Hürriyet'e mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Hürriyete mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2003 01:48

Yeşil pasaport

12 Şubat tarihli gazetenizde, ‘‘İyi vergi verene yeşil pasaport’’ başlıklı haberde, eski cumhurbaşkanı, eski başbakanlar ve eski dışişleri bakanlarının yeşil pasaport aldığı yazılmıştı. Oysa bu kişilere kırmızı pasaport veriliyor.

İlhan

TEMSİLCİNİN NOTU

Okurumuz haklı. Bu konuyla ilgili mevzuatta, ‘‘Eski cumhurbaşkanları, eski başbakanlar ve eski dışişleri bakanları dışında TBMM eski üyeleri’’ deniyor. Doğan Ülkan adlı okurumuz da, yeşil pasaport sahiplerinin konut fonu ödediğini hatırlattı. Görevli olarak yurtdışına çıkan yeşil pasaportluların konut fonlarını devlet karşılıyor.


Matrix felsefesi

9 Şubat tarihli gazetenizin Pazar ekinde, W.Irwin'in yazdığı kitabın tanıtıldığı Matrix filminin felsefesiyle ilgili bir yazı vardı. Bu yazıda oldukça muğlak ifadeler yer aldı. Üzücü olan, yurdumuzda zaten eğitimi dahi verilmeyen felsefeyi anlaşılmaz kavramlar yığını gibi göstermiş olmanız. En çok karşı çıktığım nokta ise ünlü Mağara Alegorisi'ni Sokrat'a mal etmeniz. Sokrates hiç yazılı eser bırakmamıştır. Eflatun ise eserlerinde çoğunlukla Sokrates'i konuşturur. Ama yazınızda ‘‘Sokrates'in en az kendisi kadar ünlü Mağara Alegorisi ....’’ şeklindeki ifade tamamen yanlıştır. W.Irwin'in kitabına internetten baktım. Tabii, Irwin ‘‘Plato's (Eflatun) cave’’ diye yazmış. Bu hem ciddi bir yanlışlık, hem de felsefe Türkiye'nin çok ihtiyacı olan bir şey. Bu bakımdan, düzeltirseniz sevinirim.

Bülent ARDIÇ

TEMSİLCİNİN NOTU

Haberi yazan arkadaşımız Sefa Kaplan, okurumuzun eleştirisine şu karşılığı verdi: ‘‘Kitapta da belirtildiği gibi Mağara Alegorisi Sokrates'e aittir. Ama bunu yazılı hale getiren Eflatun'dur. Yazıda bunun aksini iddia eden bir ifade de yoktur.’’



Denizli ve devlet yardımı

15 Aralık Pazar ekinizde, Gaziantep'teki sanayi gelişimini anlatan haberde, Denizli'deki sanayi gelişiminin temelinde devlet yatırımı olduğu ifade edilerek Gaziantep'ten farklılığı dile getirilmiştir.

Tüm Denizlililer çok iyi bilirler ki, Denizli devletten bir kuruş almadan girişimci, akıllı, çalışkan sanayicileri ile yıllarca kendini geliştirmiş, Ege'de İzmir'den sonra ikinci oranda en büyük vergiyi ödemiş, Türk tekstil ihracatının % 65'ini tek başına yapmış ve ödediği vergiye rağmen devletten herhangi bir yatırım görmemiş bir şehirdir. En basit örneği, tüm Ege illeri içinde en kötü karayollarının Denizli'de olmasıdır.

Aydemir AKYÜREK

Çevre Mühendisi



İstanbul’un Kızıldeniz’i

BEN Almanya'da yaşıyorum. 12 Şubat tarihli gazetenizde, ‘‘İstanbul'un Kızıldeniz'i’’ haberini, siyah-beyaz fotoğraf kullanarak yayımlamışsınız. Dolayısıyla, denizin kızıl olduğunu siyah-beyaz fotoğraftan anlamamız bekleniyor. Buna dikkat etmeniz gerekmez mi? Bir de gazeteye okur gözüyle bakın. Saygılarımla.

Remzi BİLLUR

Bilfanu@hotmail.com

TEMSİLCİNİN NOTU

Remzi Bey, okurlarımızın yüzde 95'inin farkında olmadığı bir konuya parmak basmış. Hürriyet, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Trabzon ve Almanya'da her gün basılıyor. İlan durumuna ve sayfa sayısına göre, Antalya, Adana, Trabzon ve Almanya baskılarında renkli sayfalar siyah-beyaz olabiliyor. Baskı makinelerinden kaynaklanan bu durumdan dolayı sayfa editörlerimiz özür diliyorlar.



İzmirliler ve matematik

12 Şubat tarihli gazetenizde ‘‘Mini Cooper'ın Efsanevi Tasarımcısı İzmirli Çıktı’’ haberi vardı. Yazının ikinci paragrafı aynen şöyle başlıyor:

‘‘İşin ilginç yanı, Issigonis, pek çok İzmirli gibi matematik dersinden pek hoşlanmıyordu.’’

Haberi yazan arkadaşımızın, İzmirlilerin çoğunun matematiği sevmediği savını hangi gerekçelerle ortaya attığını bilmek sanırım hepimizin hakkı. Çünkü bizlere, matematik ve geometrinin temellerinin Ege'de atıldığı öğretildi.

Güzel bir haberde böyle anlamsız yorumlar yapılmaması gerekir.

Reşat KÖSE


Kanada’ya göçmen alınması

30 Ocak tarihli ‘‘Kanada, Kariyer Sahibi Göçmen Alıyor’’ haberiniz yanlışlarla dolu. Öncelikle haberde belirtildiği gibi Kanada'nın Nova Scotia Eyaleti Türkiye'den 200 kişi almıyor, bütün dünyadan 200 kişi alıyor. Yazıda adı geçen ve programın Türkiye'deki resmi temsilcisi olduğunu iddia eden şirketin 200 kişiyi Nova Scotia Eyaleti'ne kabul ettirmesi imkánsız. İkinci olarak, haberde adı geçen programın Türkiye'ye en yakın resmi temsilcisi Ankara'daki Kanada Büyükelçiliği'dir. Bunun haricindeki başvuru yerleri sadece aracı kurumdur ve kesinlikle resmi nitelik taşımaz. Yine yazıda geçen 4 bin 250 dolarlık eyalet göçmenlik masrafı nasıl hesaplanarak çıkarıldı bilmiyorum, ama hem başvuru hem de göçmenlik vize harç paraları her iki türdeki göçmenlik işlemi için aynıdır, değişmez. Üstüne üstlük bir aracı kurum ile işlem yapanlar en az 3 bin dolar da aracı kuruma ödeme yaparlar; açıkça ortadadır ki bu bir ilave masraf demektir. Diğer bir konu, haberde kabul edilen meslekler listesinde adı geçen ve Kanada'da özellikle gazeteci olarak görev yapmak isteyenlerden çok iyi derecede İngilizce bilmeleri beklenir. Özellikle Türkiye'de eğitim almış doktorlarin Kanada'da mesleklerini yapmaları hemen hemen imkánsızdır. Lütfen insanların umutlarıyla oynanmasına alet olmayın.

Birol UZUNMEHMETOĞLU

helelio@yahoo.com

TEMSİLCİNİN NOTU

Haberi yazan muhabir arkadaşımız Ayten Serin, okurumuzun eleştirilerini tek tek yanıtladı:

1- Haberde kaynak olarak belirtilen Levent Semiramis, Kanada'nın Nova-Scotia Eyaleti tarafından yürütülen ‘‘Nova-Scotia Nominee Program’’ın dünya çapında koordinatörü olarak Cornwallis Financial Corporation'ın belirlendiğini ve Semiramis'in de bu şirketin Türkiye temsilcisi olduğunu; Vic, Mcphee&Liu hukuk şirketiyle birlikte çalışan New Life Immigration Services'e yetki verdiğini belirten iki ayrı belgeyi Hürriyet'e sunmuştur. Bu belgelerin kopyaları bizde de mevcuttur. Haberde yer alan bilgilerin tamamı Levent Semiramis tarafından verilmiştir.

2- Haberde eyaletin ‘‘200 kişi’’ değil ‘‘200 dosya’’ aldığı belirtilmiştir. Semiramis her dosyada 1 kişi olabileceği gibi bir aile de olabileceğini, böylece göçmen sayısının artabileceğini belirtmiştir.

3- Levent Semiramis, haberde 4250 dolar olduğunu belirttiği masrafın içinde 3000 doların, kendisinin temsilcisi olduğu hukuk şirketinin avukatlık masrafı olduğunu daha sonradan belirtmiştir.

4- Haber zaten iyi derecede İngilizce veya Fransızca bilen kariyer sahibi insanların göçmen olarak alınacağı konusunu ele almaktadır. Burada yer alan mesleklerden tıp alanında göçmen alımının ‘‘2002 Temmuz'undan itibaren özendirildiği’’ haberin içinde yer alıyordu (bu bölüm haber kısaltılırken atılmış).



Volvocu cezaevinde

GAZETENİZDE 5-6 Şubat tarihlerinde, 4. Levent Metro İstasyonu yakınındaki kazayla ilgili yayınlanan ‘‘Volvocu Cezaevinde’’ haberinde; Volvo otomobil sahiplerinin tümünü yargılayıcı fade kullanılmış ve müşterilerimiz rahatsızlık duymuştur. Olumsuz haberin başlığında yer almak, 75 yıldır tüm dünyada güvenli arabalar üretmesiyle bilinen ve Volvo ile eşanlamlı olan emniyet ve güvenlik felsefemize ters düşmektedir. Volvo'nun dünyaca ünlü erdemleri arasında emniyet, güvenilirlik, işlevsellik ve çevreye verilen önem yer alıyor. Saygılarımızla

Volvo Otomobil


OKURLARIMIZDAN KISA KISA

M.AKŞİT ÖZKURAL Gençlerbirliği hakkında özür dilemeniz, bir Gençlerbirliği taraftarı olarak beni çok memnun etti. Teşekkür ederim. Ama Anadolu kulüplerine hak ettikleri yeri verdiğiniz kanısında değilim.

HAKVERDİ TURHAL 2.5 milyon hacı Arafat'ta haberinde, ‘‘Adaylar Arafat Ovası'na çıkmaya başladı’’ dediniz. Ova düz alan olduğuna göre, oraya nasıl çıkılsın?

ALİ KARAASLAN Eskiden Kelebek ekiniz vardı. Karikatürleri okurken çok gülerdim. Lütfen Kelebek ekini geri getirin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!