Hürriyet treni bugün Kars’tan yola çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet treni bugün Kars’tan yola çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2008 10:00

"Hürriyet Hakkımızdır" özel treni, bugün Kars’tan yola çıkıyor. Hak kavramını çocuklara, gençlere ve kadınlara anlatmayı, demokrasi tabanını büyütmeyi hedefleyen Hürriyet Gazetesi’nin insan hakları projesinin önemli bir parçası olan tren, Kars Garı’nda sabahtan itibaren vatandaşlar ile buluştu. Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın yanı sıra Kars Valisi, Belediye Başkanı ile Hürriyet ve TCDD’den yöneticilerin katılacağı uğurlama töreni ardından, tren, 45 günlük yolculuğuna başladı. Kars’dan sonraki durak, Erzurum.

Haberin Devamı

KARS'TAN SESLENDİLER / VİDEO

HÜRRİYET Gazetesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile ortaklaşa düzenlediği ‘Hürriyet Hakkımızdır Treni’, Kars’tan yola çıktı. Kars Garı’nda düzenlenen törende konuşan Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, “Trenin benim hayatımda önemli ve nostaljik bir yönü vardır. 6 yaşından 10 yaşına kadar her hafta sonu İstanbul- Ankara arasında yataklı trende babam bana kalıyordu” dedi. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise “Türkiye’de treni halkımızın yüzde 98’i seviyor ama yüzde 2'si biniyor. Demek ki treni seven herkes trene binmiyor ama Hürriyet’i seven herkes Hürriyet’i alıyor” diye konuştu.

Pegasus Havayolları’na ait ‘Hayırlı’ uçağı ile saat 11.10’da Kars Havalimanı’na gelen konukları, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu çiçek vererek karşıladı. Otobüslerle Kars’a hareket eden gazeteci ve sanatçılardan oluşan grubu Kars Kültür Evi’nde Vali Mehmet Ufuk Erden ve eşi ağırladı. Kültür Evi bahçesinde konuklara bal ve peynir başta olmak üzere Kars'ın yöresel ürünleri ikram edildi. Kafile daha sonra Kars Garı’na geldi ve bir süre yerel sanatçılardan oluşan grubun verdiği mini konseri izlendi.

Hürriyet Treni'nde neler var?

BİR lokomotif ve 11 vagondan oluşan Hürriyet İnsan Hakları Treni, 40’dan fazla Anadolu şehrinde sanatçı, köşe yazarı ve aydınlarla vatandaşları garlarda buluşturacak.

Tiyatro vagonunda Akbank Çocuk Tiyatrosu, Işıl Kasapoğlu’nun yazıp yönettiği ‘Masal Masal İçinde’ adlı oyunu sergileyecek.
Hürriyet İnsan Hakları Treni’nde ayrıca Uluslararası Af Örgütü’nün oyunlu eğitim atölyeleri, Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği İnsan Hakları ve Aile İçi Şiddete Son eğitim ve panelleri gerçekleştirilecek.

TCDD de trenin bir vagonunda açtığı sergide, tarihten günümüze kullanılan trenlerin çeşitli maket ve fotoğraflarını sergileyecek. Vagonlardan birinde ise Doğum Günü Hürriyeti katılımcılara hediye edilecek.

Hürriyet İnsan Hakları Treni’nin konferans vagonu haline getirilen bölümünde ise çeşitli paneller ve etkinlikler düzenlenecek ayrıca Hürriyet Yazıişleri toplantıları gerçekleştirilecek.

Trenin duraklarında ise Hürriyet Gazetesi yazarlarıyla vatandaşların buluşması sağlanacak. Gidilen illerdeki sivil toplum kuruluşlarının standları da oluşturulacak ve seslerini duyurmaları sağlanacak.



“HÜRRİYET 60 YILDIR TÜRKİYE'NİN NABZINI TUTUYOR”

Hürriyet Gazetesi’nin, kuruluşunun yanı sıra İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin de 60'ıncı yılı olmasından yola çıkarak, TCDD ile organize ettiği ‘Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür’ adlı proje kapsamında hazırlanan Hürriyet Treni’nin yola çıkması nedeniyle Kars Garı’nda tören düzenlendi.

Törende ilk konuşmayı yapan Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, “Hürriyet Treni’ni Kars’ta görmek, ‘Hürriyet Hakkımızdır’ temasıyla bir sosyal projenin Kars’tan başlamasına tanık olmak, Kars için, bir Belediye Başkanı olarak benim için son derece mutluluk verici bir olaydır. Estirilen rüzgar, Hürriyet’in ikinci 60’ıncı yılına kadar hafızalarda kalır. Zira, hiç kuşkusuz Hürriyet 60 yıldır Türkiye’nin nabzını tutmasını bilmiş en önemli gazetedir” dedi.

VUSLAT DOĞAN SABANCI: İNSAN HAKLARI HERKESİN MESELESİ

Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, ev sahibi olmanın kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Kars hepimizin zihninde Türkiye’nin başlangıç ve bitiş noktası olan yerlerinden biridir. Cumhuriyet Türkiyesi’nin kızıl elmasıdır. Kars bağımsızlığını kazanmasaydı cumhuriyet mücadelesi çok daha güç olacaktı. Misak-ı milli sınırları çizilerken Kars’a önemli bir görev verildi. Haritamızı ‘Edirne’den Kars’a güzel yurdum’ diye çizdik” dedi.

Törene katılanlar

HÜRRİYET İnsan Hakları Treni'nin Kars'tan uğurlanışı törenine katılanlar şunlar:

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abamüslüm Güven, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, Kars Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, Yan Yayın Yönetmeni Neyyire Özkan, Bölge Yayın Yönetmeni Nejat Seçen, Yazı İşleri Müdürü Doğaner Gönen, Hürriyet yazarları Ferai Tınç, Yalçın Bayer, Fatih Çekirge ve Kanat Atkaya, karikatürist Latif Demirci, CNN Türk Genel Müdürü Ferhat Boratav, Hürriyet İnsan Kaynakları Koordinatörü Sancak Basa, Hürriyet Kültür Sanat Editörü İhsan Yılmaz, Hürriyet Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, Hürriyet Gazetesi Editörleri Tarık Devrim, Serdar Devrim, Hürriyet Yurtdışı Yayınlar Müdürü Bülent Mumay, DHA Genel Müdür Yardımcısı Kemal Gülmüş, Hürriyet Gazetesi Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan, Kurumsal İletişim Müdürleri Evrim Sümer ve Emel Armutçu, Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek, Radikal Yazarı Oral Çalışlar, Referans Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık, Sanatçılar Mahsun Kırmızıgül, Okan Bayülgen, Anadolu Ateşi Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, Yavuz Bingöl,  Nükhet Duru, Demet Akalın, Gülşen, Gökhan Özen, Gripin, Sefarad, Grup Gündoğarken, Red, Manga, Öykü ve Berk, Murat Evgin.


Vuslat Doğan Sabancı sözlerine şöyle devam etti:

“Trenimizi doğudan başlatıyoruz. Türkiye’nin istikameti de hep böyle olmuştur. Hürriyet’in tüm hakları, herkese öğretme projesinin önemli bir adımıdır. Amacımız Türkiye’de yaşayan herkese, tüm bireylere haklarını öğretmektir. Türkiye’de insan hakları açısından 4 önemli konuyu gündemimize aldık. İlki, kimsenin şiddet görmeme hakkı. Kadın ve çocuklara yapılan şiddet çok yaygın. Her üç kadından biri şiddet görüyor. Diğeri, kız çocuklarının eşit eğitim hakkı. Yüksek öğretime gidemeyen kız çocuklarının yarıdan fazlası babalarının baskısıyla öğretimine devam etmeme kararı alıyor. İlkokula gidemeyen kız çocuklarının yüzdesi de fazla. Diğer önemli insan hakları ihlali kız çocuklarının zorla evlendirilmesi. Oran Türkiye’de yüzde 10. Belki daha derine gitsek daha yaygın olduğunu görürüz. Diğer bir konu ise ayrımcılık. Türkiye’de ayrımcılığı her bireye öğretmemiz ve içimize sindirerek yaşamamız lazım. İnsan hakları meselesi hep uçta ve başkasının meselesi olarak görülüyor, siyaset malzemesi olarak kullanılıyor. Halbuki bu sorun herkesin meselesi. Demokrasiyi içimize sindirmek için hepimizin insan haklarını da içine sindirmesi gerekli. Bizim görevimiz gazetecilik ve ancak özgür, demokratik ortamlarda nefes alarak yaşayabiliyoruz.”

TREN ÖZGÜRLÜK

Vuslat Doğan Sabancı, trenin kendisi için özgürlük olduğunu ifade ederek, “Zaten sloganlarımızdan birisi de bu. Trenle ilgili herkesin özel bir anısı vardır. Ben de böyle bir anımı ve trenin benim için önemini sizlerle paylaşmak istiyorum. Tren benim çocukluğumda, 6 yaş ile 10 yaş arasında süren, babamla baş başa olma özgürlüğümdü. Her hafta sonu İstanbul’dan Ankara’ya yataklı trende babam bana kalıyordu. Ne diğer kız kardeşlerime ne de anneme. Bu nedenle trenin benim için önemli ve nostaljik bir yönü vardır” diye sözlerini tamamladı.

TCDD GENEL MÜDÜRÜ: HÜRRİYET'İ SEVEN HERKES HÜRRİYET'İ ALIYOR

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise, Hürriyet Gazetesi gibi çok tanınan bir markayla tren gibi az tanınan bir olgunun aynı projede buluşmasının önemini anlattı.

Kars’taki açılış töreninin bütün istasyonlardan naklen izlendiğine dikkati çeken Karaman, “Hürriyet Gazetesi’nin 60’ıncı yılını tüm demiryolcular adına kutluyorum. Türkiye’de treni halkımızın yüzde 98’i seviyor ama yüzde 2'si biniyor. Demek ki treni seven herkes trene binmiyor. Ama Hürriyet’i seven herkes Hürriyet’i alıyor. Bu trenin oluşturulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Trenin tanınmaya, yeniden gündeme gelmeye ihtiyacı var” dedi.

VALİ: ATALARIMIZ DA ANADOLUYA KARS'TAN GİRDİ

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ise “Atalarımız 900 yıl önce bu kapıdan hareketle Anadolu’ya girdiler. Hürriyet ekibini ve camiasını tebrik ediyorum. Bu trenin Anadolu’nun her köşesine bir duyarlılık götüreceğine inanıyorum. Dileğim bu tren vasıtasıyla tüm ülkemizde insan hakları temelinde demokrasi ve özgürlüğün, herkesin yaşam standardının gelişmesidir. Toplumda olumlu etkilerini günlerce göreceğiz. İlimizde de insan hakları kurullarımızı çalıştırıyoruz ve sosyal sorunları çözmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

SANATÇILAR NE DEDİ?

* Okan Bayülgen:
Hürriyet’in daveti ve özellikle kaldırdığı tren mesajı çok doğru bir trendir. Bizim uçakla buraya gelip sonra bir trene binme meselesi de bu memleket için trene binmek gerektiği meselesi de çok doğrudur. Tabii ki, ben projenin neresindeyim? Sadece bu işin misafiri ve fotoğrafı olarak. Elimden ne geliyorsa o fotoğrafı daha önemli kılmak için, bu proje için yapacağım. Benimki sadece günübirlik bir Kars ziyareti. Bakın ne güzel bir şey. Hem işe yarıyoruz hem görmediğimiz memleketin en önemli şehirlerinden birini görüyoruz.

* Demet Akalın:
Çok güzel, çok keyifli. Keşke hafta sonu olsa da kalsaydık. Güzel bir iş için buradayız ama dönüyoruz ne yazık ki öğleden sonra dönüyoruz. Kars’ta olmak çok enteresan çünkü Türkiye’nin öbür ucundayız. Burada olmak mutluluk verici.

* Yavuz Bingöl:
Hürriyet’in 60. yılı ve bütün sanatçı arkadaşlarla memleketim Kars’tayız. Buradan başlamak bizim için Kars için çok anlamlı tabi. İnsan Hakları Bildirgesi’nin de 60. yılı. Buradan Edirne’ye kadar gidecek bir tren yolculuğu var, 40-45 gün içinde. Hürriyet mensupları ve bütün sanatçı arkadaşlarımız burada. Herkese hoş geldin, diyorum.

* Mahsun Kırmızıgül:
İnsan haklarının ihlal edildiği bir ülkede yaşamaktan aslında son derece rahatsız oluyorum. Çünkü çok güzel bir ülkede yaşıyoruz. Bu ülkede bütün insanların mutlaka kendi haklarını sonuna kadar savunmaları gerekiyor. Bu konuda halkımız biraz daha bilinçlenmeli. Onun için bugün Hürriyet’in bu özgürlük trenini İnsan Hakları Bildirgesi’yle birlikte 60’ıncı yılında yola çıkması çok anlamlı bence. Onun için burada, bu trende bulunmaktan son derece onur duyuyorum. Onun için Hürriyet’e de böyle bir etkinlik başlattığı için teşekkür ediyorum. Dilerim bundan sonraki yıllarda ülkemiz için bir utanç olan insan haklarının çiğnendiği, ihlal edildiği, diğer üçüncü dünya ülkeleri gibi olmayız, diye düşünüyorum.

* Gülşen:
İnsan Hakları Bildirgesi’nin 60’ıncı yılıyla Hürriyet Gazetesi’nin de 60’ıncı yılının denk gelmesiyle oluşturulmuş bir proje. Ve buradan olmaktan dolayı çok mutluyum. İnsan haklarına ülkemde her şehirde, her köyde yaşayan insanın doyasıya yaşamasını ve bu konuda bilinçlenmesi için elimden gelen her şeyi vermeye Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olarak üzerime düşeni bugün burada bulunarak da olsa, bundan sonra da bunu her alanda yapmak istiyorum.

* Nükhet Duru:

Tabii ki, teklif geldiği zaman, daveti aldığımda ikilemedim bile. Hem ilk defa Kars’ı göreceğim için hem de bu kadar anlamlı bir projeye dikkat çekmek adına tüm arkadaşlarımla paylaşmak istedim. Bence çok çağdaş ve Hürriyet’in 60’ıncı yılına yaraşır bir kutlama.

* Gökhan Özen:
Bence çok önemli. Birtakım şeylerin ülkemizde herkese yayılması için, tabana yayılması için bütün ülkede Hürriyet, düşünce özgürlüğü, hareket özgürlüğü, demokratik kavramların anlaşılması, algılanması, laiklikle birlikte yaşanması bunlar çok önemli kavramlar ve bunları anlatmak adına sembolik de olsa burada bulunmaktan çok büyük mutluluk, çok büyük gurur duyuyorum.

* Kutlu Özmanikacı: Yüksek Sadakat Grubu
Bu proje zaten benim parçası olduğum bir proje. Aynı zamanda Hürriyet çalışanı olduğum için bu projenin müzik ayağını organize etmekle sorumluyum. İnsan hakları temelde demokrasinin yaygınlaşması, tabana yayılması için belki de ilk etapta düşünülmesi gereken şeylerden biri. Bunları sadece bireyle devletin hakları olarak değil, bireyin toplumla olan ilişkisindeki hakları olarak ele almak lazım. O yüzden çok geniş bir alana yayılıyor. Hem Hürriyet’in 60’ıncı yılında hem de İnsan Hakları Bildirgesi’nin 60’ıncı yılında böyle bir şeyin Türkiye çapında geniş bir yüzeye yayılarak gerçekleştirilmesi ve devamının planlanması bence çok önemli. Biz müzisyen olarak burada bulunmaktan son derece mutluyuz. İçinde bulunmaktan son derece keyif aldığım bir organizasyon.

* Kenan Vural: Yüksek Sadakat Grubu
Bir müzisyen olarak buralara gelme fırsatı her zaman doğmuyor. Biz aslında kendi coğrafyamızdan biraz uzakta yaşıyoruz İstanbul’da. Aslında bu benim için çok güzel bir durum. Böyle bir projeyle de buralara gelmiş olmamız ve konserlerle kitlelerimize ulaşmamız açısından çok önemli görüyorum.

* Grup Gripin:
Çok güzel bir proje. Duyduğumuzda çok heyecanlandık ve hemen katılmak istedik. İnşallah sadece 60’ıncı yıl treniyle değil sonraki yıllarda da tekrarlanır. Hatta belki komşu ülkeleri de katarak bu işi geliştirebilirler. Çok güzel. Bu projelerin artmasını istiyoruz.

* Özgür Cananek: Grup Manga:
Çok iyi bir proje. Bu kadar çok ili kapsaması bir ajantaj. Kars’a geldiğimiz anda hissetiğimiz bir şey var: İllerin nüfusları olsun, gelişim seviyeleri olsun düşük. Bu nedenle insanların ifade edecekleri bir çok şey olmalıdır, olacaktır. Bu ifade özgürlüğü verildiği ölçüde insanlar kendilerini kültürde sanatta ifade edebildikleri sürece ülkemiz, toplumumuz zaten gelişebilecektir. Her türlü sesin gelişebilmesine izin vermemiz gerekiyor. Her anlamda herkese özgürlüğü tanımamız gerekiyor. Ama ortak paydamız bu ülkenin bölünmez bütünlüğü olmalı. Gençleri müziğe teşvik etmeye çalışıyoruz. Müzik de kendini ifade etmenin bir çeşididir.

* Grup Red:
Çok güzel bir proje. İnsan haklarının ve fırsat eşitliğinin çok iyi olmadığı bir ülkede yaşıyoruz maalesef. O yüzden inşallah bu tür projeler hem bilinçlenme adına, hem de bu konudaki duyarlılık adına faydalı olacaktır. Biz de elimizden geleni yapmak için buraya geldik. Bir de konser vereceğiz. Hürriyet’in 60’ıcı yılını da kutluyoruz. İyi bir iş yapıyor.

Haberin Devamı

ERZURUM'A HAREKET ETTİ

Açılış töreninin ardından Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, diğer katılımcılarla birlikte Hürriyet Treni’ni gezdi. Vuslat Doğan Sabancı, tiyatro vagonunda Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun oyununu izleyen çocuklarla bir süre sohbet etti. Protokol mensupları sanatçılarla hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra, trenin önünde de fotoğrafçılara poz verdi. Vuslat Doğan Sabancı ve Ertuğrul Özkök, Hürriyet Gazetesi’nin 1 Mayıs tarihli eski sayılarının yer aldığı sergiyi gezdikten sonra TCDD Vagonu’nu ziyaret etti. TCDD’nin eski ve yeni trenlerinin fotoğraflarıyla maketlerine yer verdiği vagonda en büyük ilgiyi büyük bir standın üzerine kurulan maket tren çekti. Hürriyet treni, saat 16.20’de de Erzurum'a hareket etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!