İSTANBUL (AA) - Emrah Güney
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2012 13:44
İbrahim Çallı'nın terk edilmiş bir evde uzun yıllar rulo halinde tutulan en büyük ve mitolojik tablosu “Kayalıklarda Yıkanan Çıplaklar” eseri, bugün satışa sunuluyor.
Dedesi İbrahim Çallı'nın eserini satışa sunulmadan önce görmek için Ankara'dan İstanbul'daki Internetional Art Center'a (IAC) gelen Ressam Yaşar Çallı (70), sorularını yanıtladı.
İki hafta öncesine kadar eserden bilgisi olmadığını belirten Çallı,”Esere ilk baktığımda dedem İbrahim Çallı'nın fırça dehasını görüyorsunuz. O kıvrak zekasının görüyorsunuz. Rönesans dönemi sanatçılarını düşündüm, bir an...Bu eseri daha özgür buldum Zamanımızın çağdaş üslubu” dedi.
Günümüz şartlarında bu tür bir eserin yapılması için “cesur olunması gerektiğini” ifade eden Çallı, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu cesur çıkışı da beklemiyordum. Medyada yer alan haberi gören arkadaşlarım bana durumu bildirdi. Mustafa Kemal
Atatürk'ün dedem İbrahim Çallı'ya Kaşık Adası'nda çalışma yeri vermesi çok güzel. Bu bizi onurlandırıyor. Halen 'Kaşık Adası Sizin mi' diye soruyorlar. Çok komik buluyorum.”
Eserin ticari bir eylem haline getirilmemesi gerektiğini bildiren Çallı, tarihi bir zamana şahit olduklarını anlattı. Yaşar Çallı, “Çok güzel rastlantı oldu. 80 yıllık tabloyu önce rulo şeklinde kaldırmışlar. Ruloyu normal şartlarda açamazsın. Çıtır çıtır çatlar. Anladım ki tablo teknik bir çalışma sonucu açılabilmiş” ifadelerini kullandı.
Çallı, eserin “bütün dünyaya meydan okuyabilecek” tarzda olduğunu kaydederek Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılan bu eserin kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.
“Bana sorarsanız. Hemen de elden çıkarılmaması lazım” diyen Çallı, bunun dünyada sergilenebilecek bir eser olduğunu ifade etti.
Dedesi İbrahim Çallı'nın “Manolya” adını verdiği tablosunun da kendisinde olduğunu anlatan Yaşar Çallı, bu eserin gerçek olmadığıyla ilgili bazı haberlerin yapıldığını söyledi. Çallı, “İbrahim Çallı'nın torunu ressam Yaşar Çallı olarak ben buradayım. Eser gerçektir. Övünerek söylüyorum boşuna Çallı Kuşağı denilmemiş. Onlar konuyu sulandırmak istiyorlar” diye konuştu.
Eser
“Karşı Müzayede”de tarafından bugün satışa sunulacak olan İbrahim Çallı'nın”Kayalıklarda Yıkanan Çıplaklar” adlı 80 yıllık eserinin hikayesi ise şöyle:
“Resim, aileden müzayedeye geldi. 1930'lu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk, İbrahim Çallı'ya Kaşık Adası'nda çalışması için bir yer tahsis eder. O yıllarda Burgazada'da İbrahim Çallı'nın doktoru Mehmet Medeni Akman yaşamaktadır. Çallı ve Akman'ın dostluğu, uzun yıllar devam eder. Çallı, 'Kayalıklarda Yıkanan Çıplaklar' adlı eserini Dr. Mehmet Medeni Bey için yapar. O zaman bu kadar büyük tuval olmadığı için 2 tuvali birleştirerek yaptığı 2.98 X 2.18 boyutlarında bir eser. Tablo, Medeni Bey'in Burgazada'daki yalısında uzun yıllar asılı kalır. Mehmet Medeni Bey'in ölümünden sonra boyutundan dolayı uzun süre bakımsız kalan tablo, Bayram Karşıt'ın gözetimine geçerek restore edilir ve İbrahim Çallı'ya ait olduğu belgelenir. Ayrıca Bayram Karşıt tarafından sertifikası da verilir. Ancak eser rulo şeklinde saklandığı için Çallı'nın imzası dökülmüştür. Son olarak restorasyon işleri, Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan tarafından denetlenir ve korumaya alınır. Eserin, takriben 1930'lu yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor.”
Eser, müzayedede 400 bin liradan satışa sunulacak.