddedildi. Reddedilme gerekçesi ise hukuk açısından çok kritik…'Bu davayı açmasında baronun taraf ehliyeti yoktur, barolar ancak meslek mensuplarıyla ilgili dava açılabilir' dendi. Şimdiye kadar barolar insan hakları ihlallerine karşı mücadele etmek ve hukukun üstünlüğünü koruyup savunmakla da görevliydi. İnsan sağlığına zarar verilmesi bir insan hakları ihlalidir. Baro bu konuda esastan yetkili kurumdur. Bugüne kadar barolar çevre davarlı gibi bir çok dava açtı. Ancak şimdi bizim çevre davalarımız da taraf ehliyeti yoktur gerekçesiyle reddedilmekte. Danıştay’a bu konuda itiraz ettik. Çevre de bir insan hakkıdır. Böyle bir gelişmeyle de karşı karşıyayız. Bu yetkiler bizim kanununuza rağmen elimizden alınacak. Şimdi Danıştay’daki temyiz incelemesini bekliyoruz'' dedi.

Haberin Devamı

''ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK''

Bakanlıktan gelen cevap yazısıyla ilgili ''Özrü kabahatinden büyük. Kabul edilebilir bir cevap değil'' ifadelerini kullanan Pekdaş, sözlerine şöyle devam etti:
''Bakanlık 'Coplamayacağız gazlayacağız' diyor. Oysa bizim elimizdeki nükleer tıptan aldığımız raporlar kimyasal gazların fiziksel kalıcı zararlar bıraktığı yönünde. Bakanlık da bilimsel raporları önemli görmüyor. Kendi ellerinde resmi bir rapor olmadığını söylüyor. Demek ki bilimsel raporlar değil resmi raporlar önemli.' 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!