Güncelleme Tarihi:
Tarsus Müze Müdürü Abdulbari Yıldız, Tarsus’ta bulunan Makam Camii’nde ek bina inşaatı sırasında kemerli bir yapı bulunması üzerine kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi. Yıldız, yaklaşık 8.5 metre derinliğe kadar inilen kazı çalışmalarında önce kabrin türbesine ulaşıldığını bildirdi. Türbenin ters yönlere bakan 4 ayrı penceresi bulunduğunu anlatan Yıldız, kazı çalışmalarında M.S. 700’lü yılların ortalarına ait sikke ve sütun başları ile sürahilerin de bulunduğunu vurguladı. Bu eserlerin ve türbenin Hz. Ömer döneminde yapıldığını gösterdiği belirten Yıldız, bu tarihi yapının Türk kültür mirası ve turizmi için çok önemli olduğunu dile getirdi. Kazı çalışmalarında Horasan mozaiğine ve Danyal peygamberin kabrinin muhafaza edildiği kütleye rastlandığını ifade eden Yıldız, çekiçle bir parça çıkarmak isteyen kazı işçilerinden Mikail Yılmaz ile Kemal Güngör’ün baygınlık geçirdiğini ve hastanede ayakta tedavi edildiği kaydetti.
KALE GİBİ KORUNUYORMUŞ
Kazı alanında incelemelerde bulunan Tarsuslu araştırmacı, din adamı Abdurrezzak Öz ise mozaikte kullanılan harç kütlesinin Danyal peygamberin mezarının yanından geçen Berdan Irmağı’ndan etkilenmemesi için oluşturulmuş olabileceğini ileri sürdü. Hz. Ali’nin Hz. Ömer’e tavsiyesiyle Danyal peygamberin mezarının yeniden yaptırıldığını ve korumak için kalın duvarlarla, mozaiklerle kaplandığını anlatan tarihçi Öz, şöyle konuştu:
“Kaynaklara göre, Hz. Ali, Hz. Ömer ile bir konuşmasında ‘Bu Danyal Nebi’dir. Kumandanın Ebu Musal El Aşeri’ye emir ver, Onu ipekli altın iple örülmüş kefenden çıkarsın, beyaz kefenle İslami usule uygun hazırlasın. Sandığa koymasın toprağa defnetsin. Ancak, kabri kale gibi yapsın. Kimse kabri açamasın’ demiş. Bu emri alan Ebu Musal El Aşeri, Danyal peygambere derince kabir yaptırıp, üzerini açılmayacak bir şekilde kapattırmış. Halen Ebu Musal El Aşeri’nin yaptırdığı halde üzeri mozaik taşlarıyla üzeri örtülü şekilde yapısını koruyor.”