Hürriyet Treni Diyarbakır’da

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet Treni Diyarbakır’da
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2008 17:16

HÜRRİYET Gazetesi ile TCDD'nin birlikte düzenlediği ‘Hürriyet Hakkımızdır, Tren Özgürlüktür’ projesi kapsamında 1 Temmuz’ta Kars’tan hareket eden Hürriyet Treni bugün Diyarbakırlılarla buluştu.

Trende yapılan yazı işleri toplantısının sabahki bölümüne DTP'li milletvekilleri ve yerel yöneticiler, öğleden sonra ise Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AKP milletvekilleri ve Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu konuk oldu. Bir ara yazıişleri toplantısına katılan Diyarbakırlı çocuklar da Hürriyet'in kendilerine gösterdiği ilgiye teşekkür etti.

Hürriyet Treni, yolculuğun 12'nci durağı olan Diyarbakır'da sevgi gösterileriyle karşılandı. Hürriyet Treni'ni gezmek ve etkinliğe katılmak amacıyla sabahın erken saatlerinde TCDD 5'inci Bölge Müdürü H. Ahmet Şener. TCDD Ticaret Daire Başkanlığı'nda görevli Erdoğan Nemutlu, Milli Eğitim Müdür Vekili Zülfü Toman, Mesleki Eğitimden Sorumlu Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şeyhmus Ayan ve kentteki okul müdürleri istasyonda beklemeye başladı. Sevgi gösterileriyle karşılanan Hürriyet Treni büyük ilgi gördü.

Diyarbakır Garı'nda, Hürriyet Gazetesi'nin 60 yıllık ilk sayfalarının bulunduğu kolleksiyonun sergisi açılırken, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilmesinin 60. yılı nedeniyle insan hakları maddelerinin yazılı bulunduğu dövizlerde tren garını dolduranlar tarafından ilgiye izlendi. Uluslarası Af Örgütü Eğitmenleri Melda Akbaş ile Ela Esra Günad, çocuklara insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda ayrıntılı bilgi verdi onların çocuk haklarıyla ilgili düşüncelerini aldı.
Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından kendilerine okul öncesi eğitim verilen 100 çocuk da treni gezerek doğdukları gün çıkan Hürriyet gazetesinin sayısını aldı.

ÇOCUKLAR, YAZI İŞLERİ TOPLANTISI
Trendedeki Hürriyet vagonunda Hürriyet'in Yazı İşleri toplantısı yapıldı. Hürriyet Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, Ankara Temsilcisi Enis Berberoğlu, yazar Yalçın Doğan, gündem sayfaları editörü Ayça Aktan, görsel danışman Reha Erdoğan, Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan, yazı işleri toplantısında, Diyarbakırlı çocuklarla birlikte oldu.
Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, çocuklara bir gazetenin nasıl hazırlandığını ayrıntılarıyla anlatırken, çocuklar da Hürriyet'in kendilerine gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür etti.

BAKAN EKER'İN ZİYARETİ
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yanında AKP milletvekilleri Abdurahman Kurt ile Kutbettin Arzu ve Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte, Hürriyet gazetesinin yazı işleri toplantısına katıldı

Bakan Eker burada yaptığı konuşmada,trenin hem hasretin hem de kavuşmanın sembolü olduğunu belirterek, “Hürriyet’in 60’ıncı yılına böyle bir sosyal sorumluluk projesi ve tarih ilişkisi anlamında denk gelmesi önemlidir. Çocukluğumun geçtiği yerde postane yoktu. Dicle’yi kayık ile geçerdik, 5 kilometre yürüdükten sonra posta trenine mektubu elden verirdik. Trenlerin keşif dünyası vardır. Hiç bir seyehatte almayacağınız zevki trenden alırsınız. Sizi büyük bir keaşif alınana götürür. Sizin Hürriyet’i İnsan Hakları Evrensel Beyanamesi ve tren ile birliştirip bir aktiviteye dönüştürmeniz çok güzel. Demir yollarının da böyle bir tanıtıma ihtiyacı vardır. Dilerim bu projeler artarak devam eder” dedi.

Diyarbakır’ın temel sorununun hak etmediği bir imaja sahip olması olduğunu ifade eden Bakan Eker, “Diyarbakır’da bir olay olduğunda diğer kentlere göre kat sayısı daha fazla gösteriliyor. Oysa buraya gelen görevliler gelirken de giderken de ağlıyor. Son yıllarda her anlamda aldığı darbeler ile dünya harikası kent küller altında kalmıştır. Oysa yıllar önce çeşitli dil ve dinler bir arada barış içinde yaşadı. Ancak son 25 yılda mülteci kampına dönüştü” diye konuştu.
Hürriyet Treni'ne konuk oldu. Bakan Eker Hürriyet yönetici ve yazarları ile vagonları dolaştı. Bakan Eker’e tren hakkında bilgi verildi ve Eker’in kesin doğum tarihini bilmemesi nedeniyle doğduğu gün varsayılan 3 adet Hürriyet doğum günü gazetesi verildi.

DTP'LİLER ZİYARET ETTİ
DTP'liler ise trende Hürriyet'in yazı işleri toplantısının sabahki bölümüne konuk oldu. DTP milletvekilleriyle birlikte treni ziyaret eden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir, kentin ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarını dile getirdi ve çözüm yollarını aradı. Baydemir, Hürriyet Treni'nin Diyarbakır’da yürüttükleri insan hakları çabalarına büyük katkı sağladığını dile getirdi.
DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, birlikte yaşama azmi ve kararı içinde olan insanların buluşturulmasında Hürriyet treninin başlangıç olmasını isterken, DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, “Hürriyet sadece Doğan Grubu'nun değil, Türk medyasının amiral gemisidir” dedi.

DTP milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e treni Hürriyet Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan gezdirdi. Hürriyet'in yazı işleri toplantısının yapıldığı vagonda ise Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile DTP’li milletvekilleri ve Hürriyet Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, Hürriyet Ankara Temsilcisi Enis Berberoğlu, yazar Yalçın Doğan, gündem sayfaları editörü Ayça Aktan, görsel danışman Reha Erdoğan ile bir araya gelerek kentin sosyal, kültürel ve ekonomik sorunları ile kadın ve çocuk haklarıyla ilgili sohbet etti. Hürriyet Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan, “ Politikayı bir yana bırakıp kentinizin üç tane öncelikli sorununu anlatır mısınız? yaptığınız, yada yapacaklarınız yapılması ve gerekenler nelerdir?” diye sordu.
Kendisine yapılan başvuruların yüzde 95'inin iş isteği olduğunu belirten Osman Baydemir, “Yani hükümete yapılması gereken talep bana geliyor. Bu veri kentin en belirgin temel ihtiyacını ne olduğunu gösteriyor” dedi.

Kentin ikinci sorununun ulaşım olduğunu belirten Baydemir, çevre yolunun acil ihtiyaç olduğunu, uluslararası trafiğin kentin içindeng eçtiğini söyledi. Turizmin önemli olduğunu belirten, ancak Diyarbakır Surları'na gereken ilginin gösterilmediğini kaydeden Baydemir, “Uluslararası sivil havaalanı kentin bölgesel metropol kent yada ortadoğunun ticaret üssü olmasında büyük bir katkısı olacaktır. Diyarbakır hakikaten ortadoğu ticaretine müdaahale edebileceğimiz merkez kentlerden bir tanesidir. Bu manada Diyarbakıra yaklaşımın biz pozitif ayrımcılık ayrımcılık temelinde gerçekleşmesi gerektiğini dünüşüyoruz” diye konuştu.
Baydemir, 1976 yılından bugüne kadar hemen hemen her hükümetin topluma paketler sunduğunu hatırlattı, şimdi 3 milyon 800 bin insana istihdam sağlayacağı söylenen paketin de bilim dışı olduğunu ileri sürdü, “Keşke gerçekleşse. Herkesten önce ben bunu isterim ama gerçekçi değil” dedi.

Osman Baydemir, Diyarbakır için mermercilik, turizm, organik tarım gibi 3- 4 sektör seçilip teşvik edilmesini istedi.

TÜZECAN: SORUNLARI TAŞIMAK İSTİYORUZ
Hürriyet Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan, önümüzdeki yıl Hürriyet treninin Samsun’dan yola çıkmasını hedeflediklerini söyledi. Tüzecan, niyetlerinin her yıl treni bir başka güzergahta yola çıkarmak olduğunu da belirterek şöyle dedi:
“Tren bu yıl gerçekten etkili oldu. Herkes gördü bunu. Tren gelip de bu işleri yapınca herkes ikna oldu. Önümüzdeki yıl böyle bir niyetimiz var. Burdan yerel yönetimlerden büyük destek bekliyoruz. Yerel sorunları, her ilin 3-4 sorununu temel çözüm önerileriyle belkide bir manifesto olarak sonunda İstanbul'a götürmek istiyoruz. Yöneticileri bir araya getirip İstanbul'da bir büyük toplantıda ‘Anadolu treni bunu dedi’ ve bunu bir rapor şekline getirebiliriz. Bütün bunları topladığımızda merkezden değil yerelden kaynaklanan 150 tane çözüm önerisini yanımızda götürüyor olacağız. Önümüzdeki yıl sizinle daha yakın mes“ai içinde olacağız desteğinizi bekliyoruz.”

Hürriyet Gazetesi Kurumsal İletişim Diretörü Temuçin Tüzecan’a sanatçı Murat Evgin tarafından Hürriyet’in 60. kuruluş yıldönümü nedeniyle bestelediği marşın sözlerini Hürriyet treni önünde hediye etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!