İç Güvenlik Paketi’ne ‘Nevruz’ molası

Güncelleme Tarihi:

İç Güvenlik Paketi’ne ‘Nevruz’ molası
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2015 01:46

HÜKÜMET, Çözüm Süreci’yle ilgili seçim öncesinde oluşturulan ‘olumlu havanın’ 21 Mart’ta kutlanacak Nevruz öncesinde bozulmaması ve silah bırakmayla ilgili net sonuç alabilmek için tartışmalı İç Güvenlik Paketi’ni komisyona geri çekti.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda kavga ve tartışmalar eşliğinde 1 aydan beri görüşülen 132 maddelik İç Güvenlik Paketi’nin 67 maddesi yasalaştı. Muhalefetin sert tepkisini çeken düzenlemelerin tamamı da bu kabul edilen maddeler içerisinde yer aldı. ‘Revize edilmesi, tamamen geri çekilmesi ve tekrir-i müzakere yapılması’ sık sık gündeme gelen paket, kulislerde beklendiği gibi, iktidarın ‘kendi tercihleri’ doğrultusunda komisyona çekildi. Bundan sonraki süreç, şu şekilde işleyecek:
KOMİSYON HAFTAYA
İçişleri Komisyonu haftaya toplanarak 132 maddelik paketin 68’inci maddesinden sonraki bölümlerinden vazgeçecek ve paketten çıkarma işlemi yapacak. Ancak AK Parti, henüz görüşülmeyen birkaç maddeyi torba tasarılara taşıyacak. Pasaport düzenlemeleri ile Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın kamu tüzel kişiliğine haiz ve özel bütçeli olarak yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler, diğer yasalara taşınacak. Paketin sadece kabul edilen bölümlerinden oluşan kısmı yeniden Genel Kurul’a inecek. Genel Kurul’da yarım kalan yasalaşma işleminin yapılabilmesi için yürütme ve yürürlülük maddelerinin oylanması gerekecek. Yani paket Genel Kurul’a indirilerek ‘her an’ yasalaşmaya hazır halde pazarlık unsuru olarak bekletilecek. Paketin, Meclis’in tatile girmesi için öngörülen 5 Nisan’a kadar yeniden gündeme gelmesini ise siyasi süreç belirleyecek.
Siyasi kulislere göre hükümet, Çözüm Süreci’ndeki gelişmeler, 21 Mart’taki Nevruz kutlamaları, PKK kongresinin seçimden önce toplanarak silah bırakma kararı alması gibi beklediği adımlara bağlı olarak paketi askıda bırakıp yasalaştırmayacak. Buna göre AK Parti, Meclis’in sıkışık takvimini gerekçe göstererek paketi gündemdeki yerinde tutacak ve hiç görüşmeyebilecek. TBMM Genel Kurulu tatile gireceği için halen yasalaşmaya bekleyen düzenlemelerin çokluğu da buna iyi bir gerekçe olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!