Hürriyet Treni’ne Kemah molası

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet Treni’ne Kemah molası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2008 01:02

Hürriyet Gazetesi ve Türkiye Cum-huriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ortak girişimiyle 1 Temmuz’da Kars’tan yola çıkan "Hürriyet Hakkımızdır. Tren Özgürlüktür" treni, dördüncü durağı Sivas’a giderken Kemah’ta mola verdi.

Erzincan’ın Kemah İlçesi’nde düzenlenen "12’nci Kemah Sultan Melik Tarih Kültür ve Spor Şenlikleri"ne katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hürriyet Treni’nin anlamının büyük olduğunu belirterek "İllerimizi adım adım dolaşacak, tren sevgisini, özgürlüklerin güzelliğini insanlarımıza tanıtacak" dedi.

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, yanında TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) ait özel uçakla dün saat 09.40’ta Erzincan’a geldi. AKP Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Vali Ali Güngör, Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Güler, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç tarafından havalimanında karşılanan Bakan Yıldırım, kent merkezine hareket etti. İl Genel Meclisi toplantısına bir süre katılan Bakan Yıldırım, karayoluyla Kemah İlçesi’ne geçti.

Kaymakamlık, Belediye ve İstanbul Kemahlılar Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "Kemah Sultan Melik Tarih Kültür ve Spor Şenlikleri"nin açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Hürriyet Hakkımızdır" treniyle ilgili olarak şunları söyledi:

Trenin anlamı büyük
/images/100/0x0/55eb5f05f018fbb8f8bcc850


"Hürriyet Treni’nin anlamı büyük. TCDD ile Hürriyet Gazetesi’nin birlikte gerçekleştirdiği bir organizasyon. Önemli mesajları var. Bu mesajlardan bir tanesi, özgürlüklerin, insan haklarının uluslararası düzeyde tanındığı, kabul edildiği BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 60’ıncı yılı. Hürriyet Gazetesi’nin 60’ıncı yıldönümü. Ve bu önemli yıldönümü milletimin sevdası, kültürü, acı, tatlı, geçmişinin sembolü olan trenle birleştirerek hem ülkemize tren sevgisini artırmak, hem de özgürlükleri daha da geliştirmek. Ülkemizi demokrasinin derinleştiği, özgürlüklerin geliştiği bir döneme yeni bir çağa taşımak için başlatılan bu kampanyayı, bu güzel organizasyonun da bugün bizlerle buluşmuş olması festivale ayrı bir anlam katmaktadır. Hürriyet Trenimize hoş geldin diyorum. Bundan sonra illerimizi adım adım dolaşacak, tren sevgisini, özgürlüklerin güzelliğini insanlarımıza tanıtacak, birçok etkinliklerde bulunacak."

Çocukların maket sevgisi

İstanbul Kemahlılar Derneği Başkanı İhsan Boyalan tarafından şükran plaketi verilen Bakan Yıldırım, Kemah İstasyonu’na geçti. Bakan Yıldırım, "Hürriyet Hakkımızdır. Tren Özgürlüktür" trenini, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’le birlikte gezdi. Ertuğrul Özkök ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’la "hızlı tren" maketinin bulunduğu vagonda maketleri inceleyen Bakan Yıldırım, "Çocuklar bunları çok seviyor" dedi. Daha sonra hatıra defterini imzalayan Bakan Yıldırım, Hürriyet Gazetesi Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan’ın hazırlayıp sunduğu programa AKP Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Vali Ali Güngör, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve "hurriyet.com.tr" Yayın Yönetmeni Fatih Çekirge ile konuk oldu. Yaklaşık 20 dakika süren program sonunda Temuçin Tüzecan, 20 Aralık 1955 doğumlu olan Bakan Yıldırım’a doğum günü yayınlanan Hürriyet’in birinci sayfasını hediye etti. Hürriyet’in 20 Aralık 1955 tarihli birinci sayfasında yer alan "19’ların parti kurması bugüne kaldı" başlığını okuyan Bakan Yıldırım, tebessüm etmekle yetindi.

Kemah Belediye Parkı, internetevi, kütüphane, pansiyon, lise teknoloji sınıfı, TEDAŞ yeraltı sistemi açılışlarını yapan Bakan Binali Yıldırım, doğum yeri Refahiye İlçesi’ne geçti.

Hürriyet’i çok seviyoruz

Sultan Melik Tarih Kültür ve Spor Şenlikleri’nin bir bölümünü izleyen Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, kendisine hoş geldin diyen 13 yaşındaki folklorcu Davut Afacan’a yakın ilgi gösterdi. Özkök, "Sizi ve Hürriyet Gazetesi’ni çok seviyoruz" diyen Davut Afacan’ı sevdi.

Bakan Yıldırım’a sürpriz gazete
/images/100/0x0/55eb5f05f018fbb8f8bcc852


Binali Yıldırım, "Hürriyet Hakkımızdır. Tren Özgürlüktür" trenini, Ertuğrul Özkök’le birlikte gezdi. Hürriyet Gazetesi Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan, 20 Aralık 1955 doğumlu Bakan Yıldırım’a doğum günü yayınlanan Hürriyet’in birinci sayfasını hediye etti.

Binali Yıldırım, doğudan batıya devam eden göçü durdurmak için iktidarın Köy-Des (Köyleri Destekleme) Projesi’ni başlattığını belirterek "Bu yıl köylerdeki enerji ihtiyacını yani elektrik altyapısını iyileştiriyoruz. Artık köylerde TV, çamaşır, bulaşık makinaları var. İhtiyaçlar geliştikçe altyapı da yetersiz kaldı. Bunun için bu yıl elektrik altyapısının iyileştirilmesi içir 1 milyar TL kaynak ayırdık, aynı şekilde yolların asfaltlanması da devam ediyor" dedi.

HÜRRİYET TRENİ’NDEN ŞUNUÖĞRENDİM

Arkadaşım artık beni dövemeyecek

Sözünü edeceğim hikáye Kars’ta yaşandı ama Fatih Çekirge dün Kemah’ta, konferans vagonunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı toplantıda aktardı. Hürriyet Hakkımızdır treninin etkinliklerine katılan çocuklardan birine sormuş: "Ne anladın sen şimdi bugün?.."

Çok güzel bir cevap almış: "Anladım ki arkadaşım beni dövemeyecek, ben de arkadaşımı dövemeyeceğim."

Şimdi bu çocuk cümlesinin büyüklerin diline tercüme edilmesi gerekiyor. Toplantıdaki herkes bunu Hürriyet Treni’nin yapacağında birleşiyor.

Sivaslılardan özür diliyoruz

Şimdi bir açıklama yapmamız gerekiyor: Trenin aslında dün sabah Sivas’ta olacağını duyurmuştuk. Ancak biraz elimizde olmayan nedenlerle, biraz da Bakan Yıldırım’ın treni Kemah’ta ziyareti nedeniyle Sivas’a geciktik. Tüm Sivaslılardan özür diliyoruz.

Kendimizi affettirmek için bir duyurumuz var: Hürriyet ve TCDD arasındaki İnsan Hakları Treni Projesi, önümüzdeki yıl da tekrarlanacak. Üstelik önümüzdeki yıl, trenin insan hakları perspektifi genişleyecek; çevre ve geçtiğimiz illerin sorunları ve çözüm yolları da eklenerek zenginleşecek.

Ortaklığın devamının temelleri dün Kemah’ta atıldı. Böylece, bu yıl geciktiğimiz Sivas’a daha fazla zaman ayırarak bu elimizde olmayan hatayı telafi etmeye çalışacağız.

Gardaki etkileyici manzara

Şimdi Sivas’ın saatlerini farkında olmadan çalan Kemah’a dönelim. Kemah önceki geceden hazırdı Hürriyet Hakkımızdır Treni’ne. Yüzlerce Kemahlı, çoluk çocuk, etrafı dağlarla çevrildiği için etkileyici bir manzaraya sahip olan garı doldurmuştu.

Tiyatroya yine büyük ilgi

Son dakikada programa alındığı ve tiyatro vagonunu hazırlamaya fazla zaman kalmadığı için, Akbank Çocuk Tiyatrosu ekibi telaşlıydı. Ama telaşlanacak bir durum olmadığı hemen anlaşıldı. Tüm tren sakinleri, vagonun perdelerinin zamanında açılması için seferber oldu çünkü. Ertesi gün gruptan Hayrettin Aslan, şükran ve mutlulukla söz ediyordu bundan. Mutlu olduğu bir nokta da trenin koridorlarında, herkesin dilinde yankılanan oyunun şarkılarıydı: "Cin cin cin gibiyim" ve "Taş taş taş kafa."

Tren yolculuğu tamamlanana kadar Hürriyet Hakkımızdır Treni’nin sakinleri, Akbank Çocuk Tiyatrosu’na rakip olabilir, duyurulur.

Maratoncu Kazım Baba

Bugünlük Kemah’tan trenimizin kayda geçirdiği son birkaç enstantaneyi aktararak müsaadenizle Sivas’a doğru yola çıkıyoruz: Üzerinde "Yaş 79 işbitmemişspor" yazılı atleti ve omzunda kocaman transistörlü radyosuyla gezen maratoncu Kazım Baba...

1926 doğumlu olan ve Kemah’tan 1938 yılında ilk trenin geçişine tanık olan, hálá trenleri çok seven Mediha Soysal...

Doğum günü Hürriyet’i

Doğdukları günün Hürriyet Gazetesi’nin ilk sayfasını almak için kompartmanda kuyruğa girenler...

Ve bir süre sahipsiz kalan 1974 tarihli bir sayfanın sahibini ararken, yılların ne çabuk geçtiğini unutup "Birisi çocuğunun doğum günü Hürriyeti’ni unutmuş galiba" diye seslenen Hürriyet Kurumsal İletişim Müdürü Evrim Sümer’in Kemah Kaymakamı Eyüp Çalışır’dan aldığı cevap: "O benim!"

Kemah’a ve genç kaymakamına sevgiler...

BUGÜN AMASYA GARINDAYIZ

10.30 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü’nün çocuklarla atölye çalışmaları

11.00 Aile İçi Şiddete Son Eğitimi

13.30 İnsan Hakları Eğitici Eğitimi

14.30 Akbank Çocuk Tiyatrosu "Masal Masal İçinde" oyunu

Gün Boyu: "Birinci Sayfalardan Hürriyet Hakkımızdır" ve "Demiryolu" sergileri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!