Hürriyet'e mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Hürriyete mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2002 02:00

Ölüm ilanı mektubunu yazan kişiyi kutluyorum

Haberin Devamı



12 Ağustos tarihli Hürriyet'te Mustafa Dönmez Beyefendi'nin bir mektubu yayınlanmıştı. Türkiye mozaiğinin güzel bir örneğinden; bir Musevi, bir Hıristiyan ve bir Müslüman'ın aynı sayfada yayınlanan ölüm ilanlarından söz ediyordu.

Bu dikkat ve duyarlılığından dolayı kendisini kutluyorum.

Yaşım elliyi geçtikten sonra (şimdi 61) bu ilanları ben de her gün dikkatle inceliyorum.

Aradığım iki husus var: Birincisi bir tanıdık, ikincisi de gayrimüslim var mı? Eğer gayrimüslim varsa bu beni hem sevindiriyor, hem de üzüyor.

Ülkemin mozaiğinde çok değerli yeri olduğuna inandığım bu unsurlardan kaldığı için seviniyor, ama bir tane daha eksildiği için üzülüyorum.

İsmet AKALIN

Bakırköy-İSTANBUL



Oya Ünlü’nün referansı İnönü

12 Ağustos'ta yayımladığınız ‘‘Oya Ünlü'nün İlk Referansı İnönü’’ başlıklı haber konusunda şunları söylemeliyim:

Üniversitenin adı yazıldığı gibi George Town değil, Georgetown'dır. Bulunduğu yer Washington değil, Washington D.C.'dir. Sayın İnönü, referans mektubunu değerli bilimci kimliğiyle imzalasa da, imza tarihinde SHP Genel Başkanı'dır, üniversitede görevli değildir. Bilindiği kadarıyla Sayın İnönü, ODTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinde 1983 yılına kadar çalışmış, ne var ki Kırıkkale Üniversitesi'nde görev yapmamıştır.

Doç. Dr. Temel PAMİR


Çekimser mi Çekinser mi

5
Ağustos'ta yayımladığınız ‘‘İdama Ret Oyu Verenler’’ başlıklı haberde, ‘‘ÇEKİMSER’’ kelimesi kullanılmıştır. Kelimenin doğrusu ‘‘çekinmek’’ fiilinden türetilen ‘‘ÇEKİNSER’’ olmalıydı. Bana göre Türkiye'nin Le Monde'u olan Hürriyet'te bu konulara daha fazla dikkat eder, özen gösterirsek Türkçe'nin korunmasına katkımız olur, gelecek kuşaklara ‘‘dejenere edilmemiş’’ bir Türkçe miras bırakırız kanısındayım.

Alp CAN

TEMSİLCİNİN NOTU:

Türk Dil Kurumu sözlüğünde sözcük ‘‘Çekimser’’ olarak geçiyor.



Galatasaraylı polis haberi

4
Ağustos tarihli gazetenizin spor sayfasında, FB-Kızılyıldız maçında çıkan olaylarla ilgili olarak ‘‘Olayların Sorumlusu Galatasaraylı Polis’’ şeklinde kocaman bir başlık atılmış.

Haberin detayında, olayın sorumlusu kişi hakkında hiçbir bilgi yoktu.

Sedat ÖZTOPRAK


Ardahan dörtlüğü

SEÇİM
yazıları yayımlanırken, Doğaner Gönen'in Ardahan izlenimlerinde bahsettiği bir dörtlük, köşenizde eleştiriye konu olmuştu. Ancak bu dörtlük, kupürünü gördüğünüz Prof. Dr. Ensar Aslan'ın, ‘‘Çıldırlı Aşık Şenlik-Hayatı-Şiirleri-Karşılaşmaları-Hikáyesi’’ adlı kitabının 3. baskısının 270'inci sayfasında yayınlandı.

Ümit Kılıç

Çıldır Akçakale Köyü Muhtarı



Haberdeki ayrıntılar

ÇOK
uzun yıllardır okuyucunuz olmama rağmen inanın ilk kez sizlere serzenişte bulunma hakkını kendimde gördüm İbrahim Tatlıses'in tecavüzle suçlandığı haberdeki ayrıntılar çok mu gerekliydi? Ben 16 yaşında genç kız sahibi, çalışan bir anne olarak her sabah gazeteyi evde bırakıp çıkmak zorundayım. Lütfen tarafsız olarak benim gibi yüzlerce anneyi düşünün. Bizler çocuklarımıza okumanın ne kadar önemli bir kültür olduğunu öğretmeye çırpınırken, böyle bir haber ne öğretir, lüften bir düşünün.

Binhan AKYILDIRIM


Ecevit’in yağmurluğu

2
Eylül Pazartesi günkü gazetenizde Sayın Bülent Ecevit'in aylar sonra miting meydanına çıktığını yazmışsınız. Tamam, burası bizi ilgilendirebilir. Fakat giydikleri yağmurlukların renkleri bizi pek fazla ilgilendirmiyor diye düşünüyorum.

Sevgilerle.

Neslihan ULUDAĞ


O konsere gitmedim

2 Eylül'de yayımlanan ‘‘Aspendos'ta Yağmur Engeli’’ başlıklı haberinizde ‘‘Sezen'in muhteşem konserini ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın eşi Berna Yılmaz, Kenan Doğulu, Yılmaz Erdoğan, Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu ve gösterilerine Antalya'da devam eden 100 kişilik Anadolu Ateşi ekibi de izledi’’ denilmiştir. Belirtilen tarihlerde görevli olarak yurtdışında bulunmam dolayısıyla haber doğru değildir.

Gerekli düzeltmenin yapılması hususunda gereğini rica ederim.

Ertuğrul DOKUZOĞLU, Vali

TEMSİLCİNİN NOTU:

Haber ilk baskılarda yer aldı, hata anlaşılarak sonraki baskılarda düzeltildi.



Alıntı yapabilir miyiz?

DENİZLİ'de bir dernek dergisi için, gazetede yayımlanan haber ve makalelerden bütün halinde ya da kısmi olarak alıntı yapmamız mümkün mü? Her türlü alıntı için kaynak mutlaka gösterilecektir. Konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

Adnan AKINCI

TEMSİLCİ'NİN NOTU

Hukuk Müdürümüz Erem Yücel şöyle diyor: ‘‘Bir gazetedeki haber ve yorumların yayınından 24 saat geçtikten sonra haber verme sınırlarını aşmayacak şekilde ve kaynak göstermek şartıyla alıntı yapılması mümkündür. Yasalar, haber ve yorumun tamamının alınmasına izin vermemektedir. Fotoğraf ve görüntüler ise izin alınmaksızın kullanılamaz.’’



Ekonomiden öğretici bilgiler verin

BEN 20 yaşında ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisiyim. Okumaktan en çok zevk aldığım gazete olan Hürriyet'i her gün takip ediyorum. Gazetemizin genç kuşaklar tarafından da okunması ve bu gençliği sektördeki yeni çıkan ‘‘fotoğraf gazeteleri’’nden korumak için, Hürriyet'in daha öğretici ve yönlendirici olması gerektiğine inanıyorum. Sizden isteğim; ekonomiye karşı bilgisiz ve isteksiz olan gençlerimizi bu konuda bilgi ve fikir sahibi yapmak için, ekonomi sayfalarında her gün küçük bir yerde de olsa borsa, ekonomi, piyasalar, siyaset-İMKB ilişkisi hakkında öğretici bilgiler vermeniz.

Bahadır ALAÇAMLI


OKURDAN KISA KISA

EVREN GÜL: 21 Ağustos'ta yayımladığınız ‘‘İstanbul'un iklimi mi değişiyor, tropikal iklim mi oluyor’’ haberi sansasyona dönüktü. Birkaç günlük iklim değişikliğiyle tropikal iklim mi olur?


NİLAY KILAR: Kaçırılıp, dansöz elbisesi giydirilerek dolaştırılan gençle ilgili haberlerin günlerce kullanılmasına bir anlam veremedim.

FATMA ERGÜL: Ben gazetecilerin, bedava otel ve biletle seyahat edip şirket reklamı yapmasını hiç doğru bulmuyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!