Hz. İsa’nın doğumu kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Hz. İsa’nın doğumu kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2010 00:00

24 Aralık gecesi Hıristiyan âlemi Hazreti İsa’nın doğum günü olan Noel Bayramı’nı kutladı. İstanbul’daki kutlamaların merkezi, Sen Antuan Kilisesi’ydi. Mardin ve Diyarbakır’da da ayine katılım yüksekti.

İSTABUL’daki Noel kutlamaların merkezi, her yıl olduğu gibi Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki Sen Antuan Kilisesi’ydi. Kilise, bu kutsal güne özel olarak süslenmişti. İçeride çelenkler ve çam ağaçları ile Hazreti İsa’nın doğumunu canlandıran bir heykel vardı. Noel Ayini’ne İstanbul’da yaşayan Hıristiyan cemaat, şehirdeki turistler ile meraklı bir kalabalık katıldı. Ayin, saat 20.00’de ilahilerin söylenmesi ile başladı. Ayin başlamadan yarım saat kadar önce kilisenin tamamı dolmuştu. İçerideki ve avludaki kalabalık saatler geçtikçe arttı. Bir ara neredeyse hareket etmek imkansız hale geldi. Giriş ve çıkış kapılarında da izdiham vardı. İsa Mesih’in doğumunun kutlanmasına saat 21.00 sularında başlandı.

Demircan katılamadı

Türkçe ve İngilizce okunan duaların ardından Hazreti İsa’nın doğumu canlandırıldı. Ayin, katılanlara kutsal şarap ve ekmek dağıtılmasıyla gece yarısına doğru sona erdi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın da ayine katılması bekleniyordu ancak meclis toplantısının uzaması üzerine mazeret bildirerek gelemedi. Ancak altarın önünde kendisi tarafından gönderilmiş bir çiçek duruyordu. Çıkışta da cemaate simgesel hediyeler dağıtıldı.

Ateş yakıldı

MARDİN’de yaşayan Süryaniler, Noel bayramını Mort Şmuni Kilisesi’nde ayin ile karşıladı. Ayini Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen ile Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, yönetti. Metropolit Özmen ile Akyüz erkek ilahi grubu ile Süryanice ve Türkçe ilahi ve dualar okudu. Ayinde Hz. İsa’nın doğduğu mağarada bulunuşu ve ısıtılması ateş yakılarak canlandırıldı. Erkekler korosu ve ruhani liderler ateşin etrafında dönerken, kızlar korosu ilahiler okudu. Ayinden önce kısa süreli koltuk krizi yaşandı. Metropolit Özmen’in oturduğu makam koltuğu, Vali Hasan Duruer’inkinden yüksekte olunca Özmen yerini
/images/100/0x0/55eb313af018fbb8f8b153b8
değiştirdi.

Diyarbakır’ın rengi, güzelliği

DİYARBAKIR’da Meryamana Kilisesi’nde Noel nedeniyle ayin düzenlendi. Son 20 yılda göç ettikleri için kentte nüfusları hızla düşen Süryani, Keldani ve Ermeniler’den oluşan 50 kişinin katıldığı ayini Süryani papaz Yusuf Akbulut yönetti. Diyarbakır Merkez Sur İlçe Belediye Başkanı BDP’li Abdullah Demirbaş “Diyarbakır’ın rengi ve güzelliğinin yanındayız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!