Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, itfaiye çalışanlarıyla ilgili basında yer alan bazı haber ve yorumların eksik bilgiye dayalı olduğu belirtildi.
Açıklamada, itfaiye teşkilatının artan personel ihtiyacı dolayısıyla gereksinim duyulan kısmı için hizmet alım ihalesi yapıldığı ve personelin sayısı 70'i aşan istasyonlarda görevlendirildiği kaydedildi.
5216 sayılı yasayla Büyükşehir Belediyesi sınırlarının 3 kat genişlediği, belediyenin sorumluluk alanının 1860 kilometrekareden 5 bin 320 kilometre kareye çıktığı, 2005'te 38 olan itfaiye istasyonu sayısının 74'e ulaştığı anımsatılan açıklamada, İstanbul itfaiyesine katılan diğer itfaiyelerin personelinin ihtiyacı karşılamadığı ve personel takviyesi ihtiyacının had safhaya vardığı vurgulandı.
Açıklamada, hem 5393 sayılı yasa, hem de 5216 sayılı yasanın itfaiye hizmetlerinin hizmet alımı yoluyla yürütülmesine imkan verdiğine işaret edilerek, 5393 sayılı kanunun “...zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans hizmetlerini yapar veya yaptırır” şeklindeki 14/a maddesine göre itfaiye hizmetlerinin, ayrıca 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7/u maddesine göre de arama kurtarma hizmetlerinin hizmet alımı suretiyle yürütülmesinin mümkün olduğu kaydedildi.
2005 yılına kadarki süreçte ve sorumluluk alanının büyümesiyle oluşan kalifiye personel açığının kapatılması için hizmet alımının bir yöntem olarak ortaya çıktığı, son derece hızlı ve etkin bir yöntem olarak belirlenen bu usulle personel temini yapıldığı ifade edilen açıklamada, Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BİMTAŞ'ın, itfaiyenin ihtiyaç duyduğu personeli hizmet alım ihalesi yoluyla karşıladığı ve toplamda bu yolla 1417 kişiyi istihdam ettiği anımsatıldı.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi İBİTEM tarafından itfaiyeci olarak eğitimleri sağlanmıştır. Son 3 yılda BİMTAŞ üzerinden işe alınan bu 1417 personelin 126'sı KPSS sınavını kazanarak memur, şartlara uyan 393 personel de sözleşmeli memur statüsüne geçmişlerdir. Kalan 898 personel için yenilenen hizmet ihalesi yapılmış ve bilindiği gibi Lapis-Makro iş ortaklığı kazanmıştır.
İddia edildiği gibi 898 kişinin işten çıkarılması söz konusu değildir. Halen itfaiye teşkilatının personeli olan ve eğitimleri itfaiye teşkilatı tarafından sağlanan bu itfaiyeciler işlerine devam edeceklerdir. Ücretleri ve diğer sosyal hakları korunmaktadır. Kadroları özel firma üzerinden devam eden bu itfaiyecilerin şartları yerine getirdikleri takdirde memur, sözleşmeli memur olmaları mümkündür. Bu hususta bilgilendirilmişlerdir. Açık ihale usulüyle yapılan ve herkese açık olan ihalede BİMTAŞ yürüttüğü diğer hizmetler nedeniyle çok istekli davranmamış ve Lapis-Makro iş ortaklığına göre yaklaşık 12 trilyon daha yüksek teklif vermiştir. BİMTAŞ'ın itfaiye hizmetleri konusunda bir uzmanlığı bulunmamaktadır ve işin yürütülmesinde Lapis-Makro iş ortaklığı ile aynı konumdadır. Söz konusu personelin eğitimleri İBİTEM tarafından sağlanmaktadır.”