Güncelleme Tarihi:
HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) meslekten ihraç ettiği savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın haklarında yakalama kararı verilmeden 12 saat önce Gürcistan’a geçtiklerinin anlaşılması üzerine adli makamlar harekete geçti. Savcı Öz ve Kara hakkında uluslararası arama amacıyla Interpol aracılığıyla “Kırmızı Bülten” çıkarılması için de hazırlıklar başlatıldı. “Kırmızı bülten ne anlama geliyor, nasıl çıkarılıyor ve yakalanan şahıs hangi koşullarda iade ediliyor” soruları ışığında Öz ve Kara için izlenebilecek yöntem özetle şöyle:
Interpol, terör, mali, adli, kaçakçılık suçlarıyla mücadele ve suçluların yakalanması için 190 ülke polisinin ortak hareket ettiği bir kuruluş. Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde. Bu merkezde 80’den fazla ülkenin personeli görev yapıyor. Resmi yazışmalar İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça yapılıyor.
DOSYA LYON’A GÖNDERİLECEK
Bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve akabinde iade edilmesi amacıyla Interpol’e üye ülkelerin talebi üzerine, Interpol Genel Sekreterliği tarafından çıkartılarak 190 üye ülkeye dağıtılan ‘Kırmızı Bülten’, önemli bir bülten olarak kabul ediliyor.
Savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkında Kırmızı Bülten talebinde bulanabilmek için haklarında mahkemelerce verilmiş bir tutuklama kararı ya da yargılanıp mahkûm olmaları ve cezanın infazına yönelik Cumhuriyet Başsavcılığı’nca haklarında yakalama müzekkerelerinin olması gerekiyor. Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’ndaki bilgiler ve gerekli belgeler hazırlandıktan sonra dosya Lyon’daki merkeze ulaştırılıyor. Interpol İcra Kurulu’nda dosya incelendikten sonra şahıs hakkında Kırmızı Bülten çıkarılıp çıkarılmayacağına karar veriliyor.
BULUNDUĞU ÜLKENİN KANUNLARI
Kırmızı Bülten’le uluslararası seviyede aranan bir kişinin yakalanması durumunda iade işlemleri başlıyor. Böyle bir kişi yakalandığı ülkeden arandığı ülkeye, işlediği iddia edilen bir suç nedeniyle yargılanmak veya hakkında verilen cezanın infazını sağlamak amacıyla mevcut iade sözleşmesi veya karşılıklılık ilkesi uyarınca teslim ediliyor. Bu nedenle kişinin yakalandığı ülkenin kanunlarına göre suçlu sayılması halinde iadesi mümkün oluyor. Aksi durumda sadece takibe alınıyor.m ANKARA
Ermenistan: ‘Elimizde bilgi yok’
SAVCILAR Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın kaçtığı ileri sürülen Ermenistan’dan açıklama geldi. İddialara karşın Ermenistan, haberleri doğrulamadı. Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi basın bürosundan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “İki Türk savcının Ermenistan’a geldiği hususunda elimizde hiç bir bilgi yok. Biz böyle bilgiye sahip değiliz” denildi.
Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın önce Gürcistan'a oradan da Ermenistan'a geçiş yaptığı ortaya çıktı
‘Difüzyon’ mesajı
SAVCILAR Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın Interpol tarafından yakalanıp Türkiye’ye iade edilmesi için ‘Kırmızı Bülten’ çıkarılmadan önce Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’na ‘difüzyon mesajı’ çekti. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Öz ve Kara için Dışişleri Bakanlığı’na gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü’ne ‘difüzyon’ mesajı gönderdi. Savcılık, savcılar hakkında mahkemece verilmiş tutuklama talepli yakalama kararı bulunduğunu, bu nedenle bulundukları ülkeyle girişimde bulunularak iadelerinin istenmesini talep etti. Adalet Bakanlığı da, incelemenin ardından ‘difüzyon’ mesajını Türkiye’nin suçlu iadesi anlaşması bulunan ülkeleri belirleyerek Dışişleri Bakanlığı’na iletti. Difüzyon mesajı, kırmızı bülten çıkartılması zaman aldığından bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla kaçakların yakalanması için Kırmızı Bülten’e ilişkin kriterler çerçevesinde ilgili ülke Interpol’ü tarafından diğer ülke Interpol’lerine çekilen yazılardır.
Burcu PURTUL UÇAR/İSTANBUL
Kendisine yakışanı yaptı
SAVCILAR Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın Ermenistan’a kaçmasıyla ilgili tartışmalara, dün eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un avukatı İlkay Sezer de katıldı. Sezer’in Facebook sayfası üzerinden yaptığı açıklama özellikle eski savcı Zekeriya Öz’ü hedef aldı: “Ülkesinin ordusunda komutanlık yapanları ve aydınları, çağırılacaklarında geleceklerini bildiği halde sabahın erken saatlerinde evlerinden aldıran, kaçma şüphesi iddiasıyla tutuklatanların dün kaçmış olmasına şaşırmadım. Oysa, geçmişte kahraman gösterilen o savcı, bizi o gün aldatamamıştı bugün de yanıltmadı, kendisine yakışanı yaptı. Kalıp da hesap vermesini mi bekliyordunuz? Yaptığı onca hukuksuzlukla ilgili çoktan davaların açılması gerekiyordu.”
Toygun ATİLLA / İSTANBUL