Güncelleme Tarihi:
Hürriyet’in genel yayın yönetmeni Sedat Ergin oldu.
Hürriyet Dünyası’nda düzenlenen törende Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, yeni genel yayın yönetmeni Sedat Ergin’i çalışanlara takdim etti.
Hürriyet Dünyası’nda düzenlenen törende konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, “Bizim işimiz her zaman sadece gazetecilik. Pusulamız güvenilir habercilik, bağımsız yayıncılık. Kurulduğu günden bu yana, özellikle de Doğan Grubu’nun çatısı altında olduğu 20 yıldır Hürriyet bu pusulasından hiç şaşmadı, şaşmayacak” dedi. İfade özgürlüğü ile güvenilir ve bağımsız yayıncılığın önemini vurgulayan Vuslat Doğan Sabancı konuşmasında şunları kaydetti: “Hürriyet, yarım yüzyıldır Türk basınının amiral gemisi. Ancak tarihinde hiçbir zaman Hürriyet’e bugünkü kadar çok ihtiyaç duyulmadı. Habercilikte okurlarımızla her gün daha sıkı, daha anlamlı bir ilişki kurabilmek için kendimizle yarışmalıyız. Bütün hürriyetler önemlidir ancak içlerinde biri bizim için çok özeldir: O da ifade hürriyeti… Farklı görüşlerin ya da kimliklerin birbirini yermeden, kırıp dökmeden aynı mecrada aynı ortamda ifade edilebilmesi asıl varılması gereken yerdir. Ötekinden ürkmeden, korkmadan, gözünün içine bakarak, açıkça konuşmak… Yaratıcı fikirler böyle ortamlarda filizlenir.”
"FARKLI GÖRÜŞLERİ BULUŞTURUYORUZ"
Medyanın işini ‘siyasetin önünü açmak, her türlü fikrin tartışılacağı platform oluşturmak’ şeklinde özetleyen Vuslat Doğan Sabancı şöyle devam etti: “Böyle bir platform oluşturabilmek için varsa önyargılarımızdan kurtulmaya çalışmalıyız. Özeleştiri yapabilmeliyiz ve ortak yapıcı bir dili savunmalıyız. Mesleğimizin özünde de yeni bilgilerin, yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamak var. Bazen ezber bozmak, bazen de okurlarımıza yeni zihin kapıları açmak. Biz farklı görüşlerin bir arada Hürriyet’te bulunmasından tarafız. Kendini yalnız hisseden toplulukların da Hürriyet’te ifade bulmasından tarafız. Yeter ki üslup birliği içinde olalım. Fikirlerimiz ayrı olsa da, aynı alfabeyi kullanmalıyız. Koromuz çok sesli olsa da, nota sistemi aynı olmalı. Çok seslilik, kakofoni demek değildir. Bir tek ortak amacımız var, Hürriyet’i her alanda daha ileriye taşımak; ve bu sayede, Türkiye’ye daha fazla Hürriyet getirmek.”
SEDAT ERGİN:
"HÜRRİYET HER ZAMAN YOL GÖSTERİCİDİR"
Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ise, Hürriyet’in okuruyla olan özel bağlarının dokusunda hayatın kendisinin olduğunu hatırlatarak, şu mesajları verdi: “Hayata, hayatımıza sahip çıkmak, hayata asılmak, hayatı dolu bir şekilde yaşama arzumuz var. Hayatımızla aramıza kimseyi sokmamak, kendi değerlerimize, ideallerimize, kendi yaşam tarzımıza sahip çıkmak kararlılığı var. En temelinde, bireyin istediği gibi olabilme hakkı var. İşin esası, gazeteciliğimizi evrensel kurallara uygun bir biçimde yapmaktır. Bunu yaparken hatasız olmak yeterli değil. Bir bu kadar önemlisi, adil olmamız, olaylara, olayların öznesi olan insanlara adil yaklaşmamız gerekiyor.
“Kişilik haklarına saygı gazeteciliğimizin ana düsturu olmalıdır” diyen Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nefret söylemi bu gazetenin kapısından içeri girmemelidir. Kadınlara karşı saygısız, ayrımcı dile bütün sayfalarımız kapalı olmalıdır. Bizim en önemli sermayemiz, bağımsız gazeteciliğimizdir. Bizim var olma nedenimiz gazetecilik. Gazetecilik değerlerine sahip çıkacağız, bu değerleri yücelteceğiz, gazeteciliğin bayrağını yükseltmeye, bütün sıkıntılara rağmen basın özgürlüğünü ileri götürmeye çalışacağız.”
Hürriyet’in yol gösterici ilkelerinin bundan sonra da değişmeyeceğini vurgulayan Ergin, “Bu ilkeler, öncelikle demokrasidir, çoğulculuktur, hukukun üstünlüğüdür, meşruiyet çizgisini savunmaktır, evrensel hukuka taahhüttür, insan haklarına ödünsüz bir saygıdır, laikliği benimsemektir, çevreye, bütün canlılara sahip çıkmaktır. Türkiye’nin yakalamak istediği evrensel ölçülerin bir sembolü olarak AB’ye tam üyelik hedefine -mevcut güçlükler, sıkıntılar ne olursa olsun- sahip çıkmaktır. Ve tabii ki en temel yol gösterici ilkemiz ülkemizi, Türkiye’yi, onun insanlarını sevmektir. Geçmişiyle, bugünüyle ve geleceğiyle tek bir Türkiye var ve o Türkiye hepimizin” şeklinde konuştu.
ÇUVAL OLAYINI ORTAYA ÇIKARAN GAZETECİ
1957 yılında İstanbul’da doğan Sedat Ergin, Liseyi Robert Kolej’de okudu. Daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitiren Ergin, gazeteciliğe 1975 yılında Türk Haberler Ajansı Dış Haberler Servisinde başladı. 1976-78 yılları arasında Türk Haberler Ajansı’nın Ankara Bürosunda diplomasi, başbakanlık ve meclis muhabirliği yapan Ergin, 1979-1987 yılları arasında ise, Cumhuriyet Gazetesi Ankara bürosunda diplomasi muhabiri olarak çalıştı. 1987 yılında Hürriyet’e geçerek, gazetenin Washington muhabirliğini üstlenen Ergin, 6 yıla yakın bir süre bu görevi yürüttükten sonra 1 Mart 1993’te Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği görevine getirildi. Ergin, bu görevi tam 12 yıl sürdürdü ve Ankara’dan köşesini yazdı, ayrıca düzenli olarak CNN-Türk’te Ankara Kulisi programına katıldı. 17 Mart 2005 tarihinde Milliyet genel yayın yönetmenliğini üstlenen Ergin, 2009 yılı ekim ayına kadar bu görevi yürüttü. Ergin, 2009 sonbaharında Hürriyet’e köşe yazarı olarak dönüş yaptı. Ergin, Refah-Yol hükümetinin çöküşünü anlatan ‘Fırtına Dosyası’ başlıklı yazı dizisiyle 1997’de, 1 Mart tezkere krizine giden süreci anlattığı ‘Bizden Saklananlar’ dizisiyle de 2003 yılında olmak üzere Sedat Simavi basın ödülünü iki kez kazandı. Ayrıca, 1992, 2003 ve 2010 yıllarında olmak üzere Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gazetecilik ödülünü üç kez kazandı. 2003 haber ödülünü ‘Süleymaniye Baskını’ (Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayı) haberini, 2011 araştırma ödülü ise Balyoz iddianamesiyle ilgili yazı dizisini konu alıyordu. Ayrıca, 2010 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin basın özgürlüğü ödülünü aldı. Evli olan Sedat Ergin İngilizce biliyor.
İşte Sedat Ergin’i tanıtan kısa video: