Turan GÜLTEKİN/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2007 17:26
İZMİR Karşıyaka Belediyesi tarafından verilen ‘İnsan Hakları Ödülü’ne, Hürriyet Gazetesi, CNN Türk Televizyonu, İstanbul Valiliği ve Çağdaş Eğitim Vakfı tarafından yürütülen ‘Aile İçi Şiddete Son Kampanyası’ layık görüldü.
Hürriyet Gazetesi, CNN Türk Televizyonu, İstanbul Valiliği ve Çağdaş Eğitim Vakfı tarafından 2004 yılından beri yürütülen ‘Aile İçi Şiddete Son Kampanyası’, Karşıyaka Belediyesi tarafından 1992 yılından bu yana geleneksel olarak verilen İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü. Karşıyaka Nikah Dairesi’nde düzenlenen törene Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Arslan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Hakan Tartan, Doğan
Haber Ajansı Ege Bölge Temsilcisi İlyas Özgüven, CHP İl Başkanı Selçuk Ayhan ve Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyeleri ile kampanyayı yürüten kurumlar adına Hürriyet Gazetesi Kurumsal İletişim Müdürü Elvan Omay, CNN Türk Televizyonu’ndan Günay Selekman, İstanbul Valiliği’nden Avukat Vildan Yirmibeş ve Çağdaş Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bike Karaduman katıldı.
Törende konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, 25 yıldan bu yana verilen İnsan Hakları Ödülü’nün, Türkiye’nin bu alanda verilen tek ödülü olduğunu, dört kuruluş tarafından iki yıl sürdürülen kampanyanın ödül almayı hakettiğini söyledi. Karşıyaka Belediyesi’nin 2006 yılı için ödül vermemeye karar verdiğini ancak ödül komitesinin yaptığı inceleme sonucunda fikirlerinin değiştiğini ifade eden Durak, “Komite üyelerimiz bizzat kampanyanın yürütüldüğü İstanbul’a giderek inceleme yaptılar. Yaptıkları inceleme sonucunda kampanyadan çok fazla etkilendiler ve kampanyanın çok önemli kazanımlar sağladığını gördüler ve böylece ödül vermeye karar verdik” dedi.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde tüm insanların hiçbir ayırıma uğramadan insan haklarından yararlanacağı ifade ettiğini ve tüm ülkelerin bu bildirgenin altına imza attığını ifade eden Durak, “Yaşam, özgürlük ve kişi güvenliğinin her insanın hakkı olduğu, hiç kimseye işkence ve zulüm uygulanamayacağı, insanlık dışı ya da onur kırıcı biçimde davranılamayacağı, bu bildirgede açıkça vurgulanıyor. Aile içi şiddet tüm dünyada ve Türkiye’de en çok rastlanılan ihlallerin başında geliyor. Belediyemiz bu konuya dikkati çekmek istedi” diye konuştu.
İnsan hakları konusunun son yıllarda geniş anlam kazandığını anlatan Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Arslan ise, “Eskiden insan haklarına basitçe bakılıyordu, sadece karakollarda görülen kötü muameleyle sınırlıydı ve sadece birkaç dernek ile kişinin ilgi alanındaydı. Oysa son yıllarda insan hakları karakol boyutunu aştı ve kurumsallaştı. Artık aile içi şiddeti önlemeyi konuşuyoruz. Sıfırlamak mümkün değil, ancak ne kadar aza indirirsek iyi. İnsan hakları konusunda çok önemli mesafeler alındığı kanaatindeyim” dedi.
Konuşmaların ardından İnsan Hakları Ödülü 2006 Plaketi, kampanyanın yürütücüleri adına Hürriyet Gazetesi Kurumsal İletişim Müdürü Elvan Omay’a verildi. Ayrıca Hürriyet, Doğan Haber Ajansı ve kampanyanın destekleyicisi diğer kurumların temsilcilerine de plaket verildi.
KAMPANYA
Aile İçi Şiddete Son Kampanyası, dünyada en çok rastlanan insan hakları ihlalleri arasında bulunan aile içi şiddetin, en çok maruz kalan kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere tüm aile bireyleri üzerindeki yıkıcı ve kalıcı etkileri ortaya koymak, anlaşmazlıkları şiddete başvurmadan çözme becerisi kazandıran eğitim programı ile şiddetsiz aileler oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla 2004 yılında başlatıldı.
Eşler Arası İlişkiler Destek Programı, Gönüllü Programı, Aile İçi Şiddete Son Kampanyası Avrupa’da, Uluslar arası Aile İçi Şiddete Son Konferansı ile Eğitici ve Tanıtıcı Yayınlar, aşamaları uygulanan kampanya kapsamında 2004-2006 yılları arasında İstanbul’da nüfus yoğunlu 14 ilçe seçildi. Bu ilçelerde aile fertlerine yönelik olarak çeşitli eğitimler verildi, broşürler dağıtıldı, anketler yapıldı ve toplantılar yapıldı. Kampanya kapsamında 8 bin gönüllü eğitildi. Şubat 2005’te kampanya Almanya’da yaşayan Türkler’e yönelik olarak başlatıldı. Kasım 2005’de Hürriyet Gazetesi, BM Nüfus Fonu ev sahipliğinde İstanbul’da bir konferans yapıldı. Bir web sitesi açıldı, kadın festivali düzenlendi. Kampanya 2006 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından “
Altın Pusula” ödülüne layık görüldü. 2004 yılında İstanbul’da başlayan kampanya daha sonra İzmir, Ankara, Van, Şanlıurfa, Nevşehir, Kars, Erzurum ve Trabzon’a taşındı, toplam 15 bin 547 kişiye eğitim verildi.
ÖDÜL DAHA ÖNCE KİMLER VERİLDİKarşıyaka Belediyesi tarafından 1992 yılından bu yana verilen İnsan Hakları Ödülü’ne, 1992’de Aziz Nesin, 1993’te Uğur Mumcu, 1994’te Bosna-Hersek halkı adına Alija İzzetbegoviç, 1995’te Kırım halkı adına Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 1996’da KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 1997’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, 1998’de Mehmetçik ve Şehit aileleri, 1999’da AKUT üyelerine ve gönüllüleri, 2001’de Eğitim Gönüllüleri adına İbrahim Betil ve Mehmet Özdilek, 2002’de İmece Evleri Projesi nedeniyle Hukukçu Erbay Yucak ve Süleymanbey, Aksu ve Çay Köyü, 2003’te Nevvar- Salih İşgören Çifti, 2004’te Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği adına Prof. Dr. Türkan Saylan, 2005’te de Umut Vakfı layık görüldü.