Güncelleme Tarihi:
Ünlü yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Heybeliada'da 36 yıldır müze olmayı bekleyen evi, nihayet Türk kültürüne kazandırılıyor. Kültür Bakanlığı, Adalar Kaymakamlığı ve Adalar Vakfı'nın işbirliğiyle yapılan restorasyon hızla sürüyor.
Ünlü yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Heybeliada'daki evinde süren restorasyon bitirilerek yazarın doğumgünü 18 Ağustos'ta ziyarete açılacak. Evdeki restorasyon çalışmaları Kültür Bakanlığı tarafından sürdürülüyor. Yazarın evi içindeki ve Heybeliada Halk Kütüphanesi'nde saklanan özel eşya ve kitapları ise Adalar Kaymakamlığı tarafından Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesi'nde koruma altında tutuluyor.
Heybeliada'da sık ağaçların arasındaki ev kısa bir süre öncesine kadar terkedilmiş bir görüntü sergiliyordu. Evi müze yapma girişiminde bulunan Adalar Kaymakamı ve Adalar Vakfı Başkanı Mustafa Farsakoğlu şöyle diyor:
‘‘Ben 30 Eylül 1996'da Adalar Kaymakamlığı'na atandım. 1997'nin ocak ayında Adalar'daki yazar evlerini dolaşmaya başladım. Çünkü merak duyuyordum. Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın evini gördüğümde dehşete kapıldım ve gördüğüm manzara karşısında çok üzüldüm. Ev harabeye dönmüştü.’’
Yazarın evi 1964'te varisi ve yeğeni Gülçin Tanrınınkulu tarafından müze olması koşuluyla İl Özel İdaresi'ne veriliyor. 1983 yılında ev Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis ediliyor. İki gün sonra da ev tüm eşya ve kitaplarıyla Türk İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü'ne devrediliyor. 1986'da Adalar Belediyesi'nin Kültür Bakanlığı'ndan evi istemesi üzerine, 1987'de ‘‘Kültür Evi’’ olarak kullanılması koşuluyla Adalar Belediye'sine tahsis ediliyor. Ancak Adalar Belediyesi'nin hiçbir şey yapmadığı ortaya çıkınca Kültür Bakanlığı Adalar Belediyesi'nin üzerinde bulunan tahsisi kaldırıyor.
Yazarın ölümünden bu yana geçen süre içinde ev harabeye dönüyor. 1996'da göreve başlayan Farsakoğlu evin harabe halinde olduğunu görünce kurtarılması ve müze olması için girişimde bulunuyor. İki yılı aşkın bir zaman alan yazışmalardan bir sonuç çıkmayınca, Kaymakamlık bünyesinde yedi kişilik bir komisyon oluşturuluyor. Komisyona Adalar Vakfı maddi destek veriyor. Komisyon üyeleri 24 Nisan 1999'da göreve başlıyor. Kitapların temizliği ve onarımı yapılarak kayda geçiriliyor. Yazarın, bir kısmı çürüyen giysi, örtü ve minderleri onarılıyor. Ancak bir kısmı kurtarılamıyor. Bu arada kitaplar ve özel eşya, altı ay kadar sergileniyor. Kurtarılamayan eşya da ‘‘kurtarılamayanlar’’ adı altında sergideki yerini alıyor.
Dantelleri de var
Hüseyin Rahmi'nin çok yönlü kişiliğini yansıtan eserleri de müzeevde sergilenecek. Bunların arasında yağlıboya tablolar, çektiği fotoğraflar, işlediği danteller, işlemesi yarım kalmış bir masa örtüsü de var. Ve tabii, eserlerini yazdığı ahşap yazı masası, kitapları, yemek masası, oturma takımı, mutfak eşyası, yazışmaları...
Müzenin önce yazarın öldüğü gün olan 8 Mart'ta açılması düşünülüyor. Ancak evin onarım çalışmaları bitmeyince müzenin açılış tarihi 18 Ağustos'a erteleniyor. Ödeneği Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkezi Müdürlüğü tarafından karşılanan restorasyon, İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde yapılıyor. Şu anda onarımın son safhası olan boya badana işlemi gerçekleştiriliyor. Panjur, duvar ve tavanlar boyanıyor.
Tüm bu çalışmalar mayıs ayı sonuna kadar tamamlanacak ve bina teşhire hazır hale getirilecek.