Eyüp SERBEST / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2009 00:00
25 Kasım BM tarafından ‘Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü’ olarak anılırken Hürriyet Gazetesi’nin Aile İçi Şiddete Son Kampanyası çerçevesinde kurulan Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’nı arayan her iki mağdurdan biri, fiziksel şiddetten şikâyet ediyor.
İSTANBUL Barosu’nun ‘Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü’ dolayısıyla düzenlediği panele katılan Hürriyet ‘Aile İçi Şiddete Son’ kampanyası Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu, kampanya kapsamında yapılan çalışmaları anlattı. Hacısalihoğlu, Hürriyet İnsan Hakları Treni’nin, geçen yıl halka farkındalık, bu yıl şiddet mağdurlarıyla çalışan kurumların yetkililerine işbirliği eğitimi verdiğini söyledi. Hakim, savcı ve avukatlar dahil şiddet mağdurlarıyla temas kuran herkesin farkındalık eğitimi alması gerektiğini belirten Neşe Hacısalihoğlu, uzun yargılama sürecinin Ailenin Korunmasına Dair Kanun’un yaptırım gücünü azalttığını söyledi. Hacısalihoğlu, eski eşinden şiddet görenlerin bu yasadan yararlanamadığına dikkat çekerek, uygulamanın hakime göre değişebildiğini ifade etti. Cezaların ertelenmesi ve para cezasına çevrilmesinin, şiddeti artıran bir etken olduğunu vurgulayan Neşe Hacısalihoğlu, Hürriyet’in kampanyasıyla ilgili şu bilgileri verdi: Hürriyet Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’nı kurulduğu 15 Ekim 2007’den bu yana 77 ilden ve dokuz farklı ülkeden 4 bin 815 kişi aradı. Arayanların yüzde ikisi erkek. Görüştüğümüz her iki mağdurdan biri fiziksel şiddetten şikâyet ediyor. Bunların yarıya yakını, diğer şiddet türlerinin bir ya da birkaçına maruz kalmış. Sadece cinsel, ekonomik ya da sosyal şiddet şikâyetinde bulunanların oranı yüzde 6. Mağdurların yüzde 79’u eşlerinden, kalanlar ise babalarından, annelerinden ya da kardeşlerinden şiddet görüyor. Hattı arayan saldırganların sayısı ise 76. Bunlardan 11’i şiddet uyguladıklarını ama yapmak istemediklerini söyleyerek yardım istedi. Arayanlara psikolojik destek verildi ve acil vakalara polis ekipleri gönderildi.
Daha ilk yılda şiddet
Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız da İstanbul ve Uludağ üniversiteleriyle 2006’da “Aile İçi Şiddet” konulu bir alan araştırması yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Şiddet aile içinde en fazla erkekler tarafından uygulanıyor. Belirli bölgelerde değil her yerde var. En çok terbiye amaçlı ve öfke anında şiddet uygulanıyor. Lise ve üniversite mezunlarına da şiddet uygulanıyor. Ailenin geliri arttıkça şiddete uğrama oranı düşüyor.”