Güncelleme Tarihi:
Yılda iki kez açıklanan Top 500 listesi, bağımsız bilgisayar mühendisleri tarafından belirleniyor. 2004 yılının ikinci güncellemesi dün açıklandı. Listede beklendiği üzere geçtiğimiz günlerde gayri resmi rekon kıran IBM'in Blue Gene/L prototipi saniyede 70.72 (70.72 teraflop) işlem ile ilk sırayı aldı. 2002'de oturduğu liderlikten üçüncü sıraya düşen Earth Simulator ise en fazla 35.86 teraflop hıza ulaşabiliyor. NASA'nın Columbia adlı süperbilgisayarı ise 51.87 teraflop ile üçüncü oldu.
Listedeki 500 bilgisayarın 320'sinde Intel'in işlemcileri kullanılıyor. Bir yıl önce bu rakam 189'du. Açık kaynaklı Linux'la çalışan süperbilgisayarların çoğu IBM imzalı.
AVRUPA'NIN EN HIZLISI MARE NOSTRUM
Listede İspanyolların 'Mare Nostrum' adlı süperbilgisayarı ise Avrupa'nın yüzakı oldu. Saniyede 20,52 trilyon işlem ile dördüncü sıraya oturan Mare Nostrum 2005 yılında kullanıma girdiğinde 40 treflop hıza ulaşacak. Barcelona'da inşa edilen 60 tonluk, 4 bin 500 işlemcili makine hem İspanya kökenli hem de uluslararası bilimsel araştırmalarda kullanılacak.
BAŞ DÖNDÜRÜCÜ HIZ
Halen prorotip aşamasında olan Blue Gene/L, 2005 yılında tamamlanması beklenen nihai makinenin sadece 10'da biri hızında. Sistem tamamlandığında 360 teraflop gibi başdöndürücü hızlara ulaşacak. Geleneksel süperbilgisayarlara oranla daha az yer kaplayan Blue Gene/L, tenis sahasının yarısı kadar (Earth Simulator'ün yüzde biri). Isınma sorunlarını da düşüren Blue Gene L, tamamlanınca Lawrance Livermore Ulusal Laboratuar'ına götürülerek başta nükleer silah olma üzere yüksek işlem gücü gerektiren araştırma projelerinde kullanılacak.
IBM dün Blue Gene/L'in saniyede 5.7 trilyon işlem yapabilen ticari versiyonunu da satışa çıkaracağını açıkladı. İlk müşteriler ise San Diego Süperb ilgisayar Merkezi ve Edinburgh Üniversitesi.
İlgili haberler
IBM'in süperbilgisayarı rekora doymuyor
Süperbilgisayarlara rekor dayanmıyor
Bilgisayar'da 'süper' rekabet
IBM'in süperbilgisayarı hız rekoru kırdı
İlgili linkler