Humus bombası

Güncelleme Tarihi:

Humus bombası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2012 00:00

BM’deki kritik Suriye oylaması öncesinde, 11 aydır süren rejim karşıtı isyanın muhaliflere göre en kanlı günü yaşandı. Ordunun, Mevlit Kandili gecesi isyanın merkezi Humus’u “rastgele” havan toplarıyla bombaladığı, en az 260 sivilin öldüğü öne sürüldü. Bağımsız medyaya izin vermeyen Şam “Hepsi propaganda” dedi, ama dünya 30 yıl önceki “Hama katliamını” hatırladı.

Haberin Devamı

SURİYE’de geçen marttan beri süren rejim karşıtı isyanın merkezlerinden olan Humus kentinde önceki gece ordunun büyük bir taarruz düzenlediği bildirildi. Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bağımsız medyaya koyduğu yasak nedeniyle kentteki muhaliflere dayandırılan haberlere göre, ordu bu kez bazı mahalleleri isyancılarca “kurtarılmış bölge” ilan edilen kente girmeyip, çevredeki mevzilerden tank, topçu ve havan ateşiyle yerleşim alanlarını “rastgele” bombardımana tuttu.
Muhaliflere göre Halidiye mahallesinde, Mevlit Kandili için cemaatin bulunduğu iki cami de dahil 36 bina TSİ 20.00’de yerle bir oldu. Halk onlarca cesedi elleriyle yıkıntılardan çıkardı. Farklı muhalif gruplar 217 ile 260 arasında değişen ölü sayıları verdi. 700’ü aşkın yaralı olduğu belirtildi. Bombardımanın ardından operasyonun, Humus’un Türkmen mahallesi Bab-ı Amr, Kusur ve Bab-ı Sebâ’ya da yayıldığı öne sürüldü.
Kaybedince çıldırdı mı
Ömer Şakir adlı aktivist ise “Humus’u kaybettiği için Esad çıldırdı. Yolları kestiler. Yaralılar hastanelere götürülemiyor. Hastaneye ulaşabilenleri de hükümet yanlısı çeteler katliamın delillerini yok etmek için dışarı çıkardılar” diye konuştu. Sadece Dubai merkezli El Arabiya televizyonu Hama’daki muhabirinden birinci el haberler aktardı. Muhabir, ölü sayısının 337 olduğunu, ordunun “çivi bombası” kullandığını, kentin şebeke suyunun zehirlediğini, muhalif yetkililere göre operasyonun beş gün süreceğini söyledi.
Şam ‘mizansen’ dedi
Son bombardıman sürerken çekildiği söylenen ve muhaliflerce internete yüklenen videolarda, bir odada en az 8 ceset görülüyor. Suriye ajansı Sana, Humus’un bombalandığını yalanladı, videoların ‘mizansen’ olduğunu, “silahlı çetelerin” bazı kişileri kaçırıp öldürdükten sonra bu görüntüleri BM’deki oylama öncesi kullanmaya çalıştığını savundu.
Davutoğlu: Esad’a sığınma önerisi yok
Almanya’nın Münih kentinde 48. Uluslararası Güvenlik Konferansı’na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a Türkiye’nin sığınma hakkı vermesinin gündemde olmadığını söyledi. Davutoğlu, bir gazeteci tarafından bu doğrultuda sorulan soruyu, “Yok öyle bir şey, bunlar doğru değil. Türkiye Suriye halkının çektiği acılara kayıtsız kalamaz. Bu acıları dindirmek için ne yapılması gerekiyorsa, onu yaparız” şeklinde yanıtladı. Bu arada Davutoğlu, dün akşam saatlerinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la, 20 dakika süren bir görüşme yaptı.

Haberin Devamı

Elçilikler basıldı

Haberin Devamı

Katliam haberleri üzerine yüzlerce Suriyeli, ülkelerinin Avrupa ve Ortadoğu’daki büyükelçiliklerinde protesto eylemleri düzenledi. Kahire, Londra, Libya ve Kuveyt elçilikleri baskına uğrarken, Türkiye, Almanya, ABD, Yunanistan ve Suudi Arabistan’daki Suriye diplomatik misyonlarının önünde de gösteriler yapıldı.  Fransa’nın başkenti Paris’te karşıt görüşlü Suriyeli gruplar arasında arbede yaşandı. Tunus tepki olarak Suriye Büyükelçisi’ni ülkesine geri gönderme kararı aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!