Güncelleme Tarihi:
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) bundan 20 yıl önce lösemi ve kanserin ‘amansız bir hastalık’ olarak görüldüğü, 10 çocuktan sekizinin kaybedildiği bir dönemde bir avuç yardımsever tarafından kuruldu. Bağışçıların desteğiyle 30 binin üzerinde lösemili, kanserli çocuk ve yetişkin hastayı kucakladı. 1998’den bu yana yüzlerce çalışanı, on binlerce hastası, onların aileleri ve milyonlarca gönüllüsü ile kocaman bir aile olan LÖSEV, 20. yılını Beşiktaş’ta kutlandı. Törene birçok yardımsever, lösemili çocuklar ve aileleri katıldı. LÖSEV gecesinde tedavisi tamamlanarak sağlığına kavuşan çocuklar şarkılar söyledi. Duygusal anların yaşandığı gecede LÖSEV gönüllüleri yaşadıkları tecrübeleri anlattı.
“ONLAR DÜNYANIN EN MASUM VARLIKLARI”
LÖSEV’ kurucularından Dr. Üstün Ezer, yaptığı konuşmada yardımseverlere teşekkür etti. LÖSEV’in kuruluşunu anlatan Ezer açıklamasında “Lösemili çocuklar aslında lösemili değildi. Koşup oynuyorlardı, okula gidiyorlardı. Sonra bir gün aniden kanı düştü, ateşi yükseldi ve gittiği doktor ‘sen lösemisin’ dedi o çocuğa. Sonra o çocuk başka bir çocuk oldu. Onlar dünyanın en masum varlıkları. İlk kurulduğumuz yıllarda, maalesef hemen hemen bütün çocuklarımızı kaybediyorduk. En iyiyi söyleyeyim, yüzde 80’nini kaybediyorduk. Hastalarının yüzde yüzünü kaybeden merkezler vardı. Ben bir şey yapmalıydım. Üç doktor arkadaş ile birlikte bir masa bir sandalye ile bugünkü LÖSEV’i kurduk. Şimdi tedavilerimizle çocuklarımızı sağlığına kavuşturduk. İyileşen çocukların okul sorunları başladı. Gittikleri okullara kabul edilmediler. Çünkü maske takıyorlardı. Okullarda ‘maske taktığına göre bulaşır’ dediler. Veliler ‘bizim sınıfta okumasın’ dediler. Bizim çocuklar okula gidemiyorlardı. Biz de bağışçıların desteğiyle okulumuzu açtık. Türkiye’nin ilk lösemili çocuklar okulunu kurduk. Biz bağışçılarımızın desteğiyle bugünlere geldik” dedi.
EYÜP SERBEST ÖDÜL ALDI
Konuşmaların ardından Dr. Üstün Ezer, yardımseverlere plaketlerini verdi. LÖSEV’in 20. yıl gecesinde Hürriyet Gazetesi İstihbarat Şefi Eyüp Serbest’e yaptığı haberler ve yardımlarından dolayı “Üstün İnsan Ödülü” verildi. Serbest ödülünü lösemili çocukların elinden aldı. Törende Sözcü gazetesinden Funda Tuncer ve Sabah gazetesinden Ceyda Uzman da ödül aldı. Tören, lösemiden kurtulan çocukların seslendirdiği şarkılarla son buldu.