Hürriyet'in sorusuna 10 dakika yanıt: IŞİD İslam'ı temsil etmiyor

Güncelleme Tarihi:

Hürriyetin sorusuna 10 dakika yanıt: IŞİD İslamı temsil etmiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 21:32

G - 20 Antalya zirvesinin kapanışında basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan basını dışında sadece Hürriyet’in sorusunu yanıtladı ve Müslüman ülkelerin liderlerine önemli mesajlar verdi.

Haberin Devamı

Obama, 350 basın mensubunun katıldığı, zirvenin en kalabalık basın toplantısında Beyaz Saray akreditasyonlu 20 kadar Amerikalı gazeteciye isimleriyle hitap ederek söz verdi. IŞİD’le mücadele stratejilerini eleştiren benzer sorulardan rahatsızlığını belli eden Obama, Hürriyet muhabiri Hülya Güler’in “Sayın başkan benim farklı bir sorum var” demesi üzerine Hürriyet’e söz verdi.

Hürriyetin sorusuna 10 dakika yanıt: IŞİD İslamı temsil etmiyor

Hülya Güler

EKMEĞİNE YAĞ SÜRER

Güler’in “Son dönemde art arda gelen terör saldırılarında bu vahşetin İslam adına yapıldığının iddia edilmesi Türkiye gibi barışçıl Müslümanların yaşadığı toplumları çok üzüyor. Bunun terörle mücadeleye zarar verdiği düşünüyorum. Sizin düşüncelerinizi alabilir miyim?” sorusuna yaklaşık 10 dakika boyunca yanıt veren Obama, IŞİD terörünün kurbanları arasında Müslümanların çoğunlukta olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“IŞİD, İslam’ı temsil etmiyor. Hiçbir şekilde Müslümanların genelini temsil etmiyor. Bunu Müslüman liderler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da sık sık vurguluyor. Bu korkunç eylemleri İslam inancıyla özdeşleştirmek tamamen yanlış olur. Bir terör sorunu değil Müslüman sorunu olarak algılanmaya başlarsa bu, eleman kazanmaya çalışan terörist örgütlerin ekmeğine yağ sürer. Fakat şunun da altını çizmek isterim; Bugün en vahşi terör örgütleri de Müslümanlar adına hareket ettiklerini iddia ediyorlar.”

Obama, siyaseten çoğu zaman farklı düşündüğü selefi George W. Bush’un 11 Eylül saldırılarından sonra “Savaşımız İslamla değil” açıklamasından gurur duyduğunu belirterek, “Bugün de onun bu davranışını örnek almalıyız. Çünkü doğru olan oydu. Amerikalı ya da Avrupalı da olsanız insanları inançlarından dolayı dışlamamak bizim tam da savunduğumuz değerlerdir. Aynı şekilde Müslüman topluluğu da hiçbir şekilde Batı karşıtı, Hristiyanlık karşıtı hisleri kabul etmemelidir” dedi.

Obama şöyle devam etti:

“Geçmişte Müslüman topluluklarda bu aşırıcılığın geriletilmesi konusunda yeterince önlem alınmadı. Müslüman liderler kendilerine ciddiyetle ‘bu aşırıcı ideolojiler nasıl kök buldu’ diye sormalılar. Müslüman olmayanlar kendi kendilerine genelleme yapmamalı. Ama Müslüman toplulukların da ‘çocuklarımızı nasıl bu aşırıcılığa kaptırmayız’ konusunda kendilerini sorgulamaları lazım. Özellikle de sosyal medya ile daha da artıyor. Bu düşüncelere karşı meydan okumalıyız.”

Haberin Devamı

‘UÇUŞA YASAK BÖLGE, GÜVENLİ BÖLGE AMACA ZARAR VERİCİ’

ABD Başkanı Obama, Suriye’de uçuya yasak bölge veya güvenli bölge gibi konuları ekibiyle “titizlikle” incelediklerini ama “amaca zarar verici” olacağını düşündüklerini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

İyi niyetli bazıları var ve konu Suriye’deki insani durum olunca samimiyetinden şüphem yok. Örneğin uçuşa yasak bölge veya bir tür güvenli bölge çağrısı yapanlar. Bu konular, bizim en üst düzeydeki askeri ve istihbarat danışmanlarımızla oturup titizlikle nasıl olabileceğini konuştuğumuz meseleler. Birçok planlama sonrası, bu tür adımların amaca zarar verici olacağına karar kılınıyor. Çünkü IŞİD’in uçakları yok, saldırılar sahadan geliyor. Gerçek bir güvenli bölge, saha operasyonu gerektiriyor. m Eğer biz de IŞİD sanki devletmiş gibi hareket edersek ve bir devlete saldıran başka bir devletle savaşmak için dizayn edilen rutin askeri taktikleri kullanırsak DAEŞ’in söylemlerine göre oynamış oluruz. Burada olan, o değil. Bunlar, ün peşindeki katiller.”

Haberin Devamı

EFSANEVİ MİSAFİRPERVERLİK

ABD Başkanı Barack Obama sözlerine Türkçe teşekkür ederek başladı ve “Telaffuzum çok iyi olmayabilir ama üzerinde çalışıyorum” dedi. Türkiye’ye efsanevi misafirperverliğinden dolayı teşekkür eden Obama, “Umarım ki fazla meşgul olmadığım bir zamanda yeniden Türkiye’ye gelebilirim” mesajını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!