Güncelleme Tarihi:
Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen, Altıncı Irak'a Komşu Ülkeler İçişleri Bakanları Toplantısında konuşma yapan Atalay, bölgesel barış ve istikrar için başarılı çalışmalar yapılacağına inandığını belirtti.
Ulusal birliğini pekiştirmiş, istikrar ve barışını, siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü güvence altına almış, hür ve demokratik bir Irak'ın herkesin ortak amacı olduğunu, bunun bölgede kalıcı istikrarın kurulup korunması açısından temel önem taşıdığını kaydeden Atalay, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye başından beri Irak'ta yeni anayasal düzenin toplumun tüm kesimlerinin tam katılımıyla kurulmasının zorunlu olduğuna işaret etmiş ve bu anlayışla Irak'ta toplumsal uyumu destekleyen ve güçlendiren açılımları teşvik etmiştir. Türkiye, toprak bütünlüğünü koruyan, sınırlarının güvenliğini sağlayabilen, milli birliğini sağlamış bir Irak'ı samimiyetle desteklemektedir."
Irak'ta Ocak ayında yapılması beklenen parlamento seçimlerinin bu ülkenin geleceği üzerinde belirleyici olacağını belirten Atalay, "Seçimlerin sağlıklı şekilde yapılması ve Irak halkının iradesinin en iyi şekilde sandığa yansıtabilmesi için seçim yasasının bir an önce parlamentoda kabul edilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu itibarla seçimlere giden süreçte ve seçimlerin ertesinde Irak'a yönelik çalışmalarımızda daha etkin bir işbirliğine gitmemiz gerekmektedir" dedi.
Türkiye'nin Irak ile ikili ilişkilerini geliştirmeye devam ettiğini ve geçen bir yıl içinde ilişkilerin önemli bir ivme kazandığına işaret eden Atalay, son bir yıl içinde yapılan karşılıklı ziyaretler sayesinde, Türkiye'nin Irak ile ilişkilerinin temelini oluşturan anlaşmalar ve mutabakatlar üzerinde uzlaşmaya varıldığını söyledi.
Geçen yıl kurulan Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin bakanlar düzeyindeki ilk toplantısını 17-18 Eylülde İstanbul'da düzenlendiğini hatırlatan Atalay, yapılan ortak kabine toplantısı şeklinde cereyan eden görüşmelerde, iki ülkeden toplam 18 bakanın, 40'ın üzerinde protokol ve mutabakat muhtırası imzalanması üzerinde mutabık kaldığını belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Bağdat'a yapacağı, kendisinin de katılacağı ziyaret sırasında çeşitli alanlarda işbirliğine yönelik birçok anlaşma ve protokol imzalanacağını kaydeden Atalay, "İki ülkenin İçişleri Bakanlıkları arasında güvenlik işbirliği anlaşması, polis eğitimi ve projeli çalışmalarda işbirliği protokolleri imzalanacaktır. Bağdat'ta iki ülke başbakanlarının katılımıyla ortak kabine toplantısı gerçekleştirilecektir. Görüşmelerde güvenlik ve ekonomik işbirliği alanlarında somut adımlar atmayı planlıyoruz" dedi.
Irak'taki mevcut güvenlik koşullarının iyileştirilmesi, Irak halkının bir an önce güvenlik ve istikrara kavuşması ve Irak'ta faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin faaliyetlerinin engellenmesinin başlıca hedefleri olduğunu belirten Bakan Atalay, şunları söyledi:
"Bölgemiz maalesef terör eylemlerinden fazlasıyla muzdariptir. Bu nedenle terörizm ve diğer organize suç türleriyle mücadele için konuya ciddiyetle eğilmeye devam etmemiz ve bu sorunlarla mücadelenin gerekli kıldığı önlemleri almamız önem taşımaktadır. PKK terör örgütünün Irak topraklarından temizlenebilmesiyle ikili ilişkilerimizin ve bölgesel işbirliğinin çok daha olumlu bir aşamaya gelebileceğine ve bunun Irak'ın huzura ve istikrara kavuşmasına katkıda bulunacağına inanıyorum."
Türkiye'nin kendi güvenliğini sağlamak için bugüne kadar gerekeni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini vurgulayan Atalay, bu çerçevede geçen kasım ayında Irak ile birlikte kurulan ve ABD'nin de dahil olduğu 3'lü mekanizma çerçevesinde çalışmaların devam ettiğini belirtti.
İki ayda bir, bir araya gelerek sorunları doğrudan ele almayı hedefleyen 3'lü mekanizma sürecinde mütevazı görünen ancak dikkate değer adımlar atıldığına işaret eden Atalay, "Kuzey Irak'taki PKK faaliyetleri ve terörü sona erdirmeyi amaçlayan 3'lü mekanizma toplantılarının değerli ve önemli bir diyalog ortamı olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, görüşme ve bilgi alışverişlerinin PKK terör örgütünün tamamen ortadan kaldırılması yönünde önem taşıdığını düşünüyoruz" diye konuştu.
İkinci Irak'a Komşu Ülkeler İçişleri Bakanları Toplantısında Suudi Arabistan'da imzalanan Cidde protokolünün bu yasama döneminde meclis tarafından onaylanması için yazışmalar yapıldığını ve TBMM'nin gündemine alındığını kaydeden Atalay, protokol kapsamındaki konularla ilgili olarak Türkiye'nin Irak güvenlik güçlerine eğitim ve teçhizat desteği sağlama yönünde adımlar attığını söyledi.
Bugüne kadar uzman eğitimciler tarafından Türkiye'de 146, Irak'ta da farklı programlarda olmak üzere toplam 171 Irak polis teşkilatı mensubuna eğitim verildiğini anlatan Atalay, 2009 yılı sonuna kadar bu sayının 304'e ulaşmasını hedeflediklerini belirtti.
Atalay, Irak polis teşkilatına silah, mühimmat, dedektör köpeği hediye edildiğini ve tam donanımlı olay yeri inceleme aracı ile bomba imha aracı hibe edileceğini kaydetti.
Irak'a komşu ülkeler sürecinin ortak paydaları olan ve ortak kaygıları paylaşan bölge ülkelerinin, dost ve kardeş Irak'ın istikrar ve güvenliğine katkılarda bulunmalarının, hep birlikte bölgede daha müreffeh ve güvenli bir gelecek hazırlanması bakımından yararlı olduğunu belirten Atalay, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölgede barış ve istikrarın kalıcı kılınması için üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğunu vurguladı.
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Atalay'ın verilecek öğle yemeğinin ardından toplantıya katılan diğer ülkelerin bakanlarıyla ikili görüşmeler yapması bekleniyor.